Informační lišta
Éra betaglukanů přichází! Představujeme MycoMedica PRO.
Zvolte jazyk země, do které chcete zboží doručit. Podle toho přizpůsobíme web, aby bylo možné zvolit dopravu a zaplatit za objednávku.

Stravování u vlhkého horka (Shi Re)

Stravování u vlhkého horka (Shi Re)

Popis obrazu

Vlhké horko je kombinací vlhka a horka. Vlhko je ve většině případů generováno oslabenou funkcí Sleziny, která špatně transformuje potravu a vytváří patologické vlhko. Horko může vznikat příjmem „ohnivých“ potravin (ostré, pikantní, smažené, tučné, alkohol apod.) nebo se generuje z nadměrných či potlačovaných emocí a stresů. Pokud se tyto dvě složky spojí, vytvoří tzv. vlhké horko, které můžeme přirovnat k lepidlu, které zalepí tkáně. Je to podobné pojmu západní medicíny chronický zánět.


Dermatitis,,Eczema,,Allergy,,Psoriasis,Concept.,Annoyed,Young,Indian,Woman,Scratching

Příznaky obrazu vlhkého horka

 Vlhké horko v játrech a žlučníku:

  • Pocity tlaku a pálení v podžebří
  • Žlutý tučný povlak na kořeni jazyka
  • Podrážděnost a vznětlivost
  • Hořko v ústech
  • Mokvavé záněty kůže
  • Nevolnost
  • Zarudnutí a otoky v oblasti genitálií a třísel
  • Záněty spojivek
  • Zapáchající pocení
  • Žloutenka
  • Přenos k Močovému měchýři a Ledvinám
     

Napadení povrchu těla: 

  • Tupý a tíživý pocit v hlavě
  • Pocit horkého těla bez přítomnosti pocení
  • Únava v končetinách až bolest svalstva
  • Oslabená imunita (Wei Qi)
     

Napadení pokožky a svalstva:

  • Ekzémy a vyrážky se žlutou tekutinou
  • Zanícené vřídky mezi prsty
  • Svědění (pokud je přítomen vítr)
     

Napadení kloubů: 

  • Bolestivé fixní otoky kloubů
  • Mravenčení
  • Nedostatek krve v Játrech
  • Vnitřní vítr z nezvládnutých emocí
  • Snadný vpád vnějšího vítr díky oslabené imunitě (Wei Qi)
     

Napadení sleziny a žaludku: 

  • Pocit tlaku na hrudi a v žaludku
  • Lepivý pocit v ústech
  • Pocit rozlámaného, unaveného a těžkého těla
  • Kašovitá páchnoucí stolice
  • Nevolnost
  • Zapáchající pocení
  • Žlutá moč
  • Svědění či pálení konečníku
  • Svědivé pálivé výtoky

Zásady stravování u vlhkého horka

Zásady stravování se příliš neliší od těch platných pro jídelníčky zaměřené na odstranění horka a vysušení vlhkosti. Podíly složek potravy jsou podobné, pouze s mírně nižším zastoupením sacharidů (20-30 %) a více luštěninových a sójových bílkovin namísto živočišných. Zda jsou vhodné syrové potraviny, závisí na stupni přítomné vlhkosti. Je třeba experimentovat s různými poměry syrových, vařených a na sacharidy bohatých potravin.
 

Obecné zásady 

  • Jezte méně a preferujte lehká, jednoduchá jídla
  • Některé syrové potraviny a šťávy mohou být vhodné
  • Dostatek lehce povařené listové zeleniny
  • Způsob přípravy: rychlá úprava na pánvi, dušení, blanšírování, dlouhé vaření

Broccoli,Is,Blanched,In,Boiling,Water,In,A,Stainless,Steel

Doporučené potraviny

  • Obecně prospěšné: jáhly, pšenice, ječmen, fazole adzuki, celer, mrkev, špenát, mangold, lilek, čínské zelí, rajčata, brokolice, hrášek, květák, chřest, citrony, brusinky, řeřicha, rukola, hlávkový salát, ředkvičky, daikon, luštěniny, klíčky mungo fazolí a vojtěšky, tofu, tempeh, zelený a černý čaj, voda
  • Pro vlhké horko v Játrech a ˇlučníku: fazole mungo, klíčky mungo fazolí a vojtěšky, celer, mořské řasy, hlávkový salát, tofu, listová zelenina, houby shiitake, mátový čaj, chryzantémový čaj, pampeliškový čaj
  • Pro vlhké horko v Močovém měchýři: fazole adzuki, fazole mungo, ječmenná voda, celer, chřest, zředěná citronová šťáva, brusinková šťáva, borůvky, meloun, pampeliškový čaj, zelený čaj
     

Vyhýbejte se 

  • Alkohol, mastná a smažená jídla, tučné maso, vejce, sýr, cukr, koncentrovaná sladidla, čokoláda, fastfoodová jídla, ořechy a semínka (zejména arašídy), chilli papričky, skořice, zázvor, černý pepř, česnek, hořčice, křen, káva, ocet, krevety, nadměrné množství soli.

Klinické poznámky 

  • Vyhýbejte se stravě, která podporuje vlhkost a horko.
  • Posilujte Slezinu vývary z masa, zeleniny a obilovin.
  • Preferujte vařenou stravu doplněnou dušenou nebo blanšírovanou zeleninou.
  • Nebojte se přidat lehce štiplavé koření (syrový zázvor, šafrán, tymián, rozmarýn), které pomáhá roztrhat vlhkost.
  • Dbejte na dostatečný pitný režim pro podporu činnosti močového měchýře.
  • Pro svlažení horka jsou vhodné zeleninové šťávy (nechlazené, naředěné vodou), ale nepřehánějte to, abyste nezraňovali Slezinu.

Recept

Slzovka obecná (Hatomugi, Yi Yi Ren) 

Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě s detoxikačními a diuretickými účinky. Pomáhá při otocích, průjmech, poruchách trávení, žloutence, dysurii, tumorech, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem, zpomaluje růst rakovinových buněk a odstraňuje hlen. 

Job's,Tears,Grain,Seed,In,Shape,Of,Hot,Cup

Příprava slzovky: 

  • Sáček se slzovkou vysypte na suchou rozpálenou pánev a opražte do cítit vůně.
  • Nechte vychladnout a nasypte do uzavíratelné sklenice.
  • Vařte 2x denně nebo alespoň 1x denně.
  • 2 polévkové lžíce slzovky vařte s 4 plátky syrového zázvoru ve 400 ml vody.
  • Po uvedení do varu stáhněte na minimum a mírně vařte 20 minut.
  • Slijte a vývar vypijte.
  • Slzovku uložit na chladné místo a udělat druhý vývar, který vařte 30 minut.

 
Použití slzovky: 

  • Slzovku nevyhazujte, je možné ji použít jako zavářku do polévky nebo přílohu do rizota.