Ženšen pochází z východní Asie, kde je známý a používaný více než 5000 let. První písemné zmínky o něm se objevují v čínských herbářích z prvního stoletní před naším letopočtem. Ač byl v Evropě již delší dobu, od cca 12. století, do povědomí se dostal až kolem roku 1610, kdy byl užíván i na dvoře Ludvíka XIV.
Rostlina dokáže růst i v nepříznivých klimatických podmínkách. Umí se dostat do fáze vegetačního klidu a zůstat tak i desetiletí. Z rostliny se využívá kořen, který běžně váží kolem 150 gramů. Kořen ženšenu je mrkvovitý, dužnatý. Nadzemní část je tvořena lodyhou, která může být až 70 cm vysoká, ženšen kvete bíle a po odkvětu se vytváří plody, tj. červené bobule se semeny. Je známý též pod názvy kořen života, dar boha aj.
Ženšen obsahuje řadu bioaktivních látek, např. triterpenoidy, saponinové glykosidy (ginsenosidy), polysacharidy panaxiny, aminokyseliny, silice, vitamíny skupiny B, minerální látky (železo, vápník, draslík, germánium…), flavonoidy, steroidy (panaxtriol) aj.
Použití ženšenu:
Energie, životní síla:
Psychické a mentální účinky:
Imunitní systém a infekce
Metabolismus, trávicí soustava
Kardiovaskulární systém + krev
Sexuální funkce
Další: