Hřib smrkový a jeho antioxidační vlastnosti

I konzumace u nás rostoucích hub má pozitivní vliv na zdravotní stav. Jednou z hub, jejíž účinky jsou více do hloubky zkoumané, je i hřib smrkový, houbaři velmi oblíbený.

hřib-smrkový-boletus-antiocidační-vlastnostiVolné radikály jsou vysoce reaktivní částice mající volný jeden nebo více elektronových párů. V těle vznikají při fyziologických, ale hlavně patologických procesech, jako je zánět, nádorové nemoci. Jejich reaktivitou dochází k poškození buněk, jejich DNA, aktivaci imunitního systému a rozvoji zánětu… volné radikály stojí za takovými nemocemi jako je rakovina, ateroskleróza, neurodegenerativní stavy.

V těle existují mechanismy, které dokáží volné radikály neutralizovat, pokud je ale jejich tvorba zvýšená, dochází rychle k vyčerpání neutralizátorů. Antioxidanty přijímáme i v potravě, tj. vitamín C, E a složky mnoha rostlin, včetně hub.

I zmíněný hřib smrkový, resp. jeho etanolový, metanolový i vodné extrakty byly podrobeny testům, které měly zjistit, zda i on má antioxidační vlastnosti.

Určovala se jeho „vychytávací“ schopnost, redukční síla, ovlivnění chelatace kovů, jež mohou být zdrojem volných radikálů, pokud se vyskytují nevázané, schopnost ochránit lipidy, jež jsou i součástí buněčných membrán, před oxidací. Dále se vědci snažili identifikovat složky, která působí antioxidačně.

Jednotlivé použité extrakty se mírně lišily ve svém složení, tedy i obsahu antioxidačních látek. Větší antioxidační potenciál měly extrakty alkoholové. A při pokusech byla nalezena pozitivní korelace mezi celkovým množstvím fenolů, flavonoidů, antokyaninů, tokoferolů a antioxidační kapacitou extraktu, tj. čím větší koncentrace těchto látek v extraktu je, má extrakt vyšší antioxidační potenciál.  Jako hlavní fenolická složka extraktů pak byla určena kyselina rozmarýnová.

Podrobněji se ukázalo, že např. redukční schopnosti hřibu stojí na rovni těm, které vykazuje Reishi, podobně si pak hřib nezadá ve svých vychytávacích schopnostech s Agaricus blazei Murill (AbM). V případě ochrany před peroxidací lipidů mají alkoholové extrakty dokonce lepší ochranné vlastnosti než AbM.

Závěrem je tedy možné říci, že složky hřibu smrkového jako fenoly, flavonoidy, tokoferol aj., na něž je bohatý, z něj dělají prostředek, který má silné antioxidační schopnosti, jež jsou srovnatelné s houbami, které si vydobyly své místo v tradičních medicínách, např. Reishi či Agaricus blazei Murill.

 

Zdroj:

Vamanu E, Nita S. Antioxidant capacity and the correlation with major phenolic compounds, anthocyanin, and tocopherol content in various extracts from the wild edible Boletus edulis mushroom. Biomed Res Int. 2013;2013:313905.

 

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy