Informační lišta
Éra betaglukanů přichází! Představujeme MycoMedica PRO.
Zvolte jazyk země, do které chcete zboží doručit. Podle toho přizpůsobíme web, aby bylo možné zvolit dopravu a zaplatit za objednávku.

Stravování při nedostatečnosti Yin

Stravování při nedostatečnosti Yin

Popis obrazu

Yin je protikladem Yangu. Je to naše výživa a materiální základ. Krev a ostatní tekutiny jsou součástí Yin.

Příznaky obrazu nedostatečnosti Yin

Příznaky obrazu: 

  • Pocity sucha v ústech
  • Pocity žízně (zejména večer)
  • Horkost v chodidlech (hlavně v noci)
  • Noční pocení
  • Neklid, nervozita, deprese
  • Problémy se spánkem
  • Závratě
  • Bušení srdce
  • Vnitřní pocity tepla
  • Emoční labilita, podrážděnost
  • Hubnutí
  • Zarudlá pokožka v oblasti dekoltu
  • Slabost dolních končetin, kolenou a beder
  • Menstruační potíže
  • Pocity horka (návaly)

Tento deficit se týká zejména orgánů Jater, Srdce, Plic a Ledvin.
Environmental,Problems,,Drought,,Desertification,,Thirst,,Pollution,Of,Our,Land,And

Všeobecné zásady stravování u obrazu nedostatečnosti Yin

Při léčbě nedostatečnosti Yin doporučujeme potraviny poskytující koncentrovanou výživu vhodnou k udržení či posílení celistvosti tkání a rovněž podporující zvýšení vlhkosti a hladiny tekutin. Jídelníček zaměřený na výživu Yin se řídí podobnými všeobecnými zásadami jako jídelníček určený k posílení krve - má vyšší podíl bílkovin, široký výběr listové a kořenové zeleniny a výživnější obiloviny jako je například pšenice. Navíc v něm naleznou uplatnění i zvlhčující a promazávací přísady. Živiny a oleje koncentrované v semínkách a různých bobech se podílejí na stavbě těla i promazávání. Živočišné bílkoviny jsou k tomuto účelu ideální, avšak zdroje přijímané v nadměrném množství či příliš koncentrované, například vejce, sýr či morek, mohou způsobovat přehřátí a hromadění hlenu.

 Stejně jako při tvorbě Qi a krvetvorbě slouží k získávání Yin z potravy Slezina a Žaludek. Jídelníček se proto řídí výše uvedenými zásadami pro udržení zdraví Sleziny a jedinou změnou je přidání některých zvlášť k tomuto účelu vhodných potravin.

Doporučené potraviny

  • Špalda, kukuřice, dlouhozrnná rýže, pohanka, pšenice, oves, jáhly, ječmen
  • Vepřové maso, ústřice, kuřecí maso, kachní maso, holubí maso, morek, vejce, máslo, mléko a sýr v malých množstvích, jogurt, tofu, tempeh
  • Španělská makrela, sardinky, ústřice, slávky, škeble, sépie, chaluhy, spirulina, mořské řasy
  • Špenát, rajčata, čínské zelí, brokolice, lilek, květák, celer, cuketa, tykev, brambory, sladké brambory, meloun, fazolové lusky, řepa, žampióny, houba rosolovka
  • Fazole adzuki, černé fazole, jablka, banány, moruše, mango, kokosové ořechy, mungo fazole, burské oříšky, olivový olej, lněný olej, mandlový olej
  • Jablka, hrušky, jahody, banány, hroznové víno, máslo, tvrdý sýr, zakysané produkty, pivo, červené ovocné šťávy v letním období.

Raw,Red,Bean,Or,Azuki,Beans,Seeds,Texture,Background
 

Yin Žaludku 

  • Prášek z kůry jilmu plavého, houba rosolovka, řasotvará, ječmen, jáhly, tofu, mungo fazole, chřest, sladké brambory, máslo, mléko, pomeranče, mandarinky, liči, jablka, banány, ananas, švestky, granátové jablko.

Yin Plic

  • Hrušky, broskve, jablka, banány, fíky, papája, jahody, rajčata, fazolové lusky, mořské řasy, chaluhy, houba rosolovka, spirulina, sójové mléko, tofu, tempeh, vepřové maso, ústřice, máslo, mléko, sýr, piniová semínka.

Yin Ledvin

  • Vepřové, vepřové ledvinky, kachní maso, jáhly, ječmen, tofu, fazolové lusky, černé fazole, černé sójové boby, fazole černá ledvina, černé sezamové semínko, borůvky, ostružiny, mořské řasy, ucho Jidášovo.

Vyhýbejte se

Ohřívající, vysušující, hořké a ostré potraviny: chilli, kari, různé koření, skořice, česnek, zázvor, cibule, šalotka, pórek, bazalka, hřebíček, wasabi, káva, jehněčí, krevety, telecí, holubí, lovné ptactvo, ocet, citrusy, nakládané okurky, čaj, cigarety, vitamín B, kortikosteroidy, drogy - stimulanty (amfetaminy, kokain, extáze), protizánětlivé přípravky nesteroidní povahy (žaludeční Yin), tvrdý alkohol, červené víno, káva max. 1x denně, horké nápoje, které vás budou nutit potit se, grilování, smažení a pečení, instantním potravinám a jídlu z fastfoodů.

Klinické poznámky 

Mimo stravování je důležité Yin doplňovat dostatečným spánkem a pravidelným denním režimem. Ráno začínáme sklenicí převařené teplé vody, do které si přidáme kávovou lžičku medu, abychom doplnili tekutiny a podpořili činnost střev. Během dne nezapomeneme pít, zejména mezi 10 až 12 hod., buď opět převařenou vodu nebo bylinkový čaj. Před jídlem je ideální vypít zeleninový nebo obilný vývar, abyste nastartovali činnost žaludku a zahřáli ho na provozní teplotu. Při únavě nesportujte, věnujte se buď protahovacím cvičením či relaxačním technikám a upřednostňujte procházky venku. Yin vyživujeme hlavně na podzim a v zimě, nejlepší potraviny v tomto období jsou kachna, jarní cibulka, syrový zázvor, batáty.
 

Proporcionální složení potravy u nedostatečnosti Yin

Komplexní sacharidy z obilovin či zeleniny a listová zelenina, vodnatá zelenina a ovoce by měly být zastoupeny ve zhruba totožných poměrech. Zbytek tvoří vysoce hodnotné bílkoviny (živočišné a luštěninové) a ořechy a semínka. Menší množství vysoce hodnotných mléčných výrobků jako je BIO sýr, kravské a kozí BIO mléko, jogurt a máslo má rovněž příznivé účinky, zvláště v případě vysušení.

Recepty 

Rýžový bujón

Ve staré Číně se jedl 1. a 15. den lunárního měsíce v den úplňku a o svátcích vždy v brzkých ranních hodinách. Bylo to z toho důvodu, že to bylo jídlo navíc v rámci dne. Číňané běžně jedli 2x denně. Největší jídlo bylo ve večerních hodinách, a to z důvodu, že bylo po práci tělo zklidněno a byla jistota, že se jídlo dobře stráví. 

Ranní rýžový bujón má osvěžující povahu, podpoří doplnění Yinu, podporuje činnost střev a žaludku a napomáhá k jejich očištění.
 

Potřebujeme:

  • 1 polévková lžíce kulatozrné jasmínové rýže
  • 1 l vody
  • špetka soli

Postup:

Rýži s vodou a špetkou soli přivedeme k varu a stáhneme pak vaříme 2 hodiny. Podává se ráno samotná nebo se doplňuje o různé ingredience dle momentálního zdravotního stavu a sezóny. Ranní rýžový vývar se doplňuje nasolenou zeleninou. Zelenina se naloží do soli, před použitím se namočí do vlažné vody, aby se zbavila soli, a pak se nakrájí (nejlépe bílá ředkev, mrkev, celer, petržel a další kořenová zelenina). Pokud není dostatečné množství slané zeleniny, pak tofu nakrájíme na malé kousíčky a přidáme více sójové omáčky Shoyu. To vše se vaří na páře a přidá se místo zeleniny.

 

Další doporučené recepty

Zde je několik dalších receptů, které jsou vhodné pro podporu Yin:

Polévka z mungo fazolí a rýže

Potřebujeme: 

  • mungo fazole
  • dlouhozrnná rýže
  • celer
  • mrkev
  • česnek
  • zázvor
  • voda
  • sůl
  • olivový olej

    Postup:

Všechny ingredience vařte dohromady do změknutí, ochutnejte solí a olivovým olejem.

Kaše z pohanky a ovesných vloček

Potřebujeme:

  • pohanka
  • ovesné vločky
  • voda
  • med
  • banán

    Postup:

Pohanku a ovesné vločky povařte ve vodě do měkka, poté přidejte med a nakrájený banán.

Kasha,(russian,Buckwheat,Porridge),With,Fresh,Fruits

Dušené kuře se zeleninou

Potřebujeme: 

  • kuřecí prsa
  • brokolice
  • mrkev
  • česnek
  • cibule
  • sójová omáčka
  • voda
  • sezamový olej

    Postup:

Na sezamovém oleji osmahněte kuřecí prsa, přidejte zeleninu a dusíme ve vodě se sójovou omáčkou.

Závěr

Stravování při nedostatečnosti Yin vyžaduje pečlivé vybírání potravin, které poskytují potřebnou výživu a hydrataci tělu. Důraz je kladen na koncentrované živiny, vysoký podíl bílkovin a správnou přípravu jídel. Vyhýbání se potravinám, které mohou zhoršit příznaky nedostatečnosti Yin, je klíčové pro zlepšení celkového zdraví a pohody. Pravidelný denní režim, dostatečný spánek a správná hydratace jsou také nezbytné pro udržení rovnováhy Yin v těle.