Hlíva

IMG_6334

Jiné názvy:

  • česky - hlíva ústřičná
  • latinsky - Pleurotus ostreatus

 

 

Použití testovaná v praxi:

  • stimulace imunitního systému + Shiitake, Coriolus, ABM, Reishi, Maitake
  • doplňková terapie rakoviny + dle typu nádoru
  • regulace cholesterolu a tlaku krve + Reishi, Maitake, Auricularia
  • regulace úrovně krevních tuků + Shiitake
  • podpora metabolismu, peristaltiky + Maitake
  • dermatitidy, ekzémy + Reishi, Agaricus
  • přírodní prostředek proti stárnutí + Reishi, Auricularia, Polyporus, Cordyceps

Další motivy pro použití Hlívy:

protiinfekční účinky, dokáže inhibovat růst mnoha typů bakterií: Bacillus megaterium, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae,protivirové působení, herpetické i chřipkové viry, HIV, antimykotické působení, , ztuhlost svalů a šlach, lubago, bolesti pohybového aparátu, regenerace vnitřních orgánů, podpora peristaltiky, respirační problémy, opakující se záněty dýchacích cest, astma, alergie, zahlenění, protizánětlivé účinky, snižuje srážlivost krve, kardiovaskulární problémy, ateroskleróza, hemeroidy, křečové žíly, antioxidační účinky, diabetes, dokáže snížit glykémii, aniž by tím byla ovlivněna hladina inzulínu, hepatoprotektivní účinky, detoxikace (akumuluje těžké kovy), zmírňuje křeče, znecitlivění končetin, růst vlasů, krvetvorba, ochrana před vznikem aterosklerózy

TCM charakteristika:

  • teplota – mírně teplá
  • chuť – sladká
  • tropismus – játra, slezina, žaludek

Účinky podle tradiční čínské medicíny:

  • doplňuje qi sleziny
  • odvádí vlhkost
  • posiluje cévy
  • posiluje pohyb střev
  • vylučuje větrný chlad
  • vypuzuje parazity

Stručný popis

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus, oyster mushroom) je dřevokazná chutná houba, kterou je možné najít i u nás, navíc je běžně prodávaná i v supermarketech. Houba má jméno dle svého tvaru a barvy, připomíná totiž ústřici. Hlíva má klobouk o průměru 5–35 cm. Mladé houby ho mají plochý, později se vyklenuje a nabývá podoby ústřice s šedou až modrošedou barvou. Hlíva roste v trsech, které mohou mít i několik kilogramů.

Ve volné přírodě se vyskytuje od května až po zimní měsíce, pokud teplota příliš nekledá, a to hlavně v listnatých lesích. Hlíva je také komerčně pěstována, neboť je po ní velká poptávka. A to nejen jako po potravině, ale hlavně jako po prostředku, který může zlepšit naše zdraví. Hlívu využívá po staletí tradiční čínská medicína, první psané záznamy jsou již v Shennong Bencao Jing materii medice tradiční čínské medicíny. Její umělé pěstování se datuje do roku roku 199 n. l.Pro evropský kontinent byla houba poprvé popsána v roce 1775, a to N. J. Freiherrem, dánským přírodovědcem. Pojmenoval ji Agaricus ostreatus. Změnu jména provedl německý mykolog P. Kummer.

Jak si popíšeme v dalším textu, hlíva má mnohé účinky, které jsou pro člověka velmi prospěšné. Ty samozřejmě závisí na složení houby. Obsahuje velké množství bioaktivních látek. Některé vám přiblížíme.

Sloučeniny obsažené v hlívě

Sacharidy a vláknina

Jednou z nejdůležitějších součástí hlívy jsou polysacharidy, tedy složené cukry. Existuje mnoho druhů, včetně nerozpustné vlániny (celulóza, chitin). Tato se ve střevě nerozkládá, není strávena, ale slouží jako zdroj „potravy“ střevní mikroflóře (slouží jako prebiotikum), udržuje ji tak zdravou, a také podporuje střevní peristaltiku. Je tedy prevencí zácpy.

Více jsou ale v hlívě eněné rozputné polysacharidy,  a to hlavně beta glukany. v hlívě můžeme najít jak α, tak β- glukany s větvením (1→3), (1→6). Nejstudovanějším glukanem je bezesporu pleuran, který má výrazné imunostimulační a protirakovinné účinky. Krom složených cukrů je možné z hlívy extrahovat i monosacharidy, nejvíce je v ní glukózy a galaktózy.

Dalšími sacharidy a cukernými sloučeninami v hlívě jsou manany, xylany a galaktany. Hmotnost polysacharidů v sušině hlíva je 37−48 g/100 g houby.

 

Bílkoviny

Není typické, aby byly v rostlinné říši přítomné kvalitní bílkoviny, pomineme-li semena. U hub je to jiné. Hlíva obsahuje velké množství aminokyselin, tj. stavebních prvků bílkovin, z některých je možné v době nedostatku glukózy tutu vyrobit. Hlíva obsahuje i esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vyrobit. Hojně zastoupenými aminokyselinami jsou např. kyselina glutamová a aspargová, tyrosin, alanin, arginin, histidin, glycin, serin, leucin, tryptofan, prolin, metionin, valin, cystein...

Pro hlívu jedinečné jsou bílkoviny nesoucí název ostreolysin a pleurotolysin, obě bílkoviny mají cytolytický účinek. Dokážou narušit buněčnou membránu, která obsahuje cholesterol a sfingomyelin, vytvoří v ní póry. To ovšem znamená, že buňka umírá. Při konzumaci ovšem není nutné se bát, že bychom si ublížili. Aby se tyto účinky projevily, museli bychom jíst hlívu na desítky kilogramů.

Mezi bílkoviny hlívy patří také enzymy, jsou to aktivní bílkoviny, které pomáhají syntetizovat, modifikovat či degradovat různé substráta. Velmi důležitá je právě poslední zmíněná vlastnot, tedy degradace, např. lignocelulolytické enzymy, které, jak již název napovídá, štěpí lignin a jeho sloučeniny, např. laktáza, manganáza, dále pak jsou to hydrolytické enzymy, např. celuláza, tanáza, xylanáza. Nemůžeme také opomenout enzymy, které umí neutralizovat volné kyslíkové radikály a snižovat tak oxidační stres, tj. superoxiddismutáza, kataláza, peroxidáza…

 

Lipidy

V hlívě jsou také zastoupeny mastné kyseliny. Větší zastoupení mají nenasycené mastné kyseliny, které podporují lidské zdraví, působí protizánětlivě, snižují hladinu lipidů atd. Z nenasycených kyselin můžeme jmenovat např. kyselinu linolovou a arachidonovou, mezi mononenasycené patří kyselina olejová a dále jsou zde zastoupeny i nasycené mastné kyseliny, jako je kyselina palmitová, myristová ...

 

Terpenoidy

Terpenoidy jsou sloučeniny, které jsou dobře známé svými antioxidačními, protirakovinnými a imunomodulačními účinky.  Jejich síle neodolají ani bakterie a viry. Hlíva je bohatá naergosta-5,7,22-trien-3-ol, (3..,22E), (22E)-ergosta-5,7,9(11),22-tetraen-3..- ol, ergost-5,8(14)-dien-3-ol; D-xenialaktol, ergothionein, dimethylhydrazin, N,N,Ntrishydrazinekarbonyl, gosterolatd.

 

Fenylové sloučeniny

Fenylové sloučeniny jsou v hlívě zastoupeny kumariny, např. 3-(2-indolyl)isokumarin. Tyto sloučeniny mají své využití i v medicíně, kdy se podávají i pacientům s lymfedémem a snižují též krevní srážlivost, hlavně shlukování trombocytů.

 

Fenolové sloučeniny

Fenoly se vyznačují hlavně schopnostmi snižovat oxidační stres, tj. neutralizují volné radikály. Z hlívy byl extrahován např. 2,4-bis(1,1-dimethyl ethyl či  2,5-di-tertbutylphenol.

 

Steroly

Hlíva je také plná mykosterolů, které např. regulují hladinu lipidů a neutralizují volné radikály. Mezi steroly patří i vitamín D2, tj. ergosterol. Dále pak je v hlívě peroxid ergosterolu, cerevisterol, 5α, 8α-epidioxy-(22E, 24R)-23-metylergosta-6, 22-dien-3β-ol , 3β, 5α, 9α-trihydroxy-(22E, 24R)-23-metylergosta-7, 22-dien-6-on, 3β, 5α, 9α-trihydroxy-(24S)-ergost-7-en-6-on, 3β, 5α, 9α, 14α-tetrahydroxy-(22E, 24R)-ergosta-7, 22-dien-6-on, (22E, 24R)-ergosta-7, 22-diene-3β, 5α, 6α, 9α-tetrol (5), 5α, 9α-epidioxy-3β-hydroxy-(22E, 24R)-ergosta-7, 22-dien-6-on, 5α, 9α-epidioxy-3β-hydroxy-(24S)-ergost-7-en-6-on and 5α, 6α-epoxy-(22E, 24R)-ergosta-8, 22-diene-3β, 7β, 14α-triol aj.

 

Látka dodávající aroma a chuť

Chuť a vůni dávají houbě mnohé sloučeniny, v hlívě se jedné o přibližně 45 složek, mezi nimiž jsou i ketony, thioly, ester, alkoholové sloučeniny, sloučeniny obsahující síru i aldehydy aj. Jmenovitě můžeme zmínit např. oktan-3-on, alfa pinen, anisaldehyd, 3-methyl-1-butanol, 3-methyl-1-propanol, benzaldehyd, cystein, methionin aj.

 

Vitamíny a minerály

V hlívě jsou též obsažené mnohé minerály a stopové prvky, jedná se hlavně o draslík, sodík, vápních, hořčík, selen, mangan, železo, zinek, meď aj. Vitamínová složka je tvořeba převážně vitamíny skupiny B, vitamínem D a E, v malém množství je zde i vitamín C.

 

Využití hlívy

Hlíva se využívá k ovlivnění zdravotního stavu, může pomoci se spoustou obtíží. Již složení, které jsme nastínili, jistě dává tušit, že hlíva má mnoho pozitivních účinků.

 

Hlíva v souladu s imunitním systém

 

Imunitní systém je nejen ochránce našeho zdraví, ale i života jako takového. Těžké vrozené imunodeficity mohou končit i úmrtím dítěte na i pro nás banální nákazu. Správná funkce imunitního systému je velmi důležitá. Musí rozeznat cizí nebezpečné vzory, antigeny, ale také cizí, které nejsou nebezpečné, a musí je odlišit od těch našich.

Na cizí nebezpečné antigeny, které jsou např. na površích bakterií, parazitů, virových částic, rakovinných buněk atd., musí reagovat obrannou zánětlivou reakcí, aby nebezpečí odstranil, na cizí „bezpečné“, kam patří např. alergeny, by neměl reagovat zánětem. Někdy se však stane, jak to vidíme u alergií, že imunitní systém bojuje i s pylovámi zrnky, prachem atd. a vyústí to až v chronický alergický zánět. Dalším patologickým stavem jsou autoimunitní záněty, kdy imunitní systém reaguje i s vlastními antigeny.

Je dobré imunitní systém posílit v případě boje proti cizímu nebezpečnému, ale naopak jej umírnit v případě, že reaguje přehnaně. Přesně toto umí hlíva.

Proběhlo mnoho pokusů in vitro, kdy se k buňkám imunitního systému přidává hlíva a sleduje se, jak imunitní buňky reaguji. Hlíva dokáže imunitní buňky stimulovat. Hlavně její polysacharidy se vážou na povrchové receptory na těchto buňkách. To vede k tomu, že tyto buňky aktivují, začnou se dělit, produkovat imunitní odpověď zvyšující cytokiny, tj. např. TNF alfa, IL-2, IL-1beta. Pokud jsou hlívě vystaveny makrofágy, posiluje se jejich fagocytární a zabíjecí schopnosti. Buňky tedy aktivněji pohlcují např. bakterie, které následně zabijí.

Nebyly prováděny jen pokusy na buněčných kulturách, ale také na zvířatech, byly též vytvořeny klinické studie.

Jedna z nich sledovala vliv hlívy na zdraví dětí, které často trpívají infekcemi dýchacích cest. Studie se účastnilo 175 dětí, které dlouhodobě dostávaly hlívu. U dětí se snížila nemocnost, a u 36 % dětí nedošlo k onemocnění během roku vůbec. Z krevních testů se ukázalo, že užívání hlívy zvýšilo počty imunitních buněk a také koncentraci potřebných cytokinů. Imunitní systém a obrana dětí před infekcemi tak byla značně posílena.

V jiné klinické studii autoři oslovili sportovce. Velká fyzická námaha totiž imunitní systém oslabuje, vrcholoví sportovci jsou tedy náchylnější k nemocem. Sportovci byli rozděleni do dvou skupin, jedna dostávala placebo a druhá pleuran. U skupiny s pleuranem došlo k poklesu nemocnosti, krevní testy potvrdily, že se zvýšila aktivita NK buněk a také fagocytární schopnosti makrofágů.

Imunostimulační účinky by se mohly uplatnit i ve vakcinologii. Aby vakcína byla úspěšná, tj. vyvolala produkci protilátek proti podanému patogenovi, jeho antigenu, je nutná plná stimulace imunitního systému. Proto se do vakcín přidávají např. soli hliníku. Toto by ovšem mohla obstarat i hlíva. To bylo potvrzeno v jedné studii, kdy byla tato vakcína aplikována zvířatům a vyvolala dostatečně silnou reakci. Došlo k vytvoření protilátek a paměťových buněk.

Nyní jsme v krátkosti přiblížili imunituposilující účinky a podíváma se na ty tlumivý.

U myší byl podáním toxické látky vyvolán zánět středního ucha. Aktivace imunitního systému způsobovala další poškození tkáně, otok, hnis, zvýšila se také produkce toxických volných kyslíkových radikálů. Po podání hlívy došlo ke zklidněnění zánětu a tedy i zmenšení poškození středouší, včetně bolestivosti. Účinek hlívy se vyrovnal protizánětlivému léku Indometacinu.

Ukázalo se také, že hlíva umí ochraňovat sliznice a snižovat zánět. Pokusné krysy byly rozděleny do dvou skupin, jedné přidávaly k potravě pleuran, druhá nedostávala nic. Po 4 týdnech jim byla podána toxická látka poškozují střevní sliznici, u krys s pleuranem byl rozsah poškození mnohem menší, a to až o 67 %. Infiltrace střevní sliznice imunitními buňkami byla menší, nebyl tak výrazný zánět. U pleuranem léčených krys pak došlo i k rychlejší úpravě stavu.

Podobného efektu se dosáhlo i v případě, že trpěly krysy obdobou lidské Crohnovy nemoci. I zde byl zánět zmírněn.

Hlíva může pomoci také alergikům, zmírnit alergická zánět. Pokusy potvrdily, že snižuje aktivitu buněk, které jsou zapojeny do alergických reakcí, stejně tak se sníží i koncentrace cytokinů, které alergii posilují. Díky tomu se sníží zvýšená reaktivita dýchacíh cest u astmatiků. Ale nejen jim, hlíva je prospěšná i v případě atopického ekzému. V klinické studii bylo 80 pacientů s ekzémem. Před zahájením krémem, který obsahoval beta glukany z hlívy, byl ekzém zhodnocen lékařem, po podávání pacienti uvedli, že je kožní defekty tolik nesvědily, nebolely, snížila se suchost a pnutí pokožky. Lékař také potvdil, že došlo ke zmenšení rozsahu poškození pokožky a zklidnění zánětu. Krém byl velmi dobře snášen a pacienti uvedli, že nezaznamenali žádná negativa této léčby.

Je zjevné, že hlíva umí harmonizovat imunitní systém, posílit jeho obranné funkce v případě infekcí, a naopak jej zklidnit v případě patologických zánětů.

 

Bobek P, Nosálová V, Cerná S. Effect of pleuran (beta-glucan from Pleurotus ostreatus) in diet or drinking fluid on colitis in rats.Nahrung. 2001 Oct;45(5):360-3.

Jesenak M, Urbancek S, Majtan J, Banovcin P, Hercogova J. β-Glucan-based cream (containing pleuran isolated from pleurotus ostreatus) in supportive treatment of mild-to-moderate atopic dermatitis.J Dermatolog Treat. 2015 Dec 10:1-4.

Hye-sook Ryu, Kyoung-ok Kim, Yanan Liu, Leena Yoon, Hyun-sook Kim. Effects of edible mushrooms (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm., Pleurotus eryngil, Flammulina velutipes) extracts on immune cell activation in mice (830.17). The FASEB Journal. 2014; vol. 28 no. 1 Supplement 830.17

Rivero-Pérez N, Ayala-Martínez M, Zepeda-Bastida A, Meneses-Mayo M, Ojeda-Ramírez D. Anti-inflammatory effect of aqueous extracts of spent Pleurotus ostreatus substrates in mouse ears treated with 12-O-tetradecanoylphorbol-13-acetate.Indian J Pharmacol. 2016 Mar-Apr;48(2):141-4.

Tanaka A, Nishimura M, Sato Y, Sato H, Nishihira J. Enhancement of the Th1-phenotype immune system by the intake of Oyster mushroom (Tamogitake) extract in a double-blind, placebo-controlled study. J Tradit Complement Med 2016 Oct; 6(4):424-430.

Jesenak M, Majtan J, Rennerova Z, Kyselovic J, Banovcin P, Hrubisko M. Immunomodulatory effect of pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with recurrent respiratory tract infections.Int Immunopharmacol. 2013 Feb;15(2):395-9.

Rivero-Pérez N, Ayala-Martínez M, Zepeda-Bastida A, Meneses-Mayo M, Ojeda-Ramírez D. Anti-inflammatory effect of aqueous extracts of spent Pleurotus ostreatus substrates in mouse ears treated with 12-O-tetradecanoylphorbol-13-acetate.Indian J Pharmacol. 2016;48(2):141-4.

Devi KS, Sahoo B, Behera B, Maiti TK. Nanoparticle and polysaccharide conjugate: a potential candidate vaccine to improve immunological stimuli.Int J Biol Macromol. 2015;72:1254-64.

Bergendiova K, Tibenska E, Majtan J. Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) supplementation, cellular immune response and respiratory tract infections in athletes.Eur J Appl Physiol. 2011;111(9):2033-40.

Shamtsyan MM, Konusova VG, Goloshchev AM, Maksimova YO,  Panchenko  AV,  Petrishchev  NN,  et  al.(2004)  Immunomodulating  and  anti-tumor  effects  of  basidiomycetes  Pleurotus  ostreatus  (Jacq.:  fr)  P.  Kumm  and  P.  conucopiae  (Pau. Ex Pers.) Rollan.  J Biol Phys Chem 4(3): 157-61.

Rovenský J, Stančíkova M, Svík K, Bauerová K, Jurčovičová J. The effects of β-glucan isolated from Pleurotus ostreatus on methotrexate treatment in rats with adjuvant arthritis. Rheumatol Int. 2011;31(4):507-11.

Nosál'ová V, Bobek P, Cerná S, Galbavý S, Stvrtina S. Effects of pleuran (beta-glucan isolated from Pleurotus ostreatus) on experimental colitis in rats. Physiol Res. 2001;50(6):575-81.

 

Hlíva a rakovinné buňky + ochrana před protinádorovou terapií

Nádorová onemocnění jsou dnes stále častější. Již není nikdo, kdo by se osobně či ve své blízkosti nesetkal s touto nemocí. Díky pokrokům v medicíně již není diagnóza rakovina rozsudkem smrti, přesto někteří pacienti podlehnou a léčba samotná je velmi náročná, mnohdy zanechává i trvalé následky. Hledají se tedy nové možnosti, jak pacienty léčit, a hlavně vyléčit bez toho, aby došlo k dalšími poškození organismu. V tomto ohledu mohou pomoci i medicinální houby včetně hlívy.

Mnoho pokusů se provedlo na buněčných kulturách různých druhů rakovin. K z rakovinných buněk připravené kultuře se přidávají extrakty z hlívy a sleduje se, jaký účinek to bude na buňky mít. Rakovinnné buňky reagují na přítomnost hlívy tak, že se přestávají dělit, nádor by se tedy nezvětšoval. Důležitější však je, že jsou poškozovány i mitochondrie buněk. Mitochondrie jsou takové „elektrárny“, dodávají buňce energii, pokud nejsou aktivní, buňka propadá apoptóze či jinému typu buněčné smrti. Dále také hlíva spouští nitrobuněčné signální cesty, které vedou k apoptóze. Poškozuje také DNA rakovinných buněk, zatímco zdravé buňky nijak neohrožuje. Rakovinné buňky jsou totiž v mnohých ohledech velmi odlišené od zdravých buněk. Takto reagují na hlívu buňky rakoviny prostaty, střeva, prsu, plic i buňky leukemické.  Navíc hlíva posiluje také protinádorovou imunitu, NK buňky, makrofágy, T lymfocyty aj., tyto buňky se postarají o usmrcení buněk nádoru.

Dalšími možnostmi zkoumání protirakovinných účinků je i využití pokusných zvířat.

Byl vytvořen model leukémie, pokud byla myším podávána hlíva, zvýšila se produkce zdravých krevních buněk a posílila se protinádorové imunita a bylo potlačeno množení rakovinného klonu. Podobně dopadla studie s lymfomem, kdy došlo až k 75 % regresi nádorů při návkách 20 mg/kg. Nemocné myši léčené hlívou tak žily déle než ty neléčené. Ještě zmíníme rakovinu žaludku, v tomto případě se snížila velikost tumoru a také se omezilo metastazování.

Hlíva také může zmírnit dopady protinádorové radioterapie. Vystavení myší záření vyústilo v útlum kostní dřeně, ale jen v případě, že nedostávaly hlívu, jelikož u myší jí krmených došlo k rychlé obnově krvetvorby. U myší s hlívou byla buněčnost kostní dřeně 5,1x106  a u myší bez hlívy 1,1x106 .

Hlíva tedy pomáhá zabíjet rakovinné buňky, zlepšovat protinádorovou imunitu a snižuje také negativní dopady protirakovinné léčby.

 

Devi KS, Behera B, Mishra D, Maiti TK. Immune augmentation and Dalton's Lymphoma tumor inhibition by glucans/glycans isolated from the mycelia and fruit body of Pleurotus ostreatus. Int Immunopharmacol. 2015 Mar;25(1):207-17.

Cao, X., Liu, J., Yang, W., Hou, X., Li, Q."Antitumor activity of polysaccharide extracted from Pleurotus ostreatus mycelia against gastric cancer in vitro and in vivo". Molecular Medicine Reports 12.2 (2015): 2383-2389.

Olufemi AE, Terry AOA, Kola OJ. Anti-leukemic and immunomodulatory effects of fungal metabolites of Pleurotus pulmonarius and Pleurotus ostreatus on benzene-induced leukemia in Wister rats. The Korean Journal of Hematology. 2012;47(1):67-73. doi:10.5045/kjh.2012.47.1.67.

Llauradó G, Morris HJ, Tamayo V, Lebeque Y, Beltrán Y, Marcos J, Moukha S, Creppy EE, Bermúdez RC. Haematopoiesis radioprotection in Balb/c mice by an aqueous mycelium extract from the Basidiomycete Pleurotus ostreatus mushroom. Nat. Prod. Res. 2015; 29(16):1557-61.

Gu, YH, Sivam G. (2006) Cytotoxic effect of oyster mushroom  Pleurotus  ostreatus  on  human  androgen-independent  prostate cancer PC-3 cells. J Med Food 9:196-204.

Krishnamoorthy D, Sankaran M. Modulatory effect of Pleurotus ostreatus on oxidant/antioxidant status in 7, 12-dimethylbenz (a) anthracene induced mammary carcinoma in experimental rats - A dose-response study.J Cancer Res Ther. 2016;12(1):386-94.

Olufemi AE, Terry AOA, Kola OJ. Anti-leukemic and immunomodulatory effects of fungal metabolites of Pleurotus pulmonarius and Pleurotus ostreatus on benzene-induced leukemia in Wister rats. The Korean Journal of Hematology. 2012;47(1):67-73.

Devi KS, Behera B, Mishra D, Maiti TK. Immune augmentation and Dalton's Lymphoma tumor inhibition by glucans/glycans isolated from the mycelia and fruit body of Pleurotus ostreatus. Int Immunopharmacol. 2015 Mar;25(1):207-17.

Jedinak A, Sliva D. (2008) Pleurotus ostreatus inhibits proliferation of  human  breast  and  colon  cancer  cells  through  p53  –independent pathway. Int J Oncol 33:1307-1313.

 

Hlíva v boji s infekcemi

Každý z nás se jistě setkal a nějakým typem infekčního onemocnění, které si vyžádalo ulehnutí do postele a další léčbu. Na většinu virových infekcí neexistuje léčba, problém nstává i s infekcemi bakteriálními, neboť se zvyšuje neodpovídavost bakterií na antibiotika, tj. rezistence. Vědci se snaží co nejrychleji najít nový typ antibiotika a také hledají inspiraci a pomoc v přírodě. Právě i v houbách, tedy i v hlívě.

Ta jednak posiluje imunitní systém a sliznice, takže se infekce hůře dostane do organismu a je rychleji eliminována, a jednak obsahuje látky, které jsou pro infekční činitele toxické.

Mezi tyto látky patří např. fenoly či taniny, které umí poškodit membránu bakterií, omezují syntézu bílkovin, které potřebuje patogen k přežití, a také snižuje produkci povrchových molekul, které by umožnily bakterii uchytit se na sliznicích. Při studiích, kdy je k vybraným bakteriím přidávána hlíva, či složky z ní, se prokázalo, že hlíva si poradí se zlatým stafylokokem, salmonelou, acibokaterem,  E. coli, pseudomonádou, klebsielou aj. A to i s druhy, které jsou rezistentní proti mnoha typům antibiotik, nejen tedy jednomu.

Hlíva také účinně bojuje s plísňovými a kvasinkovými patogeny. Jejímu účinku podléhají např. Candida albicans, Candida glabrata a z plísní jsou to  Aspergylus, Trychophyton a Epidemophyton.

Hlívou je také možné likvidovat nebuněčné patogeny, tj. viry. Díky blokaci reverzní transkriptázy blokuje replikaci HIV, podobně tak je účinná v případě herpetických a chřípkových virů.

Viry ovšem protiinfekční účinky hlívy nekončí. V pokusu bylo zjištěno, že hlíva může pomoci i při nákaze trypanozomou. Je to parazit přenášený mouchou tse-tse a způsobuje tzv. spavou nemoc. Pokus byl proveden na myších, které byly nakaženy parazity. Myši byly rozděleny do 6 skupin a každá byla léčená jinak, aby se mohlo porovnat, která léčba je neúčinnější. 1 skupina nebyla léčena ničím, další dostávaly extrakt z hlívy v různých kombinacích a poslední skupina dostávala standardní lék používaný pro léčbu, tj. diminazin acuturát. Hlíva byla velmi úspěšná v eliminaci parazita, při dávce mezi 200 a 250 mg/kg došlo k poklesu parazitémie na míru nedetekovatelnosti parazita. Byl účinnější než diminazin. Neléčené myši umíraly mnohem dříve, některé před ukončením studie.

 

Ganeshpurkar A, Bhadoriya SS, Pardhi P, Jain AP, Rai G. Study of Antimicrobial and Cytotoxic Potential of the Oyster Mushroom Pleurotus ostreatus cv. Florida (Agaricomycetes).Int J Med Mushrooms. 2016;18(4):321-5.

http://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,23ce65314f371f4f,0d8a55415243418c.html

Iwalokun  BA,  Usen  UA,  Otunba  AA  and  Olukoya  DK. Comparative  phytochemical  evaluation,  antimicrobial  and  antioxidant properties of Pleurotus ostreatus. Arf J Biotechnol 2007;6 (15): 1732-1739.

Mirunalini S, Arulmozhi V, Deepalakshmi K, Krishnaveni M.  (2012) Intracellular biosynthesis and antibacterial activity  of  silver  nanoparticles  using  Edible  mushrooms.  Not  Sic Biol 4(4): 55-61.

Younis AM, Wu FS, El Shikh HH. Antimicrobial Activity of Extracts of the Oyster Culinary Medicinal Mushroom Pleurotus ostreatus (Higher Basidiomycetes) and Identification of a New Antimicrobial Compound. Int J Med Mushrooms. 2015;17(6):579-90.

Skariyachan S, Prasanna A, Manjunath SP, Karanth SS, Nazre A. Exploring the Medicinal Potential of the Fruit Bodies of Oyster Mushroom, Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes), against Multidrug-Resistant Bacterial Isolates. Int J Med Mushrooms. 2016;18(3):245-52.

Santoyo, S., Rámirez-Anguiano, A. C., Aldars-García, L., Reglero, G., & Soler-Rivas, C. (2012). Antiviral activities of Boletus edulis, Pleurotus ostreatus and Lentinus edodes extracts and polysaccharide fractions against herpes simplex virus type 1. Acta Facultatis Forestalis Zvolen (Slovak Republic), 51(4), 225-235.

Wang H, Ng TB. (2000) Isolation of a novel ubiquitin-like protein from Pleurotus ostreatus mushroom with anti-human immune  deficiency virus, translation-inhibitory and ribonuclease activities. Biochem Biophys Res Commun 276:587-593.

EI- Fakharany EM, Haroun BM, Ng TB, Redwan, ER. (2010)  Oyster mushroom laccase inhibits hepatitis C virus entry into Peripheral blood cells and hepatoma cells. Protein  Pept Lett 17: 1031-1039.

Ademola IO, Odeniran PO. Novel trypanocide from an extract of Pleurotus sajor-caju against Trypanosoma congolense.Pharm Biol. 2016 Sep 21:1-7.

Hearst R, Nelson D, McCollum G, Millar BC, Maeda Y, Goldsmith CE, Rooney PJ, Loughrey A, Rao JR, Moore JE. An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents of Shiitake (Lentinula edodes) and oyster (Pleurotus ostreatus) mushrooms.Complement Ther Clin Pract. 2009 Feb;15(1):5-7.

 

Hlíva a cukry

Cukrovka, diabetes mellitus, není jednotné onemocnění. Existuje několik druhů, ale nejčastěji se uvádějí dva, a to cukrovka typu I, která je autoimunitním onemocněním, kdy se tvoří autoprotilátka, dochází k destrukci slinivky a je nedostatek inzulinu, a cukrovka typu II. u ní ja hlavním problémem spíše inzulinorezistence, tj.  buňky nereagují na přítomnost inzulinu. Samozřejmě i zde může být zánětem poškozená slinivka a může dojít ke snížení produkce inzulinu. Dle toho se také odvíjí léčba. U mnoha pacientů s cukrovkou II postačí dieta či antidiabetika, u cukrovky I a vážných stavu cukrovky II se podává inzulin.

Narušení regulace cukrů v krvi nehrozí jen akutními stavy, jako jsou hyper- či hypoglykemický šok. Má také chronické dopady na zdraví. Cukry v krvi poškozují cévy, nervy, a tedy i tkáně. Nejvíce trpí ledviny a sítnice. Dochází tak k zhoršení hojení ran, neuropatickým bolestem, selhávání ledvin a slepotě.

Pokusy na krysách, u nichž se vyvolal stav podobný lidské cukrovce, se ukázalo, že podávání hlívy může snížit a stabilizovat hodnoty glykémie. Krysy měly vysoké hladiny glykémie a hlíva je snížila o cca 23,5 %. Díky tomu, že je hlíva i protizánětlivá a snižuje oxidační stres, omezuje další poškození slinivky a tkání. Navíc obnovuje citlivost buněk k inzulinu, ruší inzulinorezistenci.

Byla též provedena studie s dobrovolníky, skupinou zdravých jedinců a skupinou s cukrovou II. Byla jim podávána suspenze z prášku z hlívy. Následně jim byla podáva velká dávka glukózy. U zdravých lidí nedošlo k tak výraznému nárůstu glykémie po jídle, k tomu nedošlo ani u diabetiků, kde bychom to očekávali, navíc se zvýšila i hladina inzulinu. V přítomnosti houby se sice vstřebalo více glukózy ze střeva, ale urychluje její zpracování a aktivitu glukokinázy.

 

Krishna S, Usha PTA. Hyoglycaemic effect of a combination  of Pleurotus ostreatus, Murray Koenigii and Aegle marmelos in  diabetic rats. Indian J Anim Sci 2009;79: 986-987.

Zhang Y, Hu T, Zhou H, Zhang Y, Jin G, Yang Y. Antidiabetic effect of polysaccharides from Pleurotus ostreatus in streptozotocin-induced diabetic rats. Int J Biol Macromol. 2016 ;83:126-32.

Jayasuriya WJ, Wanigatunge CA, Fernando GH, Abeytunga DT, Suresh TS. Hypoglycaemic activity of culinary Pleurotus ostreatus and P. cystidiosus mushrooms in healthy volunteers and type 2 diabetic patients on diet control and the possible mechanisms of action. Phytother Res. 2015;29(2):303-9.

 

Antioxidační účinky hlívy

Oxidační stres je pro nás nebezpečný. Volné radikály vznikající v těle působí „toxicky“, narušují buněčné membrány, kdy dochází k lipoperoxidaci, narušují však také DNA. Způsobené změny pak mohou přispět k rakovinnému zvrhnutí. Volné radikály vznikají i při metabolických procesech v těle, ale ty jsou neutralizovaány mechanismy tělu vlastními. Při jejich zvýšené produkci je tělo již nemůže neutralizovat a je nutné dodávat antioxidanty do těla společně se stravou. S neutralizací volných radikálů pomože i hlíva.

Při pokusech v roztocích, kde jsou sloučeniny tvořící volné radikály, se ukázalo, že jejich koncentrace klesá, pokud je přidána hlíva, extrakty z ní připravené. Snižuje se koncentrace hydroxylových a superoxidových radikálů. Pokusy se provádějí také na zvířecích modelech, jelikož oxidační stres je možné sledovat díky parametrům, které se v krvi mění, a to hlavně markery peroxidace lipidů. Pokud je u zvířat vyvolán oxidační stres, např. vyvolán zánět podáním toxické látky, zvyšují se koncentrace malondialdehydu v krvi, zvětšuje se míra poškození tkáně. V přítomnosti hlívy je zánět i poškození mírněn a koncentrace malondialdehydu nestoupá. Navíc hlíva posiluje aktivitu tělu vlastních neutralizačních enzymů. To se také prokázalo s pokusy obdoby Alzheimerovy choroby u myší. V mozku se při této degenerativní chorobě také zvyšuje množství volných kyslíkových radikálů a tím se urychluje postup nemoci. Pokud je podávána hlíva, postup nemoci se velmi zpomalí, dokonce může dojít ke zlepšení stavu,což se u myší prokázalo. Při bližším se zjistilo, že hlíva aktivova v mozku enzymy neutralizující volné radikály a snižuje také usazovaní amyloidu a tvorbu amyloidových plaků.

 

Jayakumar T, Thomas PA, Isai M, Geraldine P. (2010) An extract of the  oyster  mushroom,  Pleurotus  ostreatus,  increases  catalase gene expression and reduces protein oxidation during aging in rats. Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao 8: 774–780.

Jayakumar  T,  Thomas  PA,  Sheu  JR,  Geraldine  P.  (2011)  In-vitro and  In-vivo  antioxidant  effects  of  the  oyster  mushroom  Pleurotus ostreatus. Food Res Int 44:851-861.

Bobek P, Galbavy S. Effect of pleuran (beta-glucan from Pleurotus ostreatus) on the antioxidant status of the organism and on dimethylhydrazine-induced precancerous lesions in rat colon. Br J Biomed Sci. 2001;58(3):164-8.

 

Tuky a hlíva

Velkým celosvětovým problémem je obezita a zvýšená hladina tuků v krvi lidí, i těch, kteří obézní nejsou. Hyperlipidémie zvyšují riziko a rychlost postupu aterosklerózy, tj. kornatění tepen. Tuky se ukládají do cévní stěny, ve které dochází k zánětu, cévy se ztlušťují, ztrácejí pružnost a zužují se. je také vyšší riziko vzniku krevních zátek, trombů. U pacientů s hyperlipidémií se tak častěji setkáváma s ichemickými chorobami srdce a dolních končetin a vysokým tlakem. Mohou se však oběvit i akutní stavy, např. mozková či srdeční mrtvice.

Je tedy velmi důležité mít hladinu tuků v krvi pod kontrolou. Mnohy je snížení stačí změnit životní styl, hlavně pak stravu a zařadit pohybovou aktivitu, mnohdy je nutné úžívat hypolipidemika. Jsou však i rostlinné prostředky, které mohou pomoci snížit hladinu tuků v krvi pacientů. Toto umí í hlíva. Pokusy na krysách, které trpěly dědičnou hypercholesterolémií, se podávání hlívy ukázalo být velmi prospěšné, neboť došlo k poklesu koncentrace triglyceridů a celkového cholesterolu. A to bez toho, aby jim byla podávána jiná terapie.

Byly však vytvořeny také klinické studie, jedné z nich se účastnilo 20 dobrovolníků (9 mužů a 11 žen mezi 20‒34 lety), které autoři studie rozdělili do dvou skupin. Jedna měla hlívu v polévce, a to 30 g na porci, druhá skupina dostávala polévku bez hlívy. Za 21 dní, tak dlouho studie trvala, se provedly krevní testy, které odhalily, že dobrovolníci, kteří jedli polévku s hlívou měli nižší koncentraci triglyceridů a oxidovaného LDL, což je ten nejrizikovější lipid pro zvnik aterosklerózy. Autoři si myslí, že tento lipidy snižující efekt má kyselina linolová, ergosterol a sloučeniny ergostanu.

 

Abrams DI, Couey P, Shade SB, Kelly ME, Kamanu-Elias N, Stamets P. Antihyperlipidemic effects of Pleurotus ostreatus (oyster mushrooms) in HIV-infected individuals taking antiretroviral therapy. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2011;11:60. doi:10.1186/1472-6882-11-60.

P Bobek et al. Cholesterol-Lowering Effect of the Mushroom Pleurotus Ostreatus in Hereditary Hypercholesterolemic Rats. Ann Nutr Metab 35 (4), 191-195.

Hossain S, Hashimoto M, Choudhury EK, Alam N, Hussain S, Hasan M, Choudhury SK, Mahmud I. Dietary mushroom (Pleurotus ostreatus) ameliorates atherogenic lipid in hypercholesterolaemic rats. Clin Exp Pharmacol Physiol. 2003;30(7):470-5.

Alam N, Yoon KN, Lee TS, Lee UY. Hypolipidemic Activities of Dietary Pleurotus ostreatus in Hypercholesterolemic Rats. Mycobiology. 2011;39(1):45-51.

Anandhi R, Annadurai T, Anitha TS, Muralidharan AR, Najmunnisha K, Nachiappan V, Thomas PA, Geraldine P. Antihypercholesterolemic and antioxidative effects of an extract of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, and its major constituent, chrysin, in Triton WR-1339-induced hypercholesterolemic rats. J Physiol Biochem. 2013;69(2):313-23.

Bobek P, Ozdin L. Oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) reduces the production and secretion of very low density lipoproteins in hypercholesterolemic rats. Z Ernahrungswiss. 1996;35(3):249-52.

Alam N, Amin R, Khan A, Ara I, Shim M, Lee MW et al.  (2009) Comparative effects of oyster mushroom on lipid profile, liver and kidney function in hypercholesterolemic rats. Mycobiology 37: 37-42.

Inga Schneider, Gaby Kressel, Annette Meyer, Ulrich Krings, Ralf G Berger, Andreas Hahn Lipid lowering effects of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in humus. Journal of Functional FoodsVolume 3, Issue 1, 2011, Pages 17–24.

 

Ochrana sliznic a orgánů

Již z výše napsaného se dá předpokládat, že hlíva  bude mít schopnost ochraňovat před poškozením mnohé orgány a také pomoci s jejich regenerací.

 

Játra:

Vzhledem k antioxidačním a lipidy snižujícím účinkům dokáže hlíva ochraňovat jaterní tkáň. Játra jsou enormně zatěžovaným orgánem, který nejen detoxikuje, ale také se podílí na metabolismu živin a syntéze proteinů. Při pokusech se zjistilo, že tlumí záněty a podporují obnovu poškozené tkáně poté, co jsou játra vystavena toxickým látkám, jako jsou thiocetamid, acetoaminofen či tetrachlometan. Pokud je podávaná pokusným zvířatům i hlíva nezhoršují se v takové síle jaterní testy, nárůst AST a ALT by odrážel poškození jaterních buněk. A při zkoumání vzorku tkáně se také potvdilo, že poškození není tak vážné jako u zvířat, která hlívu nedostávala. Nejsou přítomné zánětlivé změny, steatóza, nekróza či cirhotické změny.

Játra výrazně poškozuje také infekce virovými hepatitidami B a C, i negativní dopady hepatitid na játra je možné ovlivnit hlívou, neboť tato omezuje šíření infekce, tj. vstup viru do buněk.

 

Ochrana žaludeční sliznice:

Pro testování vlivu hlívy na žaludeční sliznici byl vytvořen pokus, ve které se krysám podala kyselina octová, která narušila sliznici žaludku takovou měrou, že doslo k vytvoření hlubších lézí. Krysám poté vědci podávali vytvořený hlívový extrakt. V jeho přítomnosti došlo ke snížení oxidačního stresu, ke zvýšení aktivity enzymů a sloučenin, které neutralizují volné radikály, tj. superoxiddismutáza, glutationu aj. U hlívou léčených krys, na rozdíl od těch neléčených, došlo ke zmenšení lézí a urychlejí hojení žaludeční sliznice. Zvýšila se produkce hlenu, který má ochranný charakter, neboť díky němu se ke sliznici dostane méně škodlivin, které by ji dráždily.

Je tak patrné, že extrakt z hlívy snižuje oxidační stres, který má poškozující charakter, a také podporuje odolnost sliznice proti působení škodlivin, což je zajištěno nárůstem produkce hlenu.

 

Ochrana nervové soustavy:

Již bylo zmíněno výše, že hlíva díky snížení hladiny cukrů omezuje poškození periferních nervů a díky snížení oxidačního stresu zpomaluje degenerativní pochody v mozku.

 

Krvetvorba:

Hlíva může být použita i jako antianemikum. Je totiž zdrojem dobře vstřebatelného železa, jehož vstřebávání podporuje. To bývá problémem, že i když lidé užívají železo, nemusí se dobře vstřebávat a efekt léčby je malý. V jednom pokusu vědci sledovali schopnost hlívy akumulovat železo, její akumulační kapacita je vysoká. To by mohlo být využito pro výrobu léčiva. Hlíva by byla pěstována na substrátu bohatém na železo, které by „nasála“ do sebe a její užívání by pomohlo lidem s anémií.

 

Krevní tlak:

Jelikož hlíva snižuje hladiny lipidů a cukrů v krvi, podílí se na udržení dobrého stavu kardiovaskulárního systému. V pokusech s 27  pacienty s cukrovkou II a vysokým krevním tlakem se prokázalo, že podávání 3 gramů hlívy vede za 3 měsíce k poklesu systolického i diastolického tlaku, a samozřejmě také ke snížení hladiny cukrů v krvi.

 

Jayakumar T, Ramesh E, Geraldine P. Antioxidant activity of the oyster mushroom, Pleurotus ostreatus, on CCl(4)-induced liver injury in rats. Food Chem Toxicol. 2006 Dec;44(12):1989-96.

Refaie FM. Esmat AY. Daba AS. Osman WM. Taha SM. Hepatoprotective activity of polysaccharopeptides from Pleurotus ostreatus mycelium on thioacetamide-intoxicated mice. Micologia Aplicada International. 2010, Vol. 22 Issue 1, p1-13. 13p. 6.

Synytsya A, Míčková K, Jablonský I, Sluková M, Čopíková J. (2008): Mushrooms of genus Pleurotus as a source of dietary fibres and glucans for food supplements . Czech J. Food Sci., 26: 441-446.

Synytsya A, Míčková K, Synytsya A, Jablonský I, Spěváček J, Erban V, Kováříková E, Čopíková J.Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity. Carbohydrate Polymers.  Volume 76, Issue 4, 2009, Pages 548–556.

Refaie, F. M.; Esmat, A. Y.; Daba, A. S.; Osman, W. M.; Taha, S. M. Hepatoprotective activity of polysaccharides from Pleurotus ostreatus mycelium on thioacetamide-intoxicated mice. Micología Aplicada International, vol. 22, núm. 1, enero, 2010, pp. 1-13

Zhang Y, Yang X, Jin G, Yang X, Zhang Y. Polysaccharides from Pleurotus ostreatus alleviate cognitive impairment in a rat model of Alzheimer's disease.Int J Biol Macromol. 2016;92:935-941.

Reguła J, Krejpcio Z, Staniek H. Iron bioavailability from cereal products enriched with Pleurotus ostreatus mushrooms in rats with induced anaemia.Ann Agric Environ Med. 2016;23(2):310-4.

Yahya M Naguib, Rania M Azmy, Rehab M Samaka, Mohamed F Salem, Pleurotus ostreatus opposes mitochondrial dysfunction and oxidative stress in acetaminophen-induced hepato-renal injury. BMC Complement Altern Med. 2014;14:494.

MBK Choudhury, T Rahman, AJ Kakon, N Hoque, M Akhtaruzzaman, MM Begum, MSK Choudhuri, MS Hossain. Effects of Pleurotus ostreatus on Blood Pressure and Glycemic Status of Hypertensive Diabetic Male Volunteers. Bangladesh J Med Biochem 2013; 6(1): 5-10.

Almeida SM, Umeo SH, Marcante RC, et al. Iron bioaccumulation in mycelium of Pleurotus ostreatus . Brazilian Journal of Microbiology. 2015;46(1):195-200. doi:10.1590/S1517-838246120130695.

Yang Q, Huang B, Li H, Zhang C, Zhang R, Huang Y, Wang J. Gastroprotective activities of a polysaccharide from the fruiting bodies of Pleurotus ostreatus in rats. Int J Biol Macromol. 2012 Jun 1;50(5):1224-8.

 

Degradace škodlivin

Enzymy obsažené v hlívě mají schopnost degradovat mnohé škodlivé, velmi těžkou odbouratelné škodliviny, které vypouštíme do prostředí či je využíváma k hubení škůdců atd.

V jedné se studií se prokázalo, že hlíva úpěšně degraduje bisfenol A, což je endokrinní disruptor, tj. má negativní vliv na aktivitu žláz s vnitřní sekrecí. Hlíva umí tuto látku „přeměnit“ na neškodné sloučeniny. Do nádoby pro tento účel připravené dali vědci houbu a komunálním odbadem s bisfenolem, na konci pokusu bylo odstraněno 95 % škodlivých látek.

Stejně tak dokáže hlíva degradovat antibiotika, jejichž přítomnost v životním prostředí je nežádoucí. V případě prováděného pokusu degradovala hlíva ciprofloxacin.

Krom toho hlívová laktáza také „ničí“ aflatoxin B1, což je toxický produkt plísní, často se stává, že je přítomen v mouce a jiných potravinách. Potravina je jím znehodnocena a je nutné ji vyhodit, tomu by se mohlo zabránit pomocí hlívy, neboť dokáže odstranit až 90 % aflatoxinu.

 

http://www.mdpi.com/2072-6651/8/9/245

Křesinová Z, Linhartová L, Filipová A, Ezechiáš M, Mašín P, Cajthaml T.Biodegradation of endocrine disruptors in urban wastewater using Pleurotus ostreatus bioreactor.N Biotechnol. 2017 May 11. pii: S1871-6784(16)32527-4.

Singh SK, Khajuria R, Kaur L. Biodegradation of ciprofloxacin by white rot fungus Pleurotus ostreatus. 3 Biotech. 2017 May;7(1):69.

 

Závěr

Hlíva je zdraví prospěšná houba, které je navíc dobře dostupná pro každého. Účinnější je samozřejmě v koncentrované podobě, kterou můžeme mít v případě potravinových doplňků. Hlíva je jak preventivním, tak léčebným prostředkem.

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy