Shiitake proti akumulaci tuků a k ochraně jater

Jednak je součástí velkého množství asijských pokrmů, a jednak je po staletí využívána k léčbě mnoha nemocí tradiční čínskou medicínou. Současné vědecké výzkumy také dokládají účinnost Shiitake. Shiitake upravuje funkce imunitního systému, dokáže neutralizovat volné radikály, zabít mnohé patogeny a rakovinné buňky, je též potvrzeno, že snižuje hladinu cukrů a tuků v krvi.

 

shiitake_játra

 

Autoři této studie se také zaměřili na metabolický syndrom, který je souborem více patologických stavů a změněných laboratorních hodnot, např. vysoký krevní tlak, zvýšené lipidy v krvi, snížená tolerance glukózy, tukovatění jater aj. Tyto stavy dle všeho mohou být spojené také s nedostatkem vitamínu D.

Je možné, že by houba obohacená o vitamín D mohla být využitá u metabolického syndromu? Byl vytvořen extrakt z Shiitake a buď samotný, nebo obohacený vitamínem D byl podáván myším, které byly krmeny vysoko tučnou dietou. Došlo u nich tedy ke stavu podobnému metabolickému syndromu, včetně steatohepatitidy, tj. ztukovatění jater se zánětem. Část myší nedostávala žádný přípravek jen tučnou dietu

Studie potvrdila, že ShiitakeShiitake s vitamínem D výrazně zmírňuje akumulaci tuků v těle i játrech. Nedochází k poškození jater, tedy se nezvedají hodnoty jaterních enzymů, tj. ALT, AST, dokonce dochází k jejich poklesu. Stejně tak během podávání houby došlo k poklesu triglyceridů a celkového cholesterolu i špatného cholesterolu LDL. Narostly hodnoty dobrého cholesterolu HDL. Zlepšila se též glukózová tolerance.

Shiitake tedy pozitivně zasáhla do metabolismu tuků a cukrů. Dále se také zjistilo, že má i imunomodulační efekt a snižuje zánět. Při jejím podávání dochází k zvýšení koncentrace protizánětlivých cytokinů.  

Autorům se tak podařilo prokázat, že podávání Shiitake snižuje cholesterol i zánět, účinnější je pak ve spojení s vitamínem D. Ochrání tak játra před zánětem, který se pojí se steatózou a ochraňuje játra i při pojídání vysoko tučné diety.

 

Drori ARotnemer-Golinkin DAvni SDrori ADanay OLevanon DTam JZolotarev LIlan Y. Attenuating the rate of total body fat accumulation and alleviating liver damage by oral administration of vitamin D-enriched edible mushrooms in a diet-induced obesity murine model is mediated by an anti-inflammatory paradigm shift. BMC Gastroenterol. 2017 Nov 28;17(1):130.

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy