500 ml minimálně 33% smetany ke šlehání (nejlépe pasterizované)
2 lžíce plnotučného kysaného podmáslí
Postup:
Domácí crème fraîche:
Ve sklenici smícháme smetanu s podmáslím.
Sklenici necháme 12 až 24 hodin v pokojové teplotě (22–25 °C), dokud smetana nezhoustne.
Pokud ani po 24 hodinách nezhoustla, dáme ji na teplejší místo.
Hotovou krémovou smetanu promícháme a necháme vychladit v lednici.
Shiitake těstoviny:
Sušené houby Shiitake namočíme do horké vody na 30 minut. Posléze slijeme přebytečnou vodu.
V osolené vodě si uvaříme těstoviny, aby byly na skus.
Šalotku nakrájíme najemno, česnek na plátky a zpěníme na másle. Orestujeme nakrájené houby a podlijeme bílým vínem. Necháme odpařit alkohol a přidáme uvařené těstoviny s trochou škrobové vody (voda, ve které se vařily těstoviny).
Nakonec smícháme s crème fraîche, která nám vytvoří krémovou omáčku. Dochutíme solí, pepřem, nakrájenou petrželí a zastrouháme parmezánem. Servírujeme na talíř.