Porovnání protirakovinných účinků osmi hub

Medicinal-Mushrooms-1

Je možné říci, že každá z nich má vliv na posílení imunitního systému, je silným antioxidantem, mnohé dokážou regulovat hladinu cukrů či tuků v krvi a v neposlední řadě jsou mnohé velmi úspěšné v potlačování rakovinného bujení.

V této studii si vědci vybrali několik hub, u kterých sledovali a porovnávali jejich antioxidační a protirakovinné účinky. Jednalo se o houby Pleurotus eryngii, P. ostreatus (hlíva ústřičná), P. nebrodensis, Lentinus edodes (Shiitake), Hypsizygus marmoreus, Flammulina velutipes (Enoki), Ganoderma lucidum (Reishi) a Hericium erinaceus. Z nich izolovali polysacharidy, které k pokusům využili.

Nejprve zjistili, že všechny získané polysacharidy mají silné antioxidační vlastnosti, tj. vychytávají volné radikály. Mezi nimi je pak nejúčinnější polysacharid z Hericia a Shiitake, ta byla úspěšná při vychytávání hydroxylového radikálu.  

V další části studie byly polysacharidy přidávány k buněčným kulturám vytvořeným z buněk rakoviny plic a rakoviny děložního čípku. Všech osm houbových polysacharidů dokázalo zastavit proliferaci, tj. množení rakovinných buněk. Nejsilnější při stejných dávkách polysacharidu byl v případě rakoviny prsu polysacharid z Reishi.  Na buňky rakoviny děložního čípku pak nejvýrazněji působil polysacharid z Hericia.

Ačkoli jsou tedy všechny testované houby antioxidanty a zamezují dělení rakovinných buněk, některé jsou v tomto ohledu úspěšnější. Nejvíce se uplatňuje Reishi, Shiitake a Hericium.

Chen P, Yong Y, Gu Y, Wang Z, Zhang S, Lu L. Comparison of antioxidant and antiproliferation activities of polysaccharides from eight species of medicinal mushrooms. Int J Med Mushrooms. 2015;17(3):287-95.

 

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy