Hlíva jako součást vakcín pro lepší stimulaci imunitního systému

rsz_dreamstime_xl_27697788Sbírá se a využívá v kulinářství. Stejně tak ve své domovině, která je v Asii, tam je navíc ceněna i jako lék. Čína je největším pěstitelem a prodejcem hlívy na světě.  Díky vysokému obsahu polysacharidů ve formě beta glukanů je hlíva silným imunostimulantem, má též antioxidační účinky, působí přímo antimikrobiálně a dokáže zabíjet rakovinné buňky.

Schopnosti stimulovat imunitní systém je možné využít mnoha způsoby, jedním je i ve vakcínách.

Vakcína musí fungovat tak, aby vyvolala dostatečnou odezvu imunitního systému, který si pak vytvoří protilátky. Je tedy nutné stimulovat jak vrozenou, tak i získanou složku imunity. Tu první část často stimulují složky, které, krom virových či bakteriálních částí, obsahují vakcíny.

Byly vytvořeny molekuly, které se skládaly z extrahovaných polysacharidů a biokompatibilních nanopartikulí železa (malinkých částeček).  Tyto partikule urychlují produkci volných kyslíkových radikálů v imunitních buňkách, v makrofázích, které působí ničivě na bakterie a zvyšují aktivitu makrofágů.

V pokusech na zvířatech se ukázalo, že se takto vytvořené molekuly, tedy polysacharid s nanopartikulí velmi účinně redukují objem nádorové masy a zvyšuje se aktivita a počet imunitních buněk, které pak rakovinu ničí. Tento efekt je mnohem silnější v případě molekul, než pokud je využit jen polysacharid.

Pokud by tedy byly polysacharidy ve formě nanopartikulí složkou vakcíny, mohutně by stimulovaly imunitní systém, který by si pak vytvořil potřebnou a silnou obranu proti infekci, proti které očkování bylo.

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy