Mycomedica hory
Informační lišta

Stravování při nedostatečnosti Qi (Qi Xu)

 Co je to Qi 

Qi je základní substancí a hybnou silou našeho těla. Je to něco jako palivo našeho organismu. Díky Qi může náš organismus vykonávat určité funkce.

Qi obvykle překládáme jako „energie“. Je aktivátorem funkcí, je zdrojem tepla našeho organismu, její yangová část tvoří ochranný obal kolem nás a je součástí naší obranyschopnosti, reguluje tok krve a drží krev v cévním systému, zodpovídá za látkovou výměnu, tedy činnost našeho metabolismu a dodává našemu tělu výživné látky, které podporují jeho fungování a regeneraci.

Více o funkcích Qi najdete zde

Na kvalitu naší Qi má vliv jak kvalita a síla esence, kterou jsme převzali od svých předků, tak kvalita potravy, kterou přijímáme, a kvalita vzduchu, který dýcháme. A také síla orgánů, které Qi z potravy a vzduchu vyrábí.

Image,Of,Peaceful,Senior,Couple,Doing,Qi,Gong,Or,Tai

Jak se projevuje nedostatečnost Qi

 Qi může chybět v organismu celkově nebo může chybět v jednotlivých orgánech.

Typickými příznaky celkové nedostatečnosti Qi jsou: 

  • Únava
  • Slabost
  • Slabý hlas
  • Spontánní pocení
  • Bušení srdce po námaze
  • Nechutenství

 Pokud mluvíme o nedostatku Qi, tak většinou máme na mysli nedostatek Qi Sleziny. Nicméně Qi může chybět i ve většině dalších orgánů – v Plicích, pak se nám hůř dýchá, v Ledvinách, pak máme problém s inkontinencí, v Srdci, pak můžeme mít problém s arytmiemi atd.

 
Základními příznaky nedostatečnosti Qi Sleziny jsou: 

  • Únava, zejména po jídle
  • Bledost
  • Nechutenství
  • Řídká stolice nebo průjem
  • Nadýmání
  • Skloň k přibírání na váze nebo naopak hubnutí
  • Chuť na sladké
  • Gynekologické výtoky
  • Snížená odolnost a časté nachlazení
  • Averze k chladu
  • Zkrácený dech
  • Snížená sexuální touha
  • Nedostatek síly v končetinách
  • Pobolívání hlavy spojené s únavou
  • Lehce se dělající modřiny
  • Tendence k přemítání a obavám

Zásady stravování při nedostatečnosti Qi

 Obecné zásady 

Strava by měla posilovat Qi Sleziny pomocí dobře vařených, jednoduchých jídel s relativně malým počtem složek. Základem stravy jsou komplexní sacharidy doplněné malým množstvím kvalitních bílkovin a lehce tepelně upravené zeleniny. Jídlo by mělo být čerstvé, lahodit oku i chuti, a nejlépe z místních sezónních produktů. 

Přestože by všechny potraviny měly být tepelně upravené, nedoporučuje se je převařovat až do rozmočení. Zelená listová a jemná zelenina, jako je brokolice a fazole, vyžaduje pouze lehké vaření, zatímco kořenová zelenina a obiloviny si zachovají svůj tvar, strukturu a Qi i po dlouhém pomalém vaření. 

Proces trávení začíná v ústech, takže je třeba potravu důkladně rozžvýkat a pomalu vychutnávat. Jídlo si musí člověk užít. Přísná či jednotvárná strava Slezině škodí.
 

Příprava jídla 

Už samotná příprava může mít značný vliv na celkovou kvalitu Qi a blahodárné účinky jídla. Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy připravované s láskou a potěšením chutnají lépe než ty zakoupené v obchodech nebo připravované ve spěchu či s nechutí. To je často kamenem úrazu, protože ne každý vaří rád či na to má čas. Avšak věnování času a úsilí vlastní výživě je samo o sobě důležitou součástí léčebného procesu. 

Vyhradit si o víkendech čas na přípravu hustých a výživných polévek, zeleninových a masových vývarů a dušených pokrmů na nadcházející týden je způsob, jak se aktivně zapojit do procesu posilování Sleziny. Tím si také zlepšíte duševní pohodu, což Slezině rovněž prospívá.


Woman,Peeling,Potato,For,Cooking,Tasty,Bouillon,At,Wooden,Table,

Doporučené potraviny

 •   Neutrální nebo teplé sladké chutě: lehké obiloviny (bílá rýže, rýžová kaše, oves, pražený ječmen, jáhly, sladká rýže, špalda), kořenová zelenina (dýně, sladké brambory, celer, tykev, mrkev, kukuřice, pastinák, cizrna, černé fazole, batáty, jamy, hrách), vlašské ořechy, kompoty, kuřecí, hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, makrela, tuňák, ančovičky.

•   Ostré chutě (v malém množství): cibule, pórek, česnek, vodnice, paprika, čerstvý zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, kuchyňská koření.

•   Složité sladké chutě (v malém množství): melasa, datle, rýžový sirup, ječný slad, palmový cukr.
 

Zakázané potraviny 

•   Nevařené a syrové potraviny chladné povahy: zeleninové saláty, syrové ovoce (celé i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), pšenice, klíčky a obilné výhonky, syrová zelenina (rajčata, špenát, mangold, řapíkatý špenát), tofu, chaluhy, sůl, přílišné množství sladkých jídel a koncentrovaných sladidel, hnědá rýže, antibiotika, vitamín C (ve větším množství než 1-2 gramy denně), pivo.

•   Potraviny zadržující a vytvářející vlhkost: zmrzlina a mléčné výrobky (kromě malého množství másla a jogurtu), cukr, čokoláda, ořechy a semínka (s výjimkou vlašských ořechů), ořechová másla.

Klinické poznámky 

Pro posílení Qi Sleziny je důležité: 

  • Jíst pravidelně ve stejnou dobu. Ideálně třikrát denně a vyhnout se „zobáním mezi jídly“.
  • Jíst do 80 % sytosti, nepřejídat se.
  • Vynechat jídla zatěžující Slezinu (mléčné výrobky, sladkosti, pšenici).
  • Jezte pestře.
  • Jezte kvalitně, opravdové potraviny, žádná éčka, barviva, konzervanty, polotovary a spol.
  • Upřednostňovat jídla, po kterých cítíte příliv energie.
  • Preferovat tepelně zpracovanou zeleninu.
  • Je třeba mít dostatečný, ale nevyčerpávající pohyb a dostatek odpočinku.
  • Slezině škodí nadměrné sezení. Pokud máte sedavé zaměstnání, dělejte si přestávky a věnujte je pohybu.
  • Slezině škodí nadměrné přemýšlení. Přemýšlejte méně J Pokud v práci musíte hodně přemýšlet, snažte se to vyrovnat aktivitami, u kterých se přemýšlet nemusí. Třeba fyzický pohyb.

 

Proporcionální složení potravy u nedostatečnosti Qi 

Sacharidy by měly tvořit hlavní složku přijímané potravy (40-60 %), zbytek by měla tvořit vařená zelenina (30-40 %) a kvalitní bílkoviny (10-20 %). To je zvlášť důležité v počátcích léčby. Jakmile Slezina zesílí, lze samozřejmě přidávat další prvky stravy. Nicméně v případě vyššího zvlhčení je třeba pečlivě hlídat objem přijímaných sacharidů. Pokud již Slezina zesílila nebo pobýváme-li v horkém podnebném pásu, lze přidat i menší množství listové zeleniny (na sendviče apod.).

Congee,Porridge,With,Chicken,Slice,,Tofu,,Egg.,Congee,Porridge,From

Chvála congee (konží)

 Jedním z nejlepších jídel, které pomůže Slezině obnovit její Qi může být rýžová kaše congee.

Jedná se o dlouhovařenou rýžovou kaši. Obvykle se vaří rýže s vodou v poměru 1:9. Congee můžete ochutit nejrůznějšími ingrediencemi.

Více inspirací k přípravě rýžové kaše congee najdete v tomto receptu.

Kde můžete koupit naše výrobky

Rozsáhlá síť distributorů po celé ČR

Jednoduše si vyhledejte nejbližšího prodejce, distributora, nebo lékárnu s našimi produkty.
Zobrazit nejbližší distributory