Enoki, zdroj selenu

Jedná se o oblíbenou jedlou chutnou houbu, která je i komerčně pěstována. Venkovní se od té komerční ovšem liší. Ne kvalitou a účinky, ale pouze vzhledem, naštěstí. Zatímco ta ve volné přírodě bývá medově zlatavá až hnědá, komerčně pěstovaná je spíše bílá. Enoki je populární zvláště v Asii, hlavně Japonsku, ale dobře ji zná a využívá také tradiční čínská medicína. Byl to právě japonský profesor Ikekawa, který si všiml účinků Enoki, které by se daly pojmenovat jako prevence před vznikem rakoviny. Mnohé pokusy pak dokládají, že Enoki moduluje aktivitu imunitního systému, působí protirakovinně, je silným antioxidantem atd.  Tyto a další nejmenované účinky jsou samozřejmě závislé na složení houby.

Enokidake, or enoki, mushrooms which are a thin slender cultivated Japanese mushroom traditionally used for soups, but can also be used for salads and other dishes

Je známé, že houby čerpají živiny z prostředí, na kterém žijí a kumulují je do sebe. Proto není divu, že se při umělém pěstování pěstitelé snaží huby obohatit. V této studii se soustředili na selen, což je velmi potřebný prvek pro lidské zdraví a imunitní systém, jehož ovšem může být v potravě nedostatek. Pak je nutné podávat preparáty, které ho doplní. Mnohdy je ovšem z připravených tablet špatně vstřebatelný a my sice užíváme selen, ale do organismu se ho dostane málo. Lépe se vstřebává z přírodních zdrojů.

Proto autoři obohatili substrát, na kterém pěstovali Enoki právě o selen a sledovali, jak moc jej dokáže Enoki akumulovat. Selen přidávali v podobě selenitu. Příjem selenitu houbou byl ovlivněn kyselostí, tedy pH, přítomností metabolickýh inhibitorů atd.  Ve vyšších dávkách selenitu pak přestávaly houby růst, což je nevýhodné. Určovala se tedy vhodná dávka, kterou dokáže houba metabolizovat, získat z ní selen, a zároveň vyzrát z mycelií do „dospělé“ houby, která je sbírána a využívána v kulinářství i pro výrobu potravních doplňků. Taková dávka byla 0,03−0,1 mM. Nezasahovala do růstu houby, ale zároveň ji obohatila o selen. Je tedy vidět, že stačí skutečně malé dávky selenitu. Ten houba redukuje na elementální selen. Obsah selenu v houbě tak závisí na jejím metabolismu i koncentraci selenitu v substrátu, na kterém je houba pěstovaná. Takto selenizované houby je možné využít i k produkci selenových nanočástic. Tyto částice fungují i jako antibiotika a ničí mnohé bakterie, i ty, které jsou rezistentní na antibiotickou terapii.

Wang J, Wang B, Zhang D, Wu Y. Selenium uptake, tolerance and reduction in Flammulina velutipes supplied with selenite. PeerJ. 2016 May 11;4:e1993.

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy