Informační lišta
Éra betaglukanů přichází! Představujeme MycoMedica PRO.
Zvolte jazyk země, do které chcete zboží doručit. Podle toho přizpůsobíme web, aby bylo možné zvolit dopravu a zaplatit za objednávku.

Stravování u ohně a horka

Stravování u ohně a horka

Horko může v organismu vznikat několika způsoby: 
  • Může do nás proniknout zvenku jako vnější klimatický patogen, například při nadměrném vystavování se slunci nebo napadení větrným horkem (běžné virózy).
  • Častěji však horko vzniká konzumací příliš ohnivých jídel (pálivá, kořeněná, smažená, alkohol) nebo nadměrným stresem, silným prožíváním či potlačováním emocí. Stres a emoce se v organismu nakonec vždy změní na horko.


    Young,Pretty,Woman,With,Hand,Fan,Suffering,From,Heat,And

Příznaky obrazu u ohně a horka 

 Horko v organismu se projevuje:

  • Nervozitou a neklidem
  • Pálením a červenými projevy na kůži
  • Různými příznaky a pocity horka
  • Migrénami a pálením očí
  • Nadměrným pocením
  • Hořkostí v ústech a žízní
  • Chutí na studené nápoje
  • Nespavostí
  • Tmavou močí a suchou stolicí
  • Červeným jazykem

Všeobecné zásady stravování u ohně a horka

  • Pacientům s těmito stavy prospívají hořké, chladné a ostré potraviny.
  • Zvýšený příjem syrových potravin, zejména ovoce a zeleniny, je obecně vhodný.
  • Tento přístup ke stravování prospívá také lidem s horkým založením a nadbytkem Yang, i pokud nemají žádné příznaky.


Akutní obrazy horkosti

  • Při akutních stavech horkosti (např. napadení větrným horkem) je důležité hlídat dostatečný příjem tekutin. Nejlepší jsou ovocné a zeleninové šťávy, bylinkové čaje a vývary či lehké polévky, ideálně teplé nebo při pokojové teplotě.
  • Chlazené či ledové tekutiny je lépe vyhýbat, protože mohou mít škodlivý vliv na Slezinu.
  • Během záchvatu větrné horkosti je třeba otevřít póry (pocení), aby byly škodlivé organismy vyplaveny ven. Ostré chladné a rozptylující potraviny, jako máta peprná, hrušky, ředkvičky, řeřicha a zelí, jsou užitečné.
  • Vyhýbejte se ohřívajícím potravinám, jako je jehněčí, hovězí, kuřecí, korýši a ohřívající koření.


Chronické obrazy horkosti

  • Nevhodné jsou způsoby vaření zvyšující tepelnou podstatu potravin, jako pečení, smažení, grilování a fritování.
  • Doporučujeme lehčí tepelnou úpravu, jako dušení v páře a rychlé osmažení na pánvi wok.
  • Některé celé syrové potraviny jsou užitečné (s výjimkou žaludeční horkosti), kombinujte je s vařenými nebo lehce blanšírovanými.
 
Cucumber,Salad,With,Radish,And,Avocado,Cream,Sauce,And,Dill

Doporučované potraviny

Obecně u horka a ohně: Celer, špenát, mangold, okurka, hlávkový salát, ředkvička, chřest, lilek, kapusta, čínské zelí, rajčata, brokolice, květák, cuketa, jablka, hrušky, meloun, jáhly, pšenice, ječmen, tofu, tempeh, sojové mléko, jogurt, klíčky mungo fazolí a vojtěšky, chaluhy, spirulina, krabí maso.

U horka v žaludku: Rýže, ječmen, jáhlová nebo ovesná kaše, banány, avokádo, okurka, špenát, hlávkový salát, rukola, řeřicha, zelí (vařené či šťáva), tofu, sojové mléko, jogurt.

U horka v Játrech: Máta peprná, mungo fazole a jejich klíčky, celer, vodnice, bílá ředkev (daikon), chaluhy, hlávkový salát, pampeliška, okurka, řeřicha, jáhly, tofu.

U horka v Plicích: Řeřicha, jablka, hrušky, broskve, jahody, citron, ředkvička, dýně, zelí, květák, špenát, mangold, houba rosolovka řasotvará.

U horka v krvi: Lilek, špenát, mangold, řapíkatý špenát, kaki, citron, celer, hlávkový salát, olivy. 

Zakázané potraviny

Vše, co je pálivé, kořeněné, smažené, pečené, grilované a pikantní: Chilli, skořice, zázvor, kari, černý pepř, česnek, hořčice, křen, káva, čokoláda, zahřáté rostlinné oleje, červené maso (především jehněčí), kuřecí, tvrdý alkohol, červené víno, ocet, krevety, strašek kudlankový, sýr, vejce, nadměrné množství soli, burské oříšky.

Klinické poznámky 

  • Pečujte o své emoce, zkuste meditaci, jógu, Tai Ji, Qi Gong či dechová cvičení.
  • Před spaním si připravte meduňkový čaj.
  • Pokud vám stoupá horkost do hlavy a je vám na zvracení či nevolno, pijte před každým jídlem obilný vývar z jáhel.
  • Pokud pociťujete pálení a není vám na zvracení a jídlo nestoupá nahoru, připravte si obilný vývar z bílé pohanky.

Recepty

Recept na obilný vývar

Potřebujeme: 

  • 2 polévkové lžíce obiloviny
  • 1 l vody
  • špetku soli


Postup:

  • Obilovinu s vodou přivedeme k varu a stáhneme, vaříme 2 hodiny a pak podáváme.

Pure,Fish,Broth,In,Casserole,,Top,View