Hlíva je zdrojem železa a napomáhá jeho vstřebávání z jiných potravin

pages_blockfatabsorption

I současná věda opakovanými pokusy a studiemi (i s dobrovolníky) potvrzuje účinky hlívy. Hlíva dokáže stimulovat imunitní systému, ničit rakovinné buňky i původce infekcí, navíc zpomaluje degenerativní procesy, snižuje hladinu cholesterolu a cukrů aj.

V této studii se vědci zaměřili na její možné využití u anemiků. Sledovali tedy obsah železa a jeho vstřebatelnost.

Anémií z nedostatku železa trpí častěji ženy než muži. Může být způsobena nedostatečným příjmem, nebo naopak ztrátami, které příjem převyšují. Mnohdy je to dáno i zhoršeným vstřebáváním, ať už je narušené střevo, nebo je železo vázané a špatně vstřebatelné. Hledají se tedy možnosti, jak nejlépe podávat anemickým lidem železo, aby se dobře vstřebávalo.

Pokus, který autoři textu prováděli, byl na krysách, u nichž vyvolali deficit železa, neboť jim podávali stravu na tento prvek chudou. V dalším kroku sledovali vstřebatelnost železa z cereálních produktů, které obohatili sušenou hlívou. Jedné skupině krys pak podávali cereální produkt bez hlívy.

Krysy, které dostávaly i hlívu, měly obnovenou hladinu systémové železa, došlo k nárůstu saturace transferinu železem, tj. bílkovina, která železo přenáší byla „nasycená“, nesla železo, zvedla se hladina hemoglobinu, dostatek železa byl též detekován v játrech i ledvinách. Toto se nestalo u krys, které hlívu s cereáliemi s železem nedostávaly. Zde došlo ke zvýšení železa mnohem méně. 

Výsledky tedy ukazují, že hlíva je jednak zdrojem železa, ale také pomáhá vstřebat železo z cereálií, které jej obsahují. Tím by se velmi pomohlo pacientům s anémií, u kterých se i přes léčbu hladina železa nezvyšuje tak, jak by měla.

Reguła J, Krejpcio Z, Staniek H. Iron bioavailability from cereal products enriched with Pleurotus ostreatus mushrooms in rats with induced anaemia. Ann Agric Environ Med. 2016 Jun 2;23(2):310-4.

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy