Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

I u nás se, i díky vědeckým pokusům, které potvrzují její zdraví podporující účinky, dostává hlíva z talíře i do „lékárniček“.

 

Hlíva je bohatá na mnohé živiny např.pleurotus-ostreatus

  • vitamíny skupiny B, vitamín C, D, K
  • minerální látky − železo, vápník, fosfor, zinek, selen.
  • polysacharidy, kam patří velmi prospěšné β glukany (nejznámější pleuran) a vláknina
  • aminokyseliny (stavební kameny bílkovin)
  • enzymy
  • aromatické sloučeniny
  • esenciální polynenasycené mastné kyseliny
  • fenolické sloučeniny
  • flavonoidy
  • terpenoidy aj.

Toto složení z ní dělá všestranného pomocníka pro udržení našeho zdraví.

 

 

 

Použití

   1. Imunitní systém

 Hlíva, podobně jako jiné houby, moduluje aktivitu imunitního systému. Svými složkami se váže na receptory imunitních buněk a díky tomu je stimuluje, aktivuje a zvyšuje tak obranyschopnost organismu proti patogenům i rakovinným buňkám. Na druhou stranu ovšem dokáže hlíva působit protizánětově a imunitní reakci tlumit.

                                                       

   2. Infekce

Hlíva si dokáže poradit s mnohými infekčními patogeny, ať už se jedná o bakterie, viry či plísně. Pokusy v laboratořích prokázaly, že hlíva účinně blokuje množení stafylokoků, E. coli, enterokoků, klebsiel, ale také kandid a plísní napadajících pokožku (TrichophytonEpidermophyton). Z virů jmenujeme aspoň dva, jsou to herpetický virus (původce oparů) a HIV.

 

   3. Rakovina

 Aby se odhalily a potvrdily protirakovinné účinky hlívy, byly prováděny pokusy na buněčných kulturách i zvířatech. Extrakt z hlívy dokáže omezit množení rakovinných buněk, zastavuje totiž buněčný cyklus, spustit v nich kaskádu vedoucí k jejich smrti, snižuje schopnosti vycestovat z místa, tj. metastazování. Jedná se např. o rakovinu prostaty, tlustého střeva, prsu, retinoblastom, leukémii, sarkomy.

 

   4. Vysoká hladina tuků

 Díky hlívě je možné také snížit hladinu lipidů v krvi. Při pokusech se ukázalo, že hlíva snižuje hodnoty triglyceridů, celkového cholesterolu i LDL. V hodnotách cholesterolu pak může dojít i poklesu až o 40 %.

 

   5. Cukrovka

 Složky obsažené v hlívě snižují vysoké hladiny cukru v krvi. Pozitivních výsledků bylo dosaženo nejen na myších, ale i dobrovolnících s diabetem II. Po 3 měsících se snížila a stabilizovala hladina cukru v krvi, poklesly také hodnoty glykovaného hemoglobinu.

 

   6. Krevní tlak

 Vysoký krevní tlak sužuje velkou část populace a stojí za řadou zdravotních komplikací, např. mozkovými mrtvicemi, je tedy nutné jen snižovat. Někdy musí být využitá i trojkombinace léčiv. Ve studiích na dobrovolnících, kteří brali hlívu, došlo k poklesu krevního tlaku, a to v průměru o 15 mmHg systolického a o 10 mmHg v případě diastolického tlaku.

 

   7. Oxidační stres a stárnutí

 Volné radikály jsou vysoce reaktivní částice, které dokáží poškodit buněčné membrány, ale také proteiny, včetně DNA, proto je vhodné doplňovat stravu zdroji s vysokým obsahem antioxidantů. Složky z hlívy dokážou volné radikály vychytávat a neutralizovat, navíc posilovat i tělu vlastní mechanismy neutralizující volné radikály. Antioxidační efekt se pak projeví hlavně zpomalením stárnutí, tj. zpomalením degenerace organismu, včetně té mozkové, ale také snížením rizika vzniku rakoviny.

 

   8. Játra

Hlívu je též možné zapojit do ochrany a podpory hojení jaterní tkáně. Omezuje záněty, urychluje regeneraci, jak se ukázalo na myších modelech, poté, co byly myši vystaveny pro játra toxickým látkám.

Není možné podrobně jmenovat všechny účinky hlívy, ale i z tohoto výčtu je jasně patrné, že je hlíva velmi všestranná, co se péče o náš organismus týká. Je možné ji zařadit jako prevenci či jako pomocníka při řešení našich neduhů.

Na trhu se roztrhl pytel s produkty různé a často pochybné kvality. Hledejte proto výrobce, který má tradici a může prokázat, že jeho houby neobsahují těžké kovy, pesticidy či radioaktivitu... Při výběru preparátů z medicinálních hub je nutné zvolit kvalitní produkt, v němž zůstávají zachovány všechny účinné látky dané houby. Proto je velmi důležité též šetrné zpracování hub. Pro terapeutické účely jsou houby zpracované jemnou horkovodní extrakcí, která zvýší koncentraci a fyziologickou dostupnost účinných látek ve výsledném produktu. Ideální množství polysacharidů (hlavní účinná látka hub) je pak kolem 30%. Hodně prodejců prodává pouze rozemleté houby na prášek, který je výrazně levnější než extrakty. Nicméně v praxi je vhodný spíše pro pročištění trávicího traktu. K posílení imunitního systému či pro podporu konvenční léčby rakoviny jsou extrakty volbou číslo jedna.

Jak ale říká praktik tradiční čínské medicíny Milan Schirlo, který s medicinálními houbami ve své ordinaci dlouhodobě pracuje: „Je třeba si uvědomit, že součástí terapie musí být vždy i změna životního stylu“.

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy