Mycomedica hory
Informační lišta

Stravování u vlhkého horka (Shi Re)

Popis obrazu

Vlhké horko je kombinací vlhka a horka. Vlhko je ve většině případů generováno oslabenou funkcí Sleziny, která špatně transformuje potravu a vytváří patologické vlhko. Horko může vznikat příjmem „ohnivých“ potravin (ostré, pikantní, smažené, tučné, alkohol apod.) nebo se generuje z nadměrných či potlačovaných emocí a stresů. Pokud se tyto dvě složky spojí, vytvoří tzv. vlhké horko, které můžeme přirovnat k lepidlu, které zalepí tkáně. Je to podobné pojmu západní medicíny chronický zánět.


Dermatitis,,Eczema,,Allergy,,Psoriasis,Concept.,Annoyed,Young,Indian,Woman,Scratching

Příznaky obrazu vlhkého horka

 Vlhké horko v játrech a žlučníku:

  • Pocity tlaku a pálení v podžebří
  • Žlutý tučný povlak na kořeni jazyka
  • Podrážděnost a vznětlivost
  • Hořko v ústech
  • Mokvavé záněty kůže
  • Nevolnost
  • Zarudnutí a otoky v oblasti genitálií a třísel
  • Záněty spojivek
  • Zapáchající pocení
  • Žloutenka
  • Přenos k Močovému měchýři a Ledvinám
     

Napadení povrchu těla: 

  • Tupý a tíživý pocit v hlavě
  • Pocit horkého těla bez přítomnosti pocení
  • Únava v končetinách až bolest svalstva
  • Oslabená imunita (Wei Qi)
     

Napadení pokožky a svalstva:

  • Ekzémy a vyrážky se žlutou tekutinou
  • Zanícené vřídky mezi prsty
  • Svědění (pokud je přítomen vítr)
     

Napadení kloubů: 

  • Bolestivé fixní otoky kloubů
  • Mravenčení
  • Nedostatek krve v Játrech
  • Vnitřní vítr z nezvládnutých emocí
  • Snadný vpád vnějšího vítr díky oslabené imunitě (Wei Qi)
     

Napadení sleziny a žaludku: 

  • Pocit tlaku na hrudi a v žaludku
  • Lepivý pocit v ústech
  • Pocit rozlámaného, unaveného a těžkého těla
  • Kašovitá páchnoucí stolice
  • Nevolnost
  • Zapáchající pocení
  • Žlutá moč
  • Svědění či pálení konečníku
  • Svědivé pálivé výtoky

Zásady stravování u vlhkého horka

Zásady stravování se příliš neliší od těch platných pro jídelníčky zaměřené na odstranění horka a vysušení vlhkosti. Podíly složek potravy jsou podobné, pouze s mírně nižším zastoupením sacharidů (20-30 %) a více luštěninových a sójových bílkovin namísto živočišných. Zda jsou vhodné syrové potraviny, závisí na stupni přítomné vlhkosti. Je třeba experimentovat s různými poměry syrových, vařených a na sacharidy bohatých potravin.
 

Obecné zásady 

  • Jezte méně a preferujte lehká, jednoduchá jídla
  • Některé syrové potraviny a šťávy mohou být vhodné
  • Dostatek lehce povařené listové zeleniny
  • Způsob přípravy: rychlá úprava na pánvi, dušení, blanšírování, dlouhé vaření

Broccoli,Is,Blanched,In,Boiling,Water,In,A,Stainless,Steel

Doporučované potraviny

  • Obecně prospěšné: jáhly, pšenice, ječmen, fazole adzuki, celer, mrkev, špenát, mangold, lilek, čínské zelí, rajčata, brokolice, hrášek, květák, chřest, citrony, brusinky, řeřicha, rukola, hlávkový salát, ředkvičky, daikon, luštěniny, klíčky mungo fazolí a vojtěšky, tofu, tempeh, zelený a černý čaj, voda

  • Pro vlhké horko v Játrech a ˇlučníku: fazole mungo, klíčky mungo fazolí a vojtěšky, celer, mořské řasy, hlávkový salát, tofu, listová zelenina, houby shiitake, mátový čaj, chryzantémový čaj, pampeliškový čaj
  • Pro vlhké horko v Močovém měchýři: fazole adzuki, fazole mungo, ječmenná voda, celer, chřest, zředěná citronová šťáva, brusinková šťáva, borůvky, meloun, pampeliškový čaj, zelený čaj
     

Vyhýbejte se 

  • Alkohol, mastná a smažená jídla, tučné maso, vejce, sýr, cukr, koncentrovaná sladidla, čokoláda, fastfoodová jídla, ořechy a semínka (zejména arašídy), chilli papričky, skořice, zázvor, černý pepř, česnek, hořčice, křen, káva, ocet, krevety, nadměrné množství soli.

Klinické poznámky 

  • Vyhýbejte se stravě, která podporuje vlhkost a horko.
  • Posilujte Slezinu vývary z masa, zeleniny a obilovin.
  • Preferujte vařenou stravu doplněnou dušenou nebo blanšírovanou zeleninou.
  • Nebojte se přidat lehce štiplavé koření (syrový zázvor, šafrán, tymián, rozmarýn), které pomáhá roztrhat vlhkost.
  • Dbejte na dostatečný pitný režim pro podporu činnosti močového měchýře.
  • Pro svlažení horka jsou vhodné zeleninové šťávy (nechlazené, naředěné vodou), ale nepřehánějte to, abyste nezraňovali Slezinu.

Recepty

Slzovka obecná (Hatomugi, Yi Yi Ren) 

Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě s detoxikačními a diuretickými účinky. Pomáhá při otocích, průjmech, poruchách trávení, žloutence, dysurii, tumorech, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem, zpomaluje růst rakovinových buněk a odstraňuje hlen. 

Job's,Tears,Grain,Seed,In,Shape,Of,Hot,Cup

Příprava slzovky: 

  • Sáček se slzovkou vysypte na suchou rozpálenou pánev a opražte do cítit vůně.
  • Nechte vychladnout a nasypte do uzavíratelné sklenice.
  • Vařte 2x denně nebo alespoň 1x denně.
  • 2 polévkové lžíce slzovky vařte s 4 plátky syrového zázvoru ve 400 ml vody.
  • Po uvedení do varu stáhněte na minimum a mírně vařte 20 minut.
  • Slijte a vývar vypijte.
  • Slzovku uložit na chladné místo a udělat druhý vývar, který vařte 30 minut.

 
Použití slzovky: 

  • Slzovku nevyhazujte, je možné ji použít jako zavářku do polévky nebo přílohu do rizota.

 

Kde můžete koupit naše výrobky

Rozsáhlá síť distributorů po celé ČR

Jednoduše si vyhledejte nejbližšího prodejce, distributora, nebo lékárnu s našimi produkty.
Zobrazit nejbližší distributory