Informační lišta
Éra betaglukanů přichází! Představujeme MycoMedica PRO.
Zvolte jazyk země, do které chcete zboží doručit. Podle toho přizpůsobíme web, aby bylo možné zvolit dopravu a zaplatit za objednávku.

Stravování při krevních stázích (Xue Yu)

Stravování při krevních stázích (Xue Yu)

Krev je životadárná tekutina kolující v našich cévách. Má tři hlavní úkoly:
  • Vyživuje tělo
  • Svlažuje tělo
  • Je materiální základnou naší psychiky

Nejužší vztah ke krvi mají Srdce, Slezina a Játra. Tvorba krve z pohledu čínské medicíny je ovlivněna transformací esence z potravy a transformací esence Jing z Ledvin. Esence z potravy vynáší energii Qi Sleziny do Plic, kde se smíchá s čistou vdechovanou Qi obohacenou energií Plic a Srdce a vsakuje se do cév, kde se promíchá s krví, aby ji doplnila a splynula s ní. Transformace esence z Ledvin se děje v kostní dřeni a Játrech.

Aby krev mohla plnit své funkce, musí v cévách neustále kolovat. Občas se z nějakého důvodu její tok zpomalí a následně zastaví, což způsobí blokádu, které říkáme krevní stáze (Xue Yu). Příčinou vzniku krevních stází může být stagnace jaterní Qi, průnik chladu do organismu, zahušťování krve horkostí, oslabení Qi, vnějším zraněním či oslabením Yangu a vzniku vnitřního chladu.

Krevní stáze narušují mechanismus Qi a tím vytváří etiologický základ pro mnoho různorodých zdravotních problémů.

krev

Nejčastější příznaky obrazu stagnace krve

  • Fixní bolesti kdekoliv po těle (často ostré, zhoršující se tlakem a nebo zhoršující se v noci).
  • Vznik hmatných útvarů (myomy, cysty, polypy, endometrióza, nádory apod).
  • Temná šedá pleť v obličeji.
  • Nafialovělé rty, nehty a jazyk.
  • Fialové žilky na kůži.
  • Bolesti při menstruaci.
  • Vynechávání menstruace či problémy s plodností.

Všeobecné zásady stravování u obrazu

Hlavní výživové zásady týkající se obrazů stáze krve se podobají těm určeným pro stagnaci energie Qi. Je třeba se vyhýbat potravinám a návykům, které zahlcují Játra (hlavně stresu), zhoršují oběh energie Qi a krve nebo ochlazují a zužují cévy.

K rozproudění stagnující krve obecně slouží ostré či ohřívající potraviny. Pokud stav pacienta komplikuje nadměrné horko nebo nedostatečnost Qi, je třeba složky s teplou podstatou (například papriku, zázvor a česnek) užívat opatrně. Opatrnost při nasazování jídelníčku určeného k rozproudění krve je na místě v případech, kdy stázi krve komplikuje nebo dokonce vyvolává nedostatečnost Qi nebo Yangu.

Obecně bývá stáze krve průvodním jevem nějaké jiné nemoci nebo ji naopak jiné neduhy doprovázejí. V takových případech místo založení celého jídelníčku na potravinách sloužících k rozproudění krve raději pouze doplňte jakýkoli vhodný jídelníček o několik vybraných potravin z níže vypsaného seznamu. Pokud je stáze krve hlavním neduhem, lze zpočátku na potraviny sloužící k jejímu rozproudění klást zvýšený důraz. Se zlepšováním pacientova stavu je pak možné jídelníček příslušně upravovat.

jidlo

Doporučované potraviny 

  • Koření a zelenina: kurkuma, šalotka, pórek, pažitka, česnek, zázvor, taro, lilek, bazalka, paprika (koření), muškátový oříšek, oregano, rozmarýn, bílý pepř.
  • Luštěniny a ořechy: fazole adzuki, kaštany.
  • Maso a ryby: krabí maso.
  • Nápoje: červené víno, zelený čaj, čaj Oolong.
  • Ovoce a zelenina: ředkvičky, meloun, rajčata, hrušky, vodní kaštany.
  • Houby: všechny druhy hub (žampióny, ucho Jidášovo, atd.).
  • Semínka: lotosová semínka, Jobovy slzy (slzovka obecná).
Krevní stáze v děloze
  • Lilek, chaluhy, mořské řasy, ucho Jidášovo.
Slané ke změkčení tvrdosti 
  • Krabí maso, medúzy, chaluhy, řasa nori (Porphyra umbilicalis), slávky, škeble, sumýši (trepang), ušně, hloh.
Vyhýbejte se
  • Potravinám s lepkem, mléčným výrobkům, syrovým potravinám, mraženým potravinám, smoothie. Potraviny nehrají při tvorbě stází zásadní roli, ale mohou organismus zachladit.

Klinické poznámky 

Potraviny proti rakovině
  • Vitální houby: reishi, coriolus, cordyceps, agaricus, chaga, maitake, hericium, enoki, shiitake, hlíva, agarikon, polyporus, poria, auricularia.
  • Semínka: slzovka, černá rýže.
  • Zelenina: ředkvičky, rajčata, cibule, česnek, pórek, jarní cibulka, brokolice, zelí, kapusta, květák, mrkev, špenát.
  • Ovoce: hrušky, meloun, hrozny, maliny, borůvky, angrešt, rybíz.
  • Ostatní: vodní kaštany, lotosová semínka, lněné semínko, fazole adzuki, zelený čaj, čaj Oolong, malé množství vína, zázvor, pepř, ocet, přiměřené solení, hloh, kurkuma, krabí maso, medúzy, chaluhy, řasa nori (Porphyra umbilicalis), slávky, škeble, sumýši (trepang), ušně.

Recepty

Chléb ze semínek

Potřebujeme:

  • 230 g slunečnicových semínek
  • 2 vejce
  • 30 g chia semínek namočit s 0,6 dcl vody
  • 60 g zlatých lněných semínek
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 25 g psyllia
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžičku soli
  • Vodou

Postup:

  • Chia semínka na 5 minut namočte ve vodě.
  • Slunečnicová a lněná semínka s psylliem umelte v kuchyňském mixéru.
  • Do namletých semínek přidejte zbylé ingredience a postupně vlívejte vodu, dokud nevznikne konzistence podobná těstu.
  • Těsto vložte na pečící papír do formy na srnčí hřbet a pečte při 150 °C přibližně dvě hodiny.
  • Po upečení nechte vychladnout a vyklopte z nádoby. Chléb musí být nízký, aby se propekl, těsto je díky semínkům těžké. Proto formu vylejte maximálně do půlky.
chleba

Semínkové chia krekry

Potřebujeme:

  • 1 díl chia semínek
  • 1 díl slunečnicových semínek
  • 1 díl dýňových semínek
  • 1 díl sezamových semínek
  • 2 díly vody
  • 1 stroužek česneku (rozmačkaný)
  • 1 polévkovou lžíci nastrouhané cibule
  • Sůl 

Postup:

Předehřejte troubu na 160 °C, vyložte plech pečícím papírem. Ve velké misce smíchejte všechna semínka dohromady. V menší misce dobře spojte vodu, česnek a cibuli, zalijte je semínkovou směsí, dochuťte solí a dobře promíchejte. Nechte hmotu odpočívat 30 minut do zhoustnutí. Pomocí špachtle rozetřete hmotu na plech s pečícím papírem, rádýlkem nebo nožem rozkrájejte na libovolné tvary a pečte cca 30 až 40 minut.

Opět cibuli nebo česnek můžete zaměnit za rozmarýn, tymián nebo skořici apod.