Červená fermentovaná rýže

Řada zájemců o přírodní medicínu často používá termín “přírodní lék”. Dá se říci, že čínská červená fermentovaná rýže splňuje tento termín, jedná se opravdu o přírodní léčivou látku. V Číně (ale i dalších asijských zemích, jako je například Japonsko) je užívána po staletí pro své léčebné účinky (pod čínským názvem an-kak).

Díky působení kvasinky Monascus purpureus je červená rýže přirozeným zdrojem látek zvaných monakoliny. Hlavní účinnou složkou je přírodní látka zvaná monakolin K. Je prokázáno, že denní příjem přírodního Monakolinu K přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu (sníží se hladina triacylglycerolů a dojde ke zvýšení poměru HDL/LDL). Můžeme tedy konstatovat, že konzumace červené rýže přispívá nejen ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, ale následně i k nižšímu výskytu nemocí srdce a cév.

Objevení účinků monakolinů bylo ostatně inspirací k vývoji syntetických léků farmaceutickými společnostmi. Monakoliny a syntetické statiny v lécích mají stejný mechanismus účinku, ostatně monakolin K je synonum chemické látky lovastatin, kterou můžeme najít v mnoha lécích, například v Medostatinu od kyperské firmy Medochemie. Fermentovaná rýže se připravuje tak, že se namáčí několikrát do destilované vody, poté se nadbytečná voda odstraní, rýže se vysterilizuje a posléze dochází k tzv. inokulaci (inokulace znamená vpravení malého množství mikroorganismů) suspenzí, která obsahuje spóry plísně Monascus purpureus. Kultivace probíhá několik dní a poté se takto upravené rýže suší a popřípadě mele.

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy