Popis obrazu
Vlhké horko je kombinací vlhka a horka. Vlhko je ve většině případů generováno oslabenou funkcí Sleziny, která špatně transformuje potravu a vytváří patologické vlhko. Horko může vznikat příjmem „ohnivých“ potravin (ostré, pikantní, smažené, tučné, alkohol apod.) nebo se generuje z nadměrných či potlačovaných emocí a stresů. Pokud se tyto dvě složky spojí, vytvoří tzv. vlhké horko, které můžeme přirovnat k lepidlu, které zalepí tkáně. Je to podobné pojmu západní medicíny chronický zánět.
Vlhké horko v játrech a žlučníku:
Napadení povrchu těla:
Napadení pokožky a svalstva:
Napadení kloubů:
Napadení sleziny a žaludku:
Zásady stravování se příliš neliší od těch platných pro jídelníčky zaměřené na odstranění horka a vysušení vlhkosti. Podíly složek potravy jsou podobné, pouze s mírně nižším zastoupením sacharidů (20-30 %) a více luštěninových a sójových bílkovin namísto živočišných. Zda jsou vhodné syrové potraviny, závisí na stupni přítomné vlhkosti. Je třeba experimentovat s různými poměry syrových, vařených a na sacharidy bohatých potravin.
Obecné zásady
Vyhýbejte se
Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě s detoxikačními a diuretickými účinky. Pomáhá při otocích, průjmech, poruchách trávení, žloutence, dysurii, tumorech, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem, zpomaluje růst rakovinových buněk a odstraňuje hlen.
Příprava slzovky:
Použití slzovky: