Informační lišta
Éra betaglukanů přichází! Představujeme MycoMedica PRO.
Zvolte jazyk země, do které chcete zboží doručit. Podle toho přizpůsobíme web, aby bylo možné zvolit dopravu a zaplatit za objednávku.

Stravování při nedostatečnosti Yangu

Stravování při nedostatečnosti Yangu

Popis obrazu nedostatečnosti Yangu 

Yang je v našem těle stejně důležitý jako slunce na nebi. Můžeme si ho představit jako kamínka našeho organismu, která zajišťují teplo a energii potřebnou pro fungování všech našich orgánů a pro pohyb a oběh krve. Je také klíčový pro udržení energie a tepla v organismu.

Příznaky obrazu nedostatečnosti Yangu

 Nedostatek Yangu se velmi podobá nedostatku Qi, avšak zahrnuje intenzivnější pocity chladu, bledost, studené ruce a nohy, pocit mentálního a fyzického vyčerpání. Oslabený Yang Ledvin a Sleziny zpomaluje trávení a způsobuje trávicí problémy jako nadýmání, zpomalený metabolismus a tloustnutí. Pokud je oslabený Yang Ledvin, objevují se problémy jako časté nebo noční močení, snížené libido, impotence a problémy s plodností. Tělo více zadržuje tekutiny, což vede k otokům, průjmům a vynechávání menstruace nebo oslabení menstruačního cyklu.


Woman,Warmly,Clothed,And,Hat,In,A,Cold,Home,Sitting

Všeobecné zásady stravování u obrazu nedostatečnosti Yangu

Při léčbě nedostatečnosti Yangu úpravou jídelníčku platí stejné zásady jako při léčbě nedostatečnosti Qi. Hlavním cílem je udržet vysoký výkon Sleziny. Jediným rozdílem je přidání teplých jídel kvůli Yangu Sleziny a Ledvin a vyloučení syrových potravin včetně listové zeleniny. Poměry složek potravy zůstávají stejné jako v případě nedostatečnosti Qi Sleziny.
 

Nedostatečnost Yangu Sleziny 

Nedostatečnost Yangu Sleziny je závažnější než nedostatečnost Qi a vede k výraznému omezení účinnosti zažívání. Základní skladba jídelníčku se nemění, ale přidávají se další teplé potraviny a koření.
 

Nedostatečnost Yangu Ledvin

Yang Ledvin je třeba ohřát a posílit prostřednictvím Sleziny pomocí stravy posilující Yang Sleziny. Prospěšné je také přidat některé specifické potraviny ohřívající Ledviny. Pokud pacient trpí otoky, lze stravu doplnit o močopudné potraviny jako vařený celer či hlávkový salát.
 

Způsob přípravy stravy 

Preferujeme restování, dlouhé pečení a dlouhé vaření. Obecně jsou vhodné teplé snídaně, jako jsou obilné kaše, vejce, polévky (obilné, zeleninové nebo masové vývary). Není dobré namáhat trávení syrovou stravou, která přináší do organismu další chlad. V zimním období můžeme mít stravu lehce pikantní, která prohřeje a rozhýbá energii.

Doporučené potraviny

Slezina: Kromě potravin vhodných k léčbě nedostatečnosti Qi je třeba klást důraz na ohřívající potraviny jako rýže (zvlášť ve formě kaše), oves, pastinák, sladké brambory, cibule, pórek, vývary, jehněčí, hovězí, kuřecí, krevety, ovocný kompot, jedlý kaštan. Dále zvyšte příjem koření jako sušený zázvor, hřebíček, paprika, kardamom, skořice, rozmarýn, kurkuma, badyán a muškátový oříšek. 

Ledviny: Hřebíček, semínka pískavice, fenykl, černý pepř, skořice, sušený zázvor, rozmarýn, badyán, vlašský ořech, jedlý kaštan, pistácie, jehněčí, losos, černé fazole, cibule, pórek, pažitka, slávky, jehněčí a hovězí ledvinky.


Ceylon,Cinnamon.cinnamon,Sticks,On,A,Textured,Wooden,Background.,Cinnamon,Roll


Zakázané potraviny
 

Syrové ovoce a zelenina, výhonky a saláty, špenát, rajčata, sójové boby, tofu, lepkavá rýže, jáhly, chaluhy, nadměrně slaná či sladká jídla, mléčné výrobky, ocet, ořechy a semínka, sójové mléko, chlazené nápoje či nápoje s ledem.

Klinické poznámky 

Vše teplé. Zcela vyřadit studené potraviny. V zimním období se dostatečně oblékejte, aby nedocházelo k úniku yangové energie z organismu.

Recepty 

Polévka ze zázvoru a jarní cibulky (JING CONG FEN SI TANG) 

         Potřebujeme:          

  • 1 polévkovou lžíci jemně nakrájeného zázvoru
  • 2 polévkové lžíce jemně nakrájené jarní cibulky
  • sójové nudličky
  • 2 kusy Jidášova ucha
  • sůl

Postup:

 Zázvor omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké nitky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na drobné proužky. Jidášovo ucho zalijeme teplou vodou, necháme stát cca 15 minut, poté vodu vymačkáme a nakrájíme najemno. Vše vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Stáhneme na minimum a vaříme 30 minut. Dochutíme solí a podáváme. 

Polévka velmi vyživuje při únavě, zimomřivosti, problémech s trávením po průjmech či nachlazení a při nechutenství.


Asian,Woman,Getting,Warmed,By,Footbath,At,Beauty,Salon

 

Koupel plosek nohou

V podvečer si vyzkoušejte koupel plosek nohou. Do horké vody přidejte 2 polévkové lžíce kuchyňské soli, epsomské soli nebo bylinky či bylinné oleje (tymián, rozmarýn, hřebíček). Nohy ponořte do vody na 20 až 30 minut. Ke stolu si připravte konvici s horkou vodou, abyste si mohli vodu dolévat. Vždy, když budete dolévat vodu, vyndejte nohy, abyste se neopařili. Koupel podpoří prohřátí a činnost metabolismu a napomůže prohřát i ruce a nohy. Po koupeli si můžete promasírovat plosky nohou Alpou či jiným bylinkovým prohřívacím krémem. Podporuje energii Ledvin.