Enoki

enoki-mushrooms

Jiné názvy:

  • česky - penízovka sametonohá
  • latinsky - flammulina velutipes
  • japonsky - enokitake

 

 

Použití testovaná v praxi:

  • stimulace imunitního systému (kvasinky, baktérie, viry, plísně) + Shiitake, Coriolus, ABM, Reishi, Maitake
  • doplňková terapie rakoviny (metastázy) + dle typu nádoru
  • podpora u chemo či radioterapie
  • podpora kardiovaskulárního systému + Reishi, Cordyceps, Auricularia
  • diabetes, regulace úrovně krevních cukrů + Maitake, Shiitake
  • potravinové alergie + Hericium + Reishi
  • dermatitidy, ekzémy + Reishi, Agaricus

Další motivy pro použití Enoki:

alergické reakce, ekzémy, antioxidační účinky, hepatoprotektivní účinky, podpora správného složení mikroflóry, zlepšení mentálních funkcí, nespavost, přírodní antibiotikum, protizánětlivé působení, akné, Crohnova choroba, žaludeční vředy, Helicobacter pylori, trombolytické účinky, cholesterol, hypertenze, zlepšuje funkci slinivky, záněty, bělotok, snížení oxidačního stresu, podpora zdravé mikroflóry, snižování hladiny tuků v krvi, předcházení nemocem srce a cév

Stručný popis

Enoki (Flammulina velutipes, penízovka sametonohá, Enokitake, golden needle mushroom) patří mezi populární jedlé houby. Roste na celé severní polokouli, tj. je možné ji najít v Severní Americe, Asii, Evropě. Navíc je i komerčně pěstována. Je tedy dostupná po celém světe. Jedná se o saprofytickou houbu, která roste v trsech u kořenů stromů a bázích pařezů. Velmi dobře snáší i nízké teploty, a to i ty pod nulou. Je ji tedy možné sbírat i v zimě. Krom toho čerstvá je k dostání po celý rok. Enoki z volné přírody a ta uměle pěstované se od sebe liší v podobě, nikoli však účincích. Enoki z volné přírody má drobný kruhovitý mírně vypouklý medově zlatavý klobouček, který je trochu lepkavý, na tenké sametové nožce, která má výšku asi 10 cm. Enoki pěstovaná bez přístupu světla je bílá se zašpičatělými „nerozvinutými“ klobouky.

Enoki je využívána dlouhá staletí k léčbě mnoha chorob tradiční čínskou medicínou. Písemné zmínky o ní pocházejí již z období dynastie Han. V období okolo roku 900 n.l. (si shi zuan yao), jsou texty, které podrobně popisují, jak Enoki kultivovat a pěstovat, tj. připravit vhodný pěstební substrát, jak houbu zalévat atd. 

Pro vědecké účely byla Enoki popsána ž v roce 1782, a to M. A. Curtisem, který zařadit do rodu Agaricae, pojmenoval ji Agaricus velutipes. K přejmenování došlo až v roce 1951, kdy ji R. Singer přeřadil do současné skupiny a dal jí také nové jméno, tj. Flammulina velutipes.

Enoki je velmi chutná a v kuchyni různorodě využitelná houba, která má také velký léčebný potenciál, který si přiblížíme v dalším textu. Začneme však složením houby.

 

Složky v Enoki

Polysacharidy

Stejně jako ostatní medicinální houby je i Enoki velmi bohatá na polysacharidy. Je možné z ní extrahovat různé skupiny cukrů. Jedná se např. o monosacharidy, a to manózu, xylózu, glukózu, galaktózu aj. Dále pak jsem v ní disacharidy, tj. sacharidy s dvěma cukernými molekulami, tj. ciróza, trehalóza. Nejdůležitější jsou však polysacharidy, které jsou složené z mnoha cukerných jednotek, monosacharidů. Nejznámější polysacharidy jsou beta glukany, alfa glukany a pak také chitin. Poslední zmínění podporuje trávení a peristaltiku a také správné složení střevní mikroflóry. Glukany se ze střeva vstřebávají a mají mnoho účinků. Umí neutralizovat volné radikály, působí protirakovinně a hlavně imunomodulačně.

Polysacharidy získané z Enoki jsou označené SFR1, FVP2, PA3DE a PA5DE. Polysacharidy se liší svým složením a strukturou, a od toho se odvíjí i odlišnost účinků. Některé lépe neutralizují volné radikály, jiné více stimulují imunitní systém. Ale veskrze je jejich účinnost velmi podobná.

 

Bílkoviny a aminokyseliny

Enoki je bohatá na aminokyseliny a bílkoviny. Důležité je, že obsahuje aminokyseliny esenciální, tedy ty, které si tělo neumí vyrobit a musí je tedy dostávat zvenku potravou. Nejvíce je v Enoki kyseliny glutamové, alaninu, glycinu, lysinu, nechybí ani metionin, valin, izoleucin, fenylalanin či threonin. Mnohé aminokyselin se podílí i na chuti a vůni houby, a to hlavně ty, které obsahují síru. Aminokyseliny jsou stavebními prvky bílkovin.

V Enoki je možné najít i bílkoviny. Nejznámější jsou určitě ty, které nesou označení FIPs (fungal immunomodulatory proteins), tedy imunomodulační bílkoviny. Jejich název je odvozen od jejich hlavního účinku, tedy modulovat aktivitu imunitního systému.

Krom FIPs jsou zde i proteiny, které inaktivují ribozomy, tj. flammin, flammulin či velin. Tyto bílkoviny blokují translaci, tj. zasahují negativně do procesu syntézy bílkovin, a to v posledním kroku.

Dalším z velmi dobře známých bílkovin je flammutoxin. Jedná se o cytolytickou bílkovinu. V tomto případě působí bílkovina proti červeným krvinkám. Neničí však všechny typy erytrocytů, ale krysí, králičí, prasečí, psí, kočičí a lidské. Ovčí, kozí či koňské erytrocyty jsou proti působení flammutoxinu odolné.  Flammutoxin působí tak, že vytváří otvory v membráně buněk, které pak zemřou. Navíc ovlivňuje aktivitu iontových kanálů, které zajišťují přesun iontů přes buněčnou membránu, tím ovlivňuje i krevní tlak a mění výsledky EKG. Při běžné konzumaci se není čeho bát, neboť koncentrace bílkoviny je v houbě malá, riziko pro člověka tedy nulové. Aktivitu flammutoxinu navíc „neutralizuje“ vápník. V pokusech na myších se zjistilo, že nebezpečná dávka je 2,45 mg/kg čistého flammutoxinu, pokud je vpíchnut do břišní dutiny.

Mezi bílkoviny patří také enzymy. Sem řadíme např. proflamin, který má protirakovinné účinky.

 

Lipidy a mastné kyseliny

Enoki je též zdrojem mastných kyselin, lipidů, ačkoli má nízkou energetickou hodnotu a neobsahuje cholesterol. V Enoki je ideální zastoupení mastných kyselin, je tam více těch nenasycených, tedy těch pro zdraví člověka prospěšných, tj. 80 % nenasycených vs. 20 % nasycených. Největší podíl nenasycených mastných kyselin tvoří omega-6 kyselina linolová, kyselina olejová, arachidonová, nasycené mastné kyseliny zastupuje např. kyselina palmitová.

 

Vitamíny a minerály

V Enoki nechybí ani minerální a stopové prvky. Její konzumací přijmeme sodík, draslík, vápník, fosfor, měď, železo, zinek a selen atd. Nemůžeme opomenout ani vitamíny. Enoki obsahuje vitamíny skupiny B, tj. tiamin (B1), kyselinu pantotenovou (B5), niacin, riboflavin (B6), také je zde zastoupen vitamín D a E či provitamín A (beta karoten) a mezi karotenoidy patřící lykopen.

 

Fenolové sloučeniny

Sloučeny vycházející z fenolu mají silné antioxidační účinky, zpomalují tedy degenerativní procesy, jsou protirakovinné a také jsou prevenci před aterosklerózou. Fenoly v Enoki jsou např. kyselina elegalová, p-kumarická, kávová a ferulická kyselina, pyrogalol, quercetin aj.

 

Terpeny

V Enoki jsou také terpenové sloučeniny, i ony, podobně jako fenoly, jsou silnými antioxidanty, navíc jsou však velmi úspěšnými zabíječi rakovinných buněk i infekčních patogenů. Mezi terpeny v Enoki patří enokipodiny A‒D, flammulinolid A a B a také flamvelutpenoidy A–D.

 

Steroly

Nemůžeme zapomenout ani na to, že Enoki v sobě skrývá také steroly. Mezi nejznámější patří vitamín D2, tedy ergosterol. Dále pak je to např. ergost-8(14)-ene-3β-ol, ale také cerevisterol, zasahují do metabolismu, mají protirakovinné účinky atd.

S čím vším může Enoki pomoci?

Protirakovinné účinky

Maligní onemocnění postihují stále více lidí. Je to dáno životním prostředím, genetickou predispozicí, ale mnohdy také životním stylem, jak to vidíme např. u rakoviny plic či tlustého střeva. I přes pokroky v medicíně v oblasti prevence, diagnostiky i léčby mnozí pacienti nemoci podlehnou. Léčba samotná je pak velmi náročná, nejčastěji zahrnuje chirurgický zákrok s odstraněním celého, či co největší části nádoru (není možné u krevních nádorů), odstranění napadaných uzlin, metastáz atd. Mnohdy je nutné odebrat velké kusy orgánů a tkání. Dále se využívá chemoterapie či radioterapie. Dnes se do popředí dostává také biologická terapie, která je založená na posílení protinádorové imunity. Stále se hledají nové možnosti léčby, které by co nejméně zatěžovaly pacienty, ale byly účinné a vyléčily. Vědci se obrací i k přírodě a látkám, které se vyskytují v rostlinách. Je tedy logické, že pomoc hledají i u hub.

Protinádorové účinky Enoki byly objeveny vlastně náhodně a nebylo to v laboratořích, jak je většinou běžné. V Japonsku lékař Testudo Ikekawa mezi lety 1972–1986 prováděl sledování výskytu rakoviny. Zjistil, že oblast kolem Nagana je výjimečná tím, že je tam výskyt rakoviny mnohem nižší než v jiných částech země, a to o 39 %. Samozřejmě to upoutalo jeho pozornost a snažil se najít, co za tímto jevem stojí. Zjistil, že v této oblasti se ve velkém pěstují Enoki. Pěstitelé houby také konzumovali. Byla tedy nalezena spojitost mezi konzumací houby a snížení výskytu rakoviny.

Dále také probíhaly výzkumy ověřující protirakovinné účinky, a to in vitro, tj. na buněčných kulturách, či in vivo, tj. na zvířatech, byly též provedeny klinické studie.

Enoki tak byla přidávána k buněčným kulturám vyrobeným z různých typů rakovin. Proti rakovině působí hlavně polysacharidy, terpeny, bílkoviny atd. Rakovinné buňky se v přítomnosti Enoki přestávají množit, neproliferují. A co víc, jsou u nich spuštěny nitrobuněčné pochody, které vedou k buněčné smrti, tj. apoptóze. Enoki také poškozuje mitochondrie, které jsou energetickou „zásobárnou“, něco jako elektrárna. Při jejím vyřazení buňka umírá. Prokázalo se také, že omezuje tvorbu metastáz. Je zabráněno „pohybu“ buněk z nádorové masy mimo primární nádor. Toto se prokázalo u rakoviny prsu, děložního čípku, plic, jater, žaludku, nasofaryngeálního karcinomu, ale také agresivního melanomu.

Při pokusech na zvířatech se také prokázalo, že Enoki je přínosná. Podávání FIP-fve zmenší nádor u nemocných zvířat, a dochází také k omezení metastazování do lymfatických uzlin. Jedná se o to, že došlo ke snížení tvorby nových cév. Jejich tvorbu nádor podporuje, neboť potřebuje více kyslíku a výživy, ale také možnost jimi vycestovat a dostat se do těla. V jiných testech se zjistilo, že stačí 10 mg Enoki k tomu, aby se výrazně prodloužila doba přežití krys o 86 %.

Jiné pokusy pak ukázaly, že Enoki umí zvýšit účinnost standardních protirakovinných terapií a omezit jejich dopady na lidské zdraví.

Enoki totiž také podporuje protinádorovou imunitu. Imunitní systém se pod vlivem FIP-fve obrací proti nádorovým buňkám. Myši s rakovinou jater se při podávání FIP-fve měly vyšší produkci imunitní aktivitu posilujících cytokinů, zvýšily se počty imunitních buněk a došlo ke zmenšení objemu nádoru. Snížila se též tvorba nových cév, které by k nádoru přiváděly živiny.

 

Chang YC, Hsiao YM, Wu MF, Ou CC, Lin YW, Lue KH, Ko JL. Interruption of lung cancer cell migration and proliferation by fungal immunomodulatory protein FIP-fve from Flammulina velutipes. J Agric Food Chem. 2013 Dec 11;61(49):12044-52.

Yi C, Zhong H, Tong S, et al. Enhanced oral bioavailability of a sterol-loaded microemulsion formulation of Flammulina velutipes, a potential antitumor drug. International Journal of Nanomedicine. 2012;7:5067-5078. doi:10.2147/IJN.S34612.

Ng TB, Ngai PH, Xia L. An agglutinin with mitogenic and antiproliferative activities from the mushroom Flammulina velutipes. Mycologia. 2006 Mar-Apr;98(2):167-71.

Ohkuma T, Otagiri K, Ikekawa T, Tanaka S. Augmentation of antitumor activity by combined cryo-destruction of sarcoma 180 and protein-bound polysaccharide, EA6, isolated from Flammulina velutipes (Curt. ex Fr.) Sing. in ICR mice. J Pharmacobiodyn. 1982 Jun;5(6):439-44.

Yang, Wenjian Pei, Fei Shi, Ying Zhao, Liyan Fang, Yong Hu, Qiuhui. Purification, characterization and anti-proliferation activity of polysaccharides from Flammulina velutipes. Carbohydrate Polymers, Volume 88, Issue 2; 2012, pp. 474–480.

Lee, Si-Rim; Nam, Dong-Yun; Lee, Hyun-Jin; Park, Chul-Hong; Heo, Jin-Chul; Kim, Jong-Guk; Lee, Jin-Man; Lee, Chang-Yun; Park, Hee-Ju; Lee, Sang-Han. Analysis of Anti-Tumor Activity of Flammulina velutipes Extract on B16 cells. •  Korean Journal of Food Preservation Volume 16, Issue 4,  2009, pp.599-603.

Ikekawa, T., et. al., eds. 1989. "Twenty-years of Studies on Antitumor Activities of Mushrooms," Nagano Prefectural Research Institute of Rural Industry.

Ikekawa, T., Uehara, N., Maeda, Y., Nakanishi, M., Fukuoka, F., 1969. "Antitumor activity of aqueous extracts of edible mushrooms." Cancer Research 29: 734-735.

Ikekawa T, Maruyama H., Miyano T, Okura A, Sawaskai, Y., Naito, K., Kawamura, K., Shiratori, K., 1985. "Proflamin, a new antitumor agent: preparation, physicochemical properties and antitumor activity." Japanese Journal of Cancer Research 76: 142-148.

 

Imunomodulační účinky Enoki

Imunitnís systém, resp. jeho správné fungování je pro náš život naprosto nezbytné. Bez něj bychom velmi snadno podlehli i banálním infekcím. Ale imunitní systém nás nechrání jen před infekcemi, ale také před dalšími negativními vlivy z okolí i z organismu, díky jeho aktivitě také dochází k hojení. To vše ale záleží na jeho správné aktivitě. Imunitní systém má reagovat na cizí antigeny, které jsou nebezpečné, tedy např. na ty na patogenních organismech, ale nemá reagovat s cizími antigeny, které nejsou nebezpečné, tj. např. alergeny, a už vůbec nemá reagovat s antigeny vlastního těla, jak to vidíme u autoimunitních nemocí.  Obranná reakce navíc musí mít dostatečnou intenzitu i trvání, musí dojít k jejímu ukončení. Pokud je slabá a krátká, nedojde k odstranění nebezpečí, pokud je moc silná či příliš dlouhá, vede to k poškození tkání. Enoki umí uvádět imunitní systém do harmonie tak, aby fungoval, jak má.

Nejvíce se do ovlivnění imunitního systému zapojují polysacharidy a FIP-fve. Při pokusech, v nichž jsou přidány tyto látky k buněčným kulturám z imunitních buněk, se potvrdilo, že tyto reagují zvýšenou aktivitou. Dojde k jejich proliferaci, tedy zvýšení počtu, produkují více prozánětlivých cytokinů (např. IL-2, IL-4, IFN-γ, TNF-α, LT, IL-1), zlepšují se jejich funkce. Např. v případě makrofágů je to schopnost fagocytovat, tj. pohlcovat cizorodý či vlastní poškozený materiál. Patogeny jsou potom také uvnitř makrofága ničeny a jeho součástí „vystaveny“ na povrchu, aby je mohly rozpoznat i další buňky, hlavně T lymfocyty. Po aktivaci T lymfocytů dochází také k aktivaci B lymfocytů a zvýšení produkce protilátek.

Enoki však neovlivňuje imunitní systém jedním směrem a mechanismem. Umí též imunitní reakci usměrňovat a tlumit, když se jedná o patologické záněty, autoimunitní a alergické. Existují studie, které prokázaly, že v případě alergií Enoki zmírňuje příznaky. U myší byla vyvolána alergie na ovalbumin, vytvořily se tedy proti němu protilátky IgE. Pokud byla myším podávána Enoki, došlo ke snížení koncentrace těchto protilátek v krvi. Podobné to bylo na myším modelu astmatu. Podávání Enoki výrazně snížilo hyperreaktivitu dýchacích cest i tvorbu sekretu. Navíc byla sliznice méně infiltrována imunitními buňkami, zánět byl snížen a dýchací cesty méně poškozeny. Nedošlo k jejich remodelaci a zúžení.

Dobrého výsledku bylo také dosaženo v případě zánětů střev, kdy byl u myší vyvolán silný zánět ve střevě, který byl tlumen právě pomocí Enoki. Myši méně ztrácely hmotnost, netrpěly tak intenzivními průjmy, a navíc došlo ke snížení produkce prozánětlivých cytokinů. Tento efekt by mohl být také využit u pacientů, kteří trpí Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou.

Je tedy vidět, že Enoki zasahuje do fungování imunitní systému mnoha způsoby a posiluje jeho správné fungování. Není to tedy jen o posílení a oslabení aktivity.

 

Chang HH, Hsieh KY, Yeh CH, Tu YP, Sheu F. Oral administration of an Enoki mushroom protein FVE activates innate and adaptive immunity and induces anti-tumor activity against murine hepatocellular carcinoma. Int Immunopharmacol. 2010 Feb;10(2):239-46.

Cheah IK, Halliwell B. Ergothioneine; antioxidant potential, physiological function and role in disease. Biochim Biophys Acta. 2012;1822(5):784-93.

Wu M, Luo X, Xu X, Wei W, Yu M, Jiang N, Ye L, Yang Z, Fei X. Antioxidant and immunomodulatory activities of a polysaccharide from Flammulina velutipes. J Tradit Chin Med. 2014;34(6):733-40.

Yan Z-F, Liu N-X, Mao X-X, Li Y, Li C-T. Activation Effects of Polysaccharides of Flammulina velutipes Mycorrhizae on the T Lymphocyte Immune Function. Journal of Immunology Research. 2014;2014:285421.

Zheng-Fei Yan, Nai-Xu Liu, Xin-Xin Mao, Yu Li, and Chang-Tian Li, “Activation Effects of Polysaccharides of Flammulina velutipes Mycorrhizae on the T Lymphocyte Immune Function,” Journal of Immunology Research, vol. 2014, Article ID 285421, 7 pages, 2014.

Chang YC, Hsiao YM, Hung SC, Chen YW, Ou CC, Chang WT, Lue KH, Ko JL. Alleviation of Dermatophagoides microceras-induced allergy by an immunomodulatory protein, FIP-fve, from Flammulina velutipes in mice. Biosci Biotechnol Biochem. 2015;79(1):88-96.

Chu PY, Sun HL, Ko JL, Ku MS, Lin LJ, Lee YT, Liao PF, Pan HH, Lu HL, Lue KH. Oral fungal immunomodulatory protein-Flammulina velutipes has influence on pulmonary inflammatory process and potential treatment for allergic airway disease: A mouse model. J Microbiol Immunol Infect. 2015. pii: S1684-1182(15)00823-3.

Hsieh CW, Lan JL, Meng Q, Cheng YW, Huang HM, Tsai JJ. Eosinophil apoptosis induced by fungal immunomodulatory peptide-fve via reducing IL-5alpha receptor. J Formos Med Assoc. 2007;106(1):36-43.

 

Enoki proti infekcím

Infekční choroby se nevyhýbají nikomu z nás, byť máme silný imunitní systém. Infekční patogeni mají vyvinuté mechanismy, jak imunitní systém obejít, přelstít a způsobit nemoc. Pokud je však imunitní systém, nakonec si s infekcí poradí. Některé nemoci jsou však natolik agresivní, že nás dokáží i zabít, jak to vidíme např. u virových krvácivých horeček. Na většinu virových infekcí neexistuje léčba. Jinak je tomu v případě bakterií, kde máme k dispozici antibiotika, ale je zde problém s tím, že bakterie se proti nim stávají necitlivé. Antibiotika je neohrozí. Je tedy potřeba hledat nové možnosti léčby, a to nejen bakteriálních, ale také virových, houbových i parazitárních infekcí. Vědci hledají inspiraci a pomoc i v přírodě.

S pomocí Enoki je možné podpořit imunitní systém, včetně slizničního, takže infekce mnohdy ani nepronikne do organismu, a když, je hned v zárodku zlikvidována, aniž bychom si všimli, že jsme se nakazili. Pokud však i přesto infekce do těla pronikne, je Enoki posílený imunitní systém schopen účinněji s infekcí bojovat, a to i v případě, když je Enoki podávána až po začátku nemoci. Enoki se umí poprat s infekcemi.

Jednak pomocí stimulace imunitního systému, posílení bariér, jako je kůže, sliznice a posílením střevní mikroflóry, a jednak obsahuje látky, které působí na patogeny přímo.

Testy jsou prováděny tak, že se ke kultuře bakterií na misce přidá i Enoki a sleduje se, zda dokáže omezit množení buněk, zmenšit bakteriální kolonii, a pak se sleduje i stav bakterií. Ukázalo se, že Enoki omezuje růst kolonií a poškozuje tyto bakterii, zlatého stafylokoka, pseudomonády či Bacillus subtilis. Jsou to bakterie, které se velmi těžko léčí.

Svou silou dokáže Enoki ničit i jiné houby a plísně. Úspěšná se ukázala být proti Ophiostoma ulmi, Fusarioum oxysporum, i proti nám velmi dobře známé kvasince Candida albicans, ale také proti Aspergillus fumigatus. V případě kvasinky nedochází k přímému zabití, ale znemožní její uchycení na sliznice, pokud se kvasinka neuchytí, nemůže způsobit infekce.

Mnohé pokusy nesledovaly Enoki jako celek, ale jednotlivé její složky. Byly extrahovány enokipodiny A–D. Ty umí vědci i syntetizovat, takže i bez toho, aby je museli složitě extrahovat, mohou je vyrobit a používat. Tyto enokipodiny ničí B. subtillis, a to podobně dobře jako penicilin. Dále jsou v Enoki enokipodiny F–I ty jsou pohromou pro Aspergila. Antimikrobiální účinky mají také flamvelutpenoidy A–D, dokážou ničit E. coli a stafylokoka.

Zatím jsme zmínili jen bakterie a houby, ale Enoki je možné využít i proti virům. A to i velmi nebezpečným, jakým je i HIV. Blokuje totiž reverzní transkriptázu, která umožňuje jejich replikaci. Dále pak potlačuje množení a šíření viru chřipky a herpetických virů.

Enoki neodolají ani viry, a to ani HIV. Zabraňuje replikaci viru, blokuje totiž reverzní transkriptázu. Enoki též potlačuje virus chřipky, herpetické viry aj. Při pokusech na myších se sledovalo, jak dokáže Enoki posílit imunitní reakci proti viru respiračními syncytial viru. Nakazili je virem a podávali FIP-fve. Při podávání FIP-fve nedošlo k tak výrazné reakci v plicích, tkáň nereagovala nadměrně a nedocházelo k dušnosti, která by nakažené myši ohrožovala. Došlo k potlačení zánětu. Může se zdát, že je to na škodu, ale opak je pravdou. Mnohdy je to právě reakce imunitního systému, která poškozuje tkáň, a ne virus samotný. Navíc vědci zjistili při pokusech na buňkách, které nakazili, že přestože FIP-fve tlumí zánět, snižuje šíření viru, blokuje jeho replikaci. Podání FIP-fve tedy mírní imunitní systém, aby nepoškodil tkáně a zároveň pomáhá zbavit se viru. Tím urychlí uzdravení.

 

Chang YC, Chow YH, Sun HL, Liu YF, Lee YT, Lue KH, Ko JL. Alleviation of respiratory syncytial virus replication and inflammation by fungal immunomodulatory protein FIP-fve from Flammulina velutipes. Antiviral Res. 2014 Oct;110:124-31

Wang H, Ng TB. Isolation and characterization of velutin, a novel low-molecular-weight ribosome-inactivating protein from winter mushroom (Flammulina velutipes) fruiting bodies. Life Sci. 2001;68(18):2151-8.

Chang YC, Chow YH, Sun HL, Liu YF, Lee YT, Lue KH, Ko JL. Alleviation of respiratory syncytial virus replication and inflammation by fungal immunomodulatory protein FIP-fve from Flammulina velutipes. Antiviral Res. 2014;110:124-31.

Ishikawa NK, Fukushi Y, Yamaji K, Tahara S, Takahashi K. Antimicrobial cuparene-type sesquiterpenes, enokipodins C and D, from a mycelial culture of Flammulina velutipes. J Nat Prod. 2001;64(7):932-4.

Kashina S, Villavicencio LL, Balleza M, Sabanero GB, Tsutsumi V, López MS. Extracts from Flammulina velutipes Inhibit the Adhesion of Pathogenic Fungi to Epithelial Cells. Pharmacognosy Res. 2016;8(Suppl 1):S56-60.

 

Enoki proti tukům

Zvýšené hladiny tuků v krvi má velká část populace. Mnohdy je to záležitost dědičná a zvýšené tuky mají i hubení lidé, ale ve většině případů se jedná o následek nesprávného životního stylu. O tom, že máme zvýšené hodnoty tuků nemusíme vědět a zjistíme to až v případě, kdy dojde ke komplikacím, např. srdečnímu infarktu. Tuky z krve se totiž ukládají do cévní stěny, ve které se rozvíjí zánětlivá reakce. Céva ztrácí pružnost, ztlušťuje se její stěna, navíc ateromové pláty snižují i průsvit cévy a je zde také vyšší riziko vzniku trombů, které se mohou i utrhnout a být vmeteny např. do plic. Nemocní tedy trpí aterosklerózou, ischemickou chorobou srdeční či dolních končetin atd. Je důležité zmínit i to, že tuky se ukládají i do jater, dochází ke steatóze, která může přejít do fibrózy. Je tedy důležité chodit na preventivní prohlídky, jejichž součástí je i zjištění hodnotu tuků v krvi.

Mnohdy nám pomůže změna životního stylu, jindy je nutné nasadit farmaka. Je však možné vyzkoušet i přírodní pomoc.

Enoki prokázala svou účinnost ve snižování lipémie. Do tohoto procesu se zapojují hlavně polysacharidy a fenolické sloučeniny, na které je Enoki bohatá. Enoki začíná pracovat na snižování hladiny lipidů již ve střevě. Její vláknina omezí vstřebávání tuků ze střeva do těla s tuky jsou více vylučovány stolicí.

Vědci vytvořili mnoho studií, ve kterých zapojili Enoki do snižování hladin tuků. Jedna byla např. na křečcích, jimž byla podávána vysokotučná dieta a došlo tak k nárůstu lipémii. Části křečků pak byl podáván 3% prášek z Enoki, u těchto křečků došlo k poklesu koncentrace celkového cholesterolu, triglyceridů i LDL, naopak se zvedla hodnota HDL, tedy „hodného“ cholesterolu. K poklesu koncentrace tuků došlo také v játrech. Stejného výsledku dosáhli i další výzkumné skupiny, které využili krysy nebo myši. 

 

Kardiovaskulární nemoci a Enoki

Kardiovaskulární nemoci úzce souvisejí s lipémií, tedy lidé se zvýšenou hladinou lipidů, cholesterolu, trpí častěji kardiovaskulárními nemocemi, které jsou nejčastější příčinou úmrtí v naší republice. Nejsou to však jen příčiny spojené s lipidy, ale také srdeční infekce, autoimunitní nemoci atd. které srdce a cévy poškozují.

Enoki snižuje koncentraci lipidů, ale také napomáhá k léčba infekcí a snižuje autoimunitní záněty.

Kardiovaskulární nemoci jsou také spojeny se zvýšenou tvorbou trombů, což je velmi nebezpečné, neboť se může utrhnout a být vmeten do mozkového či plicního řečiště, což může způsobit okamžitou smrt.

Enoki umí snížit agregaci trombocytů, tedy formování krevní zátky. Při pokusech byl použit fermentovaný produkt z Enoki, a při jeho zkoušení došlo k prodloužení trombinového času, tj. zpomaluje se srážení. Další pozitivum je, že Enoki zvyšuje fibrinolýzu, tedy proces, díky němuž e krevní zátky „rozpouštějí“. Obsahuje enzymy, které štěpí fibrin.

Enoki je též možné využít při snižování krevního tlaku. toto bylo zjištěné u krys. Tyto měly vysoký krevní tlak a byl jim podáván prášek získaný z Enoki, který byl navíc obohacený o kyselinu gama aminomáselnou (GABA). Tento preparát dokázal snížit krevní tlak, a to ten systolický o 30 mmHg, aniž by se použila jiná léčba. Enoki sama zvyšuje produkci GABA, což je neurotransmiter, který reguluje mozkové funkce, ale také aktivitu sympatického nervového systému, tím i krevní tlak.

Bylo také zjištěno, že Enoki snižuje krevní tlak. Pokud je k prášek z Enoki obohacený kyselinou gama amino máselnou (tu i sám obsahuje, jen v menším množství), dochází ke snížení systolického tlaku o 30mmHg u hypertenzních krys. Dochází totiž k regulaci sympatického nervového systému.

Enoki však také umí snížit krevní tlak tím, že blokuje angiotensin konvertující enzym. Funguje tedy na stejném principu jako využívaná léčiva, které známe pod názvem ACE inhibitory.

 

Ming-Yei Yeh, Wen-Ching Ko, Li-Yun Lin, Hypolipidemic and Antioxidant Activity of Enoki Mushrooms (Flammulina velutipes). Biomed Res Int 2014;2014:352385.

Yasuhito Nobushi, Yuki Hamada, Ken Yasukawa. Inhibitory Effects of the Edible Mushroom Flammulina velutipes on Lipid Accumulation in 3T3-L1 Cells. Journal of Natural Medicines   70(2) in press   May 2016.

Fukushima M, Ohashi T, Fujiwara Y, Sonoyama K, Nakano M. Cholesterol-lowering effects of maitake (Grifola frondosa) fiber, shiitake (Lentinus edodes) fiber, and enokitake (Flammulina velutipes) fiber in rats. Exp Biol Med (Maywood). 2001;226(8):758-65.

YANG, BYUNG-KEUN1 , JUN-BO PARK, AND CHI-HYUN SONG. Hypolipidemic Effect of Exo-Polymer Produced in Submerged Mycelial Culture of Five Different Mushrooms. J. Microbiol. Biotechnol. (2002), 12(6), 957–961.

 Akira Harada, Takeshi Nagai and Miho Yamamoto. Production of GABA-Enriched Powder by Flammulina velutipes and Its Antihypertensive Effects in Spontaneously Hypertensive Fats.

http://www.isms.biz/proceedings/beijing/volume-18-part-1-article-59/

 

Enoki jako antioxidant a zpomalovač stárnutí

Volné radikály vznikají v těle i za fyziologického stavu, jejich vznik je vázán např. na metabolismus živin, obrannou imunitní reakci atd. Toto množství je však tělo schopné odstranit. V případě, že jsme vystaveni nepříznivým vlivům, trpíme zánětem, stresem atd., produkce volných kyslíkových radikálů se zvyšuje a tělo již nemá kapacitu, aby je neutralizovala. Volné radikály zůstávají v těle a jsou vysoce reaktivní. Mohou např. reagovat s lipidy buněčných membrán, dochází k tzv. lipoperoxidaci. Buňka s narušenou membránou většinou podlehne smrti. Volné radikály reagují i s DNA, jsou tedy mutagenní a karcinogenní. Stojí však i za urychlením degenerace, a to i nervové soustavy a mozku, což se projeví jako demence. Je proto žádoucí snižovat v těle oxidační stres. Mnoho potravin, které přijímáme obsahuje antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Tuto schopnost mají i houby, tedy i Enoki. Složky, které se podílejí na neutralizaci, jsou např. polysacharidy, fenoly, terpenoidy či některé stopové prvky. Pokud je Enoki přidána do roztoku s volnými radikály, velmi dobře eliminuje hydroxylové a superoxidové radikály. Enoki však jen nevychytává a neneutralizuje volné radikály, ona také podporuje aktivitu enzymů a další látek v těle, které také slouží jako antioxidanty. Stimuluje např. aktivitu superoxiddismutáza.

V testech na zvířatech se účinky také potvrdily, neboť při oxidačním stresu se zvyšují hladiny např. malondialdehydu. Pokud je však laboratorním zvířatům podávána Enoki před vystavením negativním vlivům, např. toxické látce, ke zvýšení hodnoty malondialdehydu nedojde, či jen velmi málo. Pokud je Enoki podána po vystavení negativnímu vlivu, kdy je již hladina malondialdehydu zvýšená, umí tuto výrazně snížit.

Díky odstranění volných radikálů jsou zpomaleny degenerativní pochody v těle, je to také prevence proti rakovině a dalším nemocem.

 

Wu M, Luo X, Xu X, Wei W, Yu M, Jiang N, Ye L, Yang Z, Fei X. Antioxidant and immunomodulatory activities of a polysaccharide from Flammulina velutipes. J Tradit Chin Med. 2014;34(6):733-40.

Bao HN, Ushio H, Ohshima T.Antioxidative activities of mushroom (Flammulina velutipes) extract added to bigeye tuna meat: dose-dependent efficacy and comparison with other biological antioxidants. J Food Sci. 2009;74(2):C162-9.

Mohammad Azizur Rahman, Noorlidah Abdullah, and Norhaniza Aminudin, “Antioxidative Effects and Inhibition of Human Low Density Lipoprotein Oxidation In Vitro of Polyphenolic Compounds in Flammulina velutipes (Golden Needle Mushroom),” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2015, Article ID 403023, 10 pages, 2015.

 

Enoki zlepšuje mozkové funkce

S narůstajícím věkem dochází ke změnám v mozku, které se projeví jako ztráta jeho funkcí, zhoršení paměti, schopnosti se učit atd. Mezi nejznámější choroby, které mohou mít i poměrně časný nástup jsou také Alzheimerova a Parkinsonova nemoc.

Ve všech případech dochází k poškození a úbytku některých nervových buněk.

Enoki pracuje pro nervovou soustavu několika způsoby. Jednak je prevencí proti vzniku a progresi aterosklerózy, která postihuje i cévy mozku, snižuje oxidační stres, který má také velmi negativní dopad na nervové buňky. V jedné studii autoři testovali, zda má Enoki vliv na paměť a učení. Extrahovaly polysacharidy z Enoki a podávali je krysám, kterým poškodili mozek podáním skopolaminu. U těchto krys došlo k poškození paměti a také se hůře učily novým věcem. Pokud byly krysám podávány polysacharidy z Enoki, ztracené mozkové funkce se opět zlepšily, jak ukázaly testy, kdy jsou krysy vystavovány různým podnětům, dávány do bludiště atd.

Při bližším zkoumání se ukázalo, že Enoki zvýšila tvorbu neurotransmiteru acetylcholinu v mozkové kůře a hipokampu. Tento neurotransmiter se podílí na schopnosti se učit a reagovat na nové situace. Došlo také k normalizaci hladin dalších potřebných neurotransmiterů, např. serotoninu, dopaminu, noradrenalinu, což mělo také vliv na psychiku. Díky zvýšení hladiny serotoninu se snížily příznaky deprese.

 

Wenjian Yang, Yong Fang, Jin Liang, Qiuhui Hu. Optimization of ultrasonic extraction of Flammulina velutipes polysaccharides and evaluation of its acetylcholinesterase inhibitory activity. Food Research International 44(5):1269-1275.

 

Enoki ochrání i játra

Játra jsou nezbytným orgánem, jsou zapojena do detoxikace, metabolismu živin, syntézy proteinů atd. Jsou vystavována působení mnoha škodlivých látek, léků, alkoholu, drogám, ale také tukům, infekcím či autoimunitním onemocněním. To vede k poškození jater, které přechází do fibrózy a následně i cirhózy. Enoki ochraňuje játra díky tomu, že snižuje koncentraci lipidů, které se pak méně ukládají do jater, dále snižuje oxidační stres, které by poškodil jaterní buňky, moduluje aktivitu imunitního systému, což napomůže zvládnout infekce jater či autoimunitní onemocněním.

Ve studiích se vědci věnují hlavně protektivnímu vlivu Enoki na játra. Zda je ochrání proti působení toxických látek. Části testovaných myší byla před podáním toxického tetrachlormetanu podávána Enoki. U myší s Enoki nedošlo k tak výraznému poškození jater jako u myší, které Enoki nedostávaly. Hladiny jaterních enzymů stouply minimálně, stejně tak v histologickém vyšetření byla v játrech pouze malá zánětlivá odpověď.

Podobně reagují jaterní buňky i pokud jsou v buněčné kultuře a jsou vystaveny chemikálii a část také Enoki. Je možné sledovat, jak jaterní buňky v přítomnosti Enoki nemění svůj tvar, nedochází k narušení membrány, a tedy ani k uvolnění jaterních enzymů.

 

Chou WT, Sheih IC, Fang TJ. The applications of polysaccharides from various mushroom wastes as prebiotics in different systems. J Food Sci. 2013;78(7):M1041-8.

Huang, Li; Chen, Ming; Li, Siqian; Shah, Nagendra P. Antioxidant activities and bifidogenic properties of water-soluble crude polysacharide preparations from Flammulina velutipes and Hypsizygus marmoreus mushrooms. International Journal of Probiotics & Prebiotics 10.1  (Feb 2015): 37-42.

Závěr

Enoki by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti, pokud uvažujete o tom, že byste chtěli udělat něco pro své zdraví, ať už jako prevenci, či zlepšení stavu při nemoci. Enoki může pomoci se spoustou problémů.

 

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy