Co je to Qi
Qi je základní substancí a hybnou silou našeho těla. Je to něco jako palivo našeho organismu. Díky Qi může náš organismus vykonávat určité funkce.
Qi obvykle překládáme jako „energie“. Je aktivátorem funkcí, je zdrojem tepla našeho organismu, její yangová část tvoří ochranný obal kolem nás a je součástí naší obranyschopnosti, reguluje tok krve a drží krev v cévním systému, zodpovídá za látkovou výměnu, tedy činnost našeho metabolismu a dodává našemu tělu výživné látky, které podporují jeho fungování a regeneraci.
Více o funkcích Qi najdete zde.
Na kvalitu naší Qi má vliv jak kvalita a síla esence, kterou jsme převzali od svých předků, tak kvalita potravy, kterou přijímáme, a kvalita vzduchu, který dýcháme. A také síla orgánů, které Qi z potravy a vzduchu vyrábí.
Qi může chybět v organismu celkově nebo může chybět v jednotlivých orgánech.
Typickými příznaky celkové nedostatečnosti Qi jsou:
Pokud mluvíme o nedostatku Qi, tak většinou máme na mysli nedostatek Qi Sleziny. Nicméně Qi může chybět i ve většině dalších orgánů – v Plicích, pak se nám hůř dýchá, v Ledvinách, pak máme problém s inkontinencí, v Srdci, pak můžeme mít problém s arytmiemi atd.
Základními příznaky nedostatečnosti Qi Sleziny jsou:
Obecné zásady
Strava by měla posilovat Qi Sleziny pomocí dobře vařených, jednoduchých jídel s relativně malým počtem složek. Základem stravy jsou komplexní sacharidy doplněné malým množstvím kvalitních bílkovin a lehce tepelně upravené zeleniny. Jídlo by mělo být čerstvé, lahodit oku i chuti, a nejlépe z místních sezónních produktů.
Přestože by všechny potraviny měly být tepelně upravené, nedoporučuje se je převařovat až do rozmočení. Zelená listová a jemná zelenina, jako je brokolice a fazole, vyžaduje pouze lehké vaření, zatímco kořenová zelenina a obiloviny si zachovají svůj tvar, strukturu a Qi i po dlouhém pomalém vaření.
Proces trávení začíná v ústech, takže je třeba potravu důkladně rozžvýkat a pomalu vychutnávat. Jídlo si musí člověk užít. Přísná či jednotvárná strava Slezině škodí.
Příprava jídla
Už samotná příprava může mít značný vliv na celkovou kvalitu Qi a blahodárné účinky jídla. Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy připravované s láskou a potěšením chutnají lépe než ty zakoupené v obchodech nebo připravované ve spěchu či s nechutí. To je často kamenem úrazu, protože ne každý vaří rád či na to má čas. Avšak věnování času a úsilí vlastní výživě je samo o sobě důležitou součástí léčebného procesu.
Vyhradit si o víkendech čas na přípravu hustých a výživných polévek, zeleninových a masových vývarů a dušených pokrmů na nadcházející týden je způsob, jak se aktivně zapojit do procesu posilování Sleziny. Tím si také zlepšíte duševní pohodu, což Slezině rovněž prospívá.
Zakázané potraviny
Pro posílení Qi Sleziny je důležité:
Proporcionální složení potravy u nedostatečnosti Qi
Sacharidy by měly tvořit hlavní složku přijímané potravy (40-60 %), zbytek by měla tvořit vařená zelenina (30-40 %) a kvalitní bílkoviny (10-20 %). To je zvlášť důležité v počátcích léčby. Jakmile Slezina zesílí, lze samozřejmě přidávat další prvky stravy. Nicméně v případě vyššího zvlhčení je třeba pečlivě hlídat objem přijímaných sacharidů. Pokud již Slezina zesílila nebo pobýváme-li v horkém podnebném pásu, lze přidat i menší množství listové zeleniny (na sendviče apod.).
Jedním z nejlepších jídel, které pomůže Slezině obnovit její Qi může být rýžová kaše congee.
Jedná se o dlouhovařenou rýžovou kaši. Obvykle se vaří rýže s vodou v poměru 1:9. Congee můžete ochutit nejrůznějšími ingrediencemi.
Více inspirací k přípravě rýžové kaše congee najdete v tomto receptu.