Jarní detoxikační kůra z komnat čínských císařoven

Stravování v jarním období

tea_1

Jednotlivá období se v přírodě střídají na základě postavení země a tyto cykly ovlivňují naše tělo i duši.

Na jaře, které začíná 4. února a končí 4. května se potřebujeme po té líné chladné zimě trošku rozhýbat, vše kolem nás se zelená a nastává období dřeva. A protože přírodě vládne zelená barva, měla by se objevit i v naší kuchyni. Pohyb těla podpoříme dlouhými procházkami v přírodě a výlety, a pohyb ve stravě pak zajistíme pomocí jemně zahřívajícího koření.

 

 

 

Dny, které jsou v roce 2017 vhodné na jednodenní očistnou kůru či na zahájení redukce váhy apod.:  27.1. , 19.3., 7.4., 12.4., 7.5., 13.6., 25.6., 20.7., 1.8., 20.9., 15.10.

 

Jak prožít tento den?

Ideální je mít tento den volný, což se nám málokdy podaří, ale někdo naopak rád chodí do práce, protože není blízko své ledničce. Den před jednodenní

congee

očistnou kůrou odlehčíme stravu a jíme jídlo bez masa a k večeři si již dáme jenom zeleninovou polévku a navaříme si rýžovou kaši (tzv. congee), která se připravuje tak, že dáte vařit 1 díl rýže a 10 dílů vody. Na kůru by Vám měl dostačovat 1 čajový hrnek kulatozrnné rýže a 10 hrnků studené vody. Pokud nám něco zbyde, můžete podávat po jednodenní kůře ke snídani. Navařené congee vydrží týden v chladničce.

 

 

 

 

 

Congee – rýžová kaše

1 díl kulatozrnné nebo hnědé rýže, 10 dílů vody

Rýži s vodou dáme do velkého hrnce, protože rýže pění, tak aby Vám pěna neutekla a přivedeme k varu. Pak stáhneme a vaříme při nejnižší teplotě nejméně 3 až 4 hodinyhodiny. Necháme vychladnout přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme do chladníčky. Porci si vždy odebereme a ohřejeme. Nesolíme. Kaši jíme 3x až 5x denně.

Pijeme převařenou vodu. Nepijeme čaj ani jiné nápoje. Do vody nedáváme ani limetku ani citron..

 

Přípravné období na jaro: 4.2. – 18.2.

Toto období je přípravným obdobím na jaro a my bychom postupně měli začít měnit stravu. Vyřadíme mléčné produkty všeho druhu včetně jogurtů sýrů, mas, uzeniny, alkohol, pšeničnou mouku a výrobky z ní (chléb, pečivo, těstoviny.

 

Jako doplněk stravy je vhodné ráno aplikovat dle doporučení Vašeho terapeuta:

  • Mycoclean
  • Odvar ze slzovky
  • Ostropestřec

 mycoclean detoxikace

 

 

 

 

 

 

Popis jednotlivých produktů:

MycoClean je skvělá součást zdravé snídaně. Dominantní součástí směsi je slzovka, která posílí slezinu a odvede vlhkost, pročistí organismus od různých škodlivin a toxinů. Druhou součástí směsi je semeno lotosu ořechonosého, který posiluje slezinu a harmonizuje vyprazdňování. Posiluje ledviny, harmonizuje psychiku, je vhodný u nespavostí, lehkých depresích, výrazné stresové zátěži. Třetí část tvoří Fo Shou, což je druh citroníku zvaný Buddhova ruka, který reguluje činnost jater, energii Qi, podporuje trávení, posiluje slezinu a rozpouští hlen. Poslední částí směsi je medicinální houba Maitake (trsnatec lupenitý čili Grifola frondosa). Tato houba dokáže regulovat inzulínovou rezistenci a používá se u metabolických onemocnění.

ODVAR ZE SLZOVKY

Slzovka obecná (japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Mádetoxikační a diuretický účinek. Je vhodným doplňkem léčby při otoku končetin a po těle, průjmu, kašovité stolici a poruchách trávení, pomáhá pročišťovat při přítomnosti písku či kamenů v močovém měchýiř, zpomaluje růst rakovinových buněk, odstraňuje hlen a střevní parazity.

Odvar ze slzovky se považoval za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty. Je to dodnes známá tzv. šlemovitá polévka, která spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, váže jedy z látkové výměny a

slzovka

podporuje funkci jater, pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, snižuje „špatný“ cholesterol a zejména ženy ocení jeho příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Často se vaří na kaši. Jelikož je potravinou a má vyrovnaný účinek, může se použít vyšších dávek a dlouhodobě.

 

Příprava čaje ze slzovky-nepražené

Co potřebujeme: 2 polévkové lžíce neopražené slzovky, 3 plátky syrového zázvoru.

Jak na to: slzovku nasypeme do skleněné konvice a necháme asi 15 minut bobtnat s 300 ml vody, uvedeme k varu, stáhneme na minim a mírně vaříme 

20 minut. Slijeme a vývar vypijeme. Slzovku uložíme na chladné místo a uděláme z ní ještě druhý vývar, který vaříme 30 minut, slijeme a vypijeme.  Slzovku nevyhazujte, je možné ji použít jako zavářku do polévky, jako přílohu, do rizota apod. Doporučuje se pít 2x denně nebo alespoň 1x denně.

Příprava čaje ze slzovky-pražené

Co potřebujeme: 1 balíček slzovky, 3 plátky syrového zázvoru.

Jak na to: slzovku opražíme na suché rozhřáté pánvi, jakmile začne hnědnout a být cítit stáhneme a necháme vychladnout a uložíme do uzavíratelné sklenice, tím máme slzovku připravenu k vaření. 2 lžíce upražené slzovky nasypeme do skleněné konvice a necháme asi 15 minut bobtnat s 300 ml vody, uvedeme k varu, stáhneme na minim a mírně vaříme  20 minut. Slijeme a vývar vypijeme. Slzovku uložíme na chladné místo a uděláme z ní ještě druhý vývar, který vaříme 30 minut, slijeme a vypijeme.  Slzovku nevyhazujte, je možné ji použít jako zavářku do polévky, jako přílohu, do rizota apod. Doporučuje se pít 2x denně nebo alespoň 1x denně. Tento způsob vaření je vhodný pro ty, kteří mají oslabenou slezinu a trpí na časté průjmy či kašovitou stolici.

 

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ

ostropestřecZajímavou bylinkou je i ostropestřec mariánský, který po detoxikační kůře můžete využít pro regeneraci jater. Pije se nejlépe po dobu 1 měsíce 2x denně vždy alespoň 30 minut před jídlem. Vhodný je na proičištění jater pro lidi vznětlivé, výbušné či pracující ve stresu. Při bolestech v podžebří a s problémy s trávením.

 

 

Způsoby úpravy jídla

 Pokud bychom se ponořili do naší historie, tak příprava jídla byla vždy v sounáležitosti s ročním obdobím. Důležité je myslet i na to, abychom minimalizovali ztráty při přípravě potravin. Rostlinné potraviny by neměly přijít do styku s těžkým kovem, mědí a hliníkem. Proto je výhodnější pro jejich přípravu používat varné sklo nebo smaltované nádobí. Při přípravě nesmíte též zapomenout na nože, struhadla a cedníky.

 

Nejvhodnější úprava jídla na jaře

Neutrální (vyrovnaný Yin a Yang) příprava jídla by se měla vyskytovat v našem jídelníčku nejčastěji. Je též vhodná při různých dietách a v letním období pro lidi, kteří trpí poruchami trávení, ekzémy, vysokým tlakem, diabetem apod. Mezi tyto úpravy jídla patří: vaření ve vodě, dušení, vaření v páře, blanšírování.              

Vaření ve vodě je úprava, kdy pokrm je ve vodě zcela ponořen a vaří ve vodě při teplotě 100 °C .

dušení, vařeníDušení je tepelná úprava, kdy je pokrm částečně ponořen a působí na něj horká pára. Tekutinu tvoří vlastní vydušená šťáva, voda nebo vývar, kterými pokrm podléváme. Dusíme vždy v uzavřené nádobě.

Vaření v páře patří mezi nejzdravější způsob přípravy pokrmů. Nepoužíváme žádný tuk, potraviny nepřichází do styku s vodou a zdrojem tepla. Pokrmy můžeme takto připravovat v pařáku nebo v parním hrnci. Tato úprava je vhodná při zácpě. Takto připravená zelenina 2x denně vám pomůže zvlhčit sliznice střeva a zprůchodnit stolici. Tato úprava není vhodná při otocích, pocitech těžkých nohou a v období nachlazení.

 

 

 

Blanšírování je kuchařské technika, kdy nakrájenou očištěnou zeleninu vhodíme do vroucí slané vody, krátce povaříme do křupava a hned vylovíme.

Další doporučení, abychom nepřišli o cenné minerály

na jařeZeleninu a brambory omývejte rychle a zbytečně je nenechávejte máčet ve vodě. Přišli byste o zásadité látky jako je draslík a sodík.

Listovou zeleninu a koření nespařujte, poničili byste její strukturu – zejména špenát a listový salát.

Na jaře potřebujeme podpořit volný pohyb energie a to zejména u sleziny a jater. Středně zahřívající strava je přesně to, co pomůže vašemu tělu být vyvážené.

 

 

 

Upřednostňujte následující potraviny, které podporují detoxikaci a napomáhají aktivovat játra, slezinu a žlučník

 

Obiloviny

Rýže bílá a hnědá, rýže dlouhozrnná, rýže kulatozrnná, pohanka, ječmen, oves (ne při vysokém tlaku, kožních onemocněních), žito

Zelenina

Fenykl sušený, fenykl bulva, zelená zelenina – špenát, pampeliška list, medvědí česnek, jarní cibulka, natě celeru, petržele, pažitky, kopr, listový salát, sladké brambory, brambory, mrkev, červená řepa apod.,

Koření

Česnek, zázvor syrový, česnek, tymián, rozmarýn, šafrán

Čaje

Zelený čaj, chryzantéma, šípkový čaj

Luštěniny

Fazole adzuky, černá sója, hrách, hnědá, zelená, žlutá i červená čočka, cizrna, fazole bílé a strakaté

Ovoce

Lokální sezónní ovoce – jahody, třešně, višně, broskve, meruňky

Ryby

Kapr (ne při ekzémech), sardinky (ne při ekzémech a horkosti), humr, chobotnice, pstruh, losos, tuňák, mušle, ústřice

Oleje a tuky

Přepuštěné máslo, slunečnicový olej, sezamový olej,

Semínka, ořechy

Lískové oříšky, slunečnicová semínka, arašídy nesolené nepražené, semínka tykve, černý a bílý sezam

Ostatní

Miso, olivy, tofu (pročišťuje krev – cholesterol), houby – hlíva, maitake, shiitake

Na jaře jsou velmi hodnotné zeleninové vývary, kde mnoho výživných látek zůstává právě v nich.

Recepty na zeleninové vývary

Odstranění přebytečných tekutin, otoky oboustranné i jednostranné, pocity těžkých nohou apod.

Odvar z petržele a celeru

odvar z petržele2 středně velké petržele, kolečko celeru asi 1 cm tlusté, 350ml vody

Vodu uvedeme do varu a do vroucí vody vložíme omytou a nakrájenou zeleninu, kterou neloupeme, stáhneme a na mírném ohni vaříme 30 minut. Scedíme a odvar pijeme 1x až 2x denně.

 

 

Odvar z kukuřičných vlasů

odvar z kukuřiceZahlenění, zácpa, bolest hlavy, pocit horké chuti v ústech.

50g kukuřičných vlasů zalujeme horkou vodou 70C a necháme louhovat 20 minut. Scedíme a pijeme 1x denně ráno.

 

 

 

 

Koření

kořeníMírně teplou povahu jídla zajistíme nejenom některou ze shora uvedených úprav, ale i kořením, jako jsou různé zelené natě petželky, cibulky, celeru, tymiánu či rozmarýnu, ale i syrový zázvor, česnek, šafrán.

 

 

 

 

 

 

Jarní očistné období (od 4.2. do 18.2.)

 

Den č. 1

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj (zelený čaj, čaj z kukuřičných vlasů, šípkový čaj, fenyklový čaj).

 

Oběd

Pohankové rizoto se zeleninou

Co potřebujeme: pohanku, špetka soli, na špičku nože šafránu, 1 mrkev, 1 petržel, hrst čerstvých kopřiv nebo špenátu, 1 kávová lžička másla nebo oleje.

Jak na to: pohanku propláchneme a uvaříme s (cca 15 minut) se špetkou soli a přidáme šafrán. Uvařenou pohanku propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Oloupeme mrkev, petržel a nakrájíme na slabá kolečka, špenát nebo kopřivy nasekáme na proužky. Pánev lehce pomažeme olejem a vhodíme zeleninu, kterou jemně podlijeme vodou a dusíme do změknutí, nakonec přidáme listy špenátu nebo kopřivy. Pak smícháme s pohankou a sypeme zelenou natí.

 

Večeře

Krémová polévka z petrželky

Co potřebujeme: 4 petržele, 2 brambory, špetka soli, muškátový květ, zelená nať, 1 kávová lžička másla nebo oleje.

Jak na to: oloupeme petržel a brambory a vše nakrájíme najemno. Rozehřejeme olej nebo máslo, zeleninu jemně opražíme a zalijeme 500 ml vody a necháme vařit do změknutí. Propasírujeme a ochutíme muškátovým květem. Posypeme zelenou natí a podáváme.

 

Den č. 2

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Dušená zelenina s plátkem ryby (kapr (ne při ekzémech), sardinky (ne při ekzémech a horkosti), pstruh, losos, tuňák)

Co potřebujeme: 4 jarní cibulky, petržel, hrst čerstvých kopřiv nebo špenátu, 1 stroužek česneku, 1 kávová lžička másla nebo oleje, porci rybího filetu.

Jak na to: oloupeme cibulky a nakrájíme na slabá kolečka, špenát nebo kopřivy nasekáme na proužky. Rybí plátek uvaříme do měkka. Vyndáme ho a uchováme v teple. Pánev lehce pomažeme olejem a vhodíme zeleninu, kterou jemně podlijeme vývarem z ryby a dusíme asi 5 minut, můžeme ochutit troškou česneku.

 

Večeře

Polévka z jarní cibulky

Co potřebujeme: 1 svazek cibulky, 2 brambory, špetka soli, zelená nať, 1 kávová lžička másla nebo oleje.

Jak na to: cibulku omyjeme a obereme, oloupeme brambory a vše nakrájíme najemno. Rozehřejeme olej nebo máslo, zeleninu jemně opražíme a zalijeme 500 ml vody a necháme vařit do změknutí. Posypeme zelenou natí a podáváme.

 

Den č. 3

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Špenát z kopřiv s bramborem

Co potřebujeme: kopřivy, 2 stroužky česneku, sůl, 1 lžíci mouky, brambory, vejce.

Jak na to: kopřivy opláchneme, spaříme trochou vody a asi minutu, dvě povaříme a slijeme vmícháme rozmáčkuté česneky a trochu soli. Vejce uvaříme na hniličku 3 minuty a rozpůlíme ho. Podáváme s bramborem.

 

 

 

Večeře

Ředkvičkový salát

Co potřebujeme: 2 svazky ředkviček, sůl, 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy, 4 snítky kopru, nať pertržele.

Jak na to: ředkvičky očistíme a nakrájíme na kolečka a oblanšírujeme, osolíme, zalijeme olejem a octem a promícháme, přidáme nasekaný kopr a petrželku a promícháme. Podáváme s plátkem žitného nebo špaldového chleba nebo s bramborovou plackou.

 

Den č. 4

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Bramborový salát s podbělem se pstruhem na bílém víně s houbami

Co potřebujeme: 3 velké brambory, 2 červené cibulky, 50 g podbělu, 1 lžíce vinného octa,  sůl, bílý pepř, ½ kávové lžičky tymiánu, 10 květů podbělu.

Jak na to:  brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Ocet promíchejte se solí a pepřem a nalijte na brambory s cibulí. Promíchejte a nechte nejméně hodinu odležet, před podáváním ozdobte salát květy podbělu.

Pstruh

Co potřebujeme: pstruha, ¼ l mléka, sůl, pepř, 1 lžíce mouky, 2 lžíce másla, 1 dcl bílého vína, 1 mrkev, 1 dcl smetany, hrst hub, citrón, sekaná petržel, snítka rozmarýnu.

Jak na to: vykuchaného pstruha namočíme do mléka a pak obalíme v mouce a na másle opečeme do zlatova. Uchováme ho v teple. Na másle podusíme houby, přidáme na jemno nakrájenou mrkve a dusíme s vínem do měkka. Přidáme smetanu, citrónovou šťávu. Směs nalijeme na pstruha a zapečeme se snítkou rozmarýnu ve vyhřáte troubě na 150 C 5 minut. Podáváme s bramborem a sypeme petželkou.

 

Večeře

Polévka hrachová

Co potřebujeme: ½ l hrášku (namočíme den předem, pokud používáme hrášek naložený, propláchněte ho a při vaření přidejte 3 plátky syrového zázvoru nebo mořskou řasu, lžičku majoránky a 2 lístky bobkového listu), 2 plátky celeru, 1 lžíci másla, 2 lžíce mouky (hraška, jáhlová, pohanková apod.), sůl

Jak na to: na másle připravíme bledou jíšku, zalijeme ji teplou vodou, přidáme hráček a pokrájené plátky celeru, osolíme a vaříme hrášek do měkka. Pokud netrpíte nadýmáním, můžete polévku rozmixovat, jinak ji propasírujte a dochuťte. Podáváme s opečeným žitným nebo špaldovým chlebem a sypeme zelenými natěmi.

 

Den č. 5

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Dušená mrkev se zázvorem s bramborovým pyré

Co potřebujeme:na 1 porci – 2 mrkve, 2 malé brambory, 1 kávovou lžičku másla nebo olivového oleje, špetka soli, 1 polévková lžíce na proužky nakrájeného syrového zázvoru, pažitka, 1 lžíce medu.

Jak na to:mrkev a brambory oškrábeme a opláchneme. Brambory nakrájíme a dáme vařit se špetkou soli. Mrkev nakrájenou na slabá kolečka a zázvor podusíme na másle či oleji do měkka a na konci vmícháme lžíci medu.  Z uvařených brambor slijeme vodu jenom částečně a rozšťoucháme je na kaši a podáváme posypané pažitkou.

 

Večeře

Polévka zeleninová

Co potřebujeme:směs jarní zeleniny (cibulka, ředkvičky, hrášek, kedlubna, svazek bílých cibulek s natí, zelené listy), 1 lžíce másla, sůl.

Jak na to: zeleninu očistíme a nakrájíme na drobno. Na másle zpěníme cibulku, přidáme zeleninu opražíme a pak přidáme vodu a vaříme do změknutí. Do polévky přidáme nasekané zelené listy (špenát, kopřiva, nať petržele, pažitky), dochutíme a podáváme.

 

 

Den č. 6

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Pohankové karbanátky s houbami (8 ks)

Co potřebujeme: 70g pohanky, pohankové vločky, 1 vejce, špetka šafránu, sůl, 2 polévkové lžíce sušených nebo čerstvých hub, bílý pepř, kmín, 1 cibulka, nať pažitky/celeru/petržele.

Jak na to: Pohanku uvaříme se solí a šafránem a snažíme se, aby se voda vsákla a pohanka byla mírně rozvařená. Na cibulce podusíme houby s kmínem a na nudličky nakrájenou cuketu a necháme vychladnout. Po vychaldnutí vmícháme do pohanky houby s cuketou a našlehané vejce, osolíme a opepříme a pomocí pohankových vloček tvoříme karbanátky, které klademe na pečící papír a upečeme v troubě. Podáváme s bramborovou nebo nastavovanou kaší, či s bramborem.

 

Večeře

Salát z červené řepy

Co potřebujeme: 1 porce - 2 malé červené řepy, olivový olej, kopr, špetka soli

Jak na to: červenou řepu uvaříme a nakrájíme na kostičky, zakapeme olivovým olejem, nasypeme najemno nakrájený kopr, osolíme a promícháme. Podáváme s malou kompotovou miskou vařené rýže, kterou uvaříme se špetkou šafránu a posypeme zelenou natí.

 

Den č. 7

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Guláš z bobů

Co potřebujeme: bob obecný (koňský) 100g, cibule 2 ks, 1 hrnek kyselého zelí , 2 lžíce mouky, mletý kmín, česnek, petrželová nať, pepř, sůl

Jak na to: ke kolečkům nakrájené a jemně osmažené cibule přidejte prolisovaný česnek a kmín. Za stálého míchání prohřejte, přidejte na hrubo posekané kyselé zelí a zalejte vodou. Poduste do měkka, přidejte samostatně uvařené a oloupané boby, zahustěte a dochuťte kořením. Na talířích posypejte nasekanou petrželkovou natí a podávejte s celozrnným knedlíkem, rýží nebo bramborem.

 

Večeře

Salát z brukve

Co potřebujeme: 2 brukve, čerstvý kopr, olej, 1 fialová cibule, 2 lžíce sójové smetany, citrónová šťáva.

Jak na to: brukve uvaříme v osolené vodě 5 minut a necháme vychladnout a oloupeme, cibulku nakrájíme a lehce opražíme a necháme vychladnout, brukev nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cibulku, osolíme, okyselíme citrónovou šťávou a dochutíme na jemno nasekaným koprem. Nakonec vmícháme zakysanou smetanou a podáváme jako přílohu k bramborům nebo masu či rybě nebo samostatně k letní večeři.

 

Den č. 8

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Kyselé brambory

Co potřebujeme: brambory (2 na jednu porci), vodu z kysaného zelí (1 dcl na jednu porci), bobkový list, sůl, snítku čerstvého kopru), 1 vejce na jednu porci, sójovou zakysanou smetanu (1 polévková lžíce na 1 porci).

Jak na to: oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě z kysaného zelí s bobkovým listem. Po uvaření slijeme vodu a můžeme dochutit zakysanou smetanou a jemně nasekaným čerstvým koprem. Podáváme se zázeným vejcem.

 

 

 

 

Večeře

Cizrnová polévka

Co potřebujeme:1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 hrst řapíkatého celeru, plátek celeru asi 2 cm silný, petržel, olivový olej, 1 konzerva cizrny (můžeme použít i cizrnu klasickou, namočit ji přes noc a uvařit), římský kmín, pokud bychom chtěli exotickou chuť, jinak můžeme použít majoránku, sůl, pepř, olej.

Jak na to:oloupanou cibuli s česnekem nadrobno nakrájíme. Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky. Orestujeme cibuli, přidáme zeleninu a česnek. Uvaříme do měkka a rozmixujeme. Podáváme sypané petželkou či jinou natí.

 

Den č. 9

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Filé s fazolovými lusky

Co potřebujeme: rybí filé, zelené fazolky, 4 vejce, 2 lžíce másla, 2 cibule, šafrán, sůl, brambory

Jak na to: drobně nakrájenou cibulku zpeníme na cibulce a přidáme na kostky nakrájené filé. Když se část vody odpaří, přidáme pokrájené a rozpůlené zelené lusky, které jsme předem oblašírovali ve slané vodě. Podusíme 5 až 10 minut, okořeníme a zalijeme rozšlehanými vejci a na mírně rozhřáté plotýnce necháme ztuhnout. Podáváme s brambory a sypeme zelenou natí.

 

Večeře

Salát z fenyklu a tuňáka

Co potřebujeme:2 hlízy fenyklu, 1 cibuli, 1 konzervu tuňáka v oleji, citrón, sůl, ½ hrnku dlouhozrnné rýže, špetka šafránu.

Jak na to: hlízy fenyklu očistíme, zbavíme vnějších listů a příčně je nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli oloupeme, očistíme a také nakrájíme na kolečka. Vše oblanšírujeme. Rýži uvaříme se špetkou šafránu. Tuňáka slijeme, ale olej dáme stranou. Maso rozebereme na kousky a pokapeme citrónovou šťávou, vmícháme zeleninu a rýži, dochutíme a necháme asi 30 minut odležet a pak podáváme.

 

Den č. 10

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Placičky z červené čočky

Co potřebujeme: 1 brambora, 100g červené čočky, ½ cukety, 1 vejce, mouka na zahuštění, mleté ovesné vločky na obalení, sůl, tymián, česnek.

Jak na to: uvaříme červenou čočku, brambory ve slupce, kterou pak oloupeme, cuketu a vše po vychladnutí rozmačkáme, osolíme, přidáme česnek, sůl a našlehané vejce. Zahustíme asi 2 lžícemi mouky. Ruce si namočíme ve vodě a tvoříme placičky a obalíme v na sucho opražených vločkách a můžeme buď osmažit na pánvi nebo dát na pečící papír a upéct placičky v troubě. Podáváme s podušenou zeleninou dle chuti.

 

Večeře

Polévka špenátová

Co potřebujeme: 200g listového špenátu, 1 cibule, 2 brambory, citronová šťáva, máslo, sůl, bílý pepř, česnek, 1 lžíce mouky, 1 vejce.

Jak na to: špenát dobře omyjeme a nasekáme.Na másle zpeníme cibulku, přidáme špenát, osolíme a podusíme a zaprášíme moukou. Vlijeme teplou vodu a přidáme oloupané na kostičky nakrájené brambory. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme do změknutí brambor. Vmícháme šťávu z citronu, dochutíme. Podáváme s na tvrdo uvařeným vejcem nakrájeným na měsíčky.

Den č. 11

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

 

Oběd

Zapečený tuřín s mrkví

Co potřebujeme: 1 tuřín, 2 mrkve, 3 vejce, 1 dcl sójové smetany, tymián, 2 stroužky česneku, sůl

Jak na to: Oškrábaný tuřín nakrájíme na tenké plátky a mrkev na kolečka. Přivedeme vodu k varu a vhodíme tuřín a mrkev a ovaříme asi 5 minut. Slijeme a necháme vychladnout. V misce si připravíme rozkvedlané vejce, smetanu, do které přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Do zapékací misky poskládáme tuřín s mrkví a zalijeme ochucenou smetanou. Zapékáme asi 30 minut. Po 15 minutách posypeme čerstvým tymiánem.

 

Večeře

Polévka fazolová

Co potřebujeme:1/4 kg bílých fazolí, 1 lžíce másla, 1 petržel, 1 malý celer, 1 cibule, sůl, tymián, majoránka, bobkový list, česnek.

Jak na to: fazole opereme den předem a namočíme s bobkovým listem, majoránkou a tymiánem. Druhý den fazole propláchneme a dáme je vařit s bobkovým listem a 3 plátky čerstvého zázvoru. V kastrůlku zpěníme cibuli a přidáme oloupanou kořenovou zeleninu a přidáme k fazolím asi po 15 minutách jejich vaření a vaříme do změknutí. Polévku můžeme rozmixovat, osolit a dochutit a podávat. Pokud polévku vaříme pro děti nebo máme problémy s nadýmáním je vhodné ji propasírovat a zbavit ji tak hůře stravitelných částí slupek z fazolí. Dochutit a podávat.

 

Den č. 12

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Zapečený řapíkatý celer s fenyklem

Co potřebujeme: 400g řapíkatého celeru, 2 hlavičky fenyklu, červená cibule, 2 stroužky česneku, 1 jarní cibulka, petrželka, pokrájená na drobno, olej sůl a pepř, černé olivy.

Jak na to: řapíkatý celer nakrájíme na 5 cm dlouhé prožky, očištěný fenykl nakrájíme na čtvrtky, cibuli na kolečka, česnek a jarní cibulku na plátky. Vše oblanšírujeme ve slané vodě nebo povaříme 10 minut v páře. Připravíme si 4 čtverce z alobalu a do každé položíme část vařené zeleniny. Přidáme petrtželku,, sůl, pepř a po jedné lžíci olivového oleje do každého balíčku. Pečeme na 200°C 20 minut. Olivy nakrájíme na drobno, promícháme je s olejem, pepřem a solí. Upečené balíčky necháme trochu zchladnout a před podáváním ozdobíme osolenými olivami. Podáváme s bramborovou kaší.

 

Večeře

Pikantní kapří polévka

Co potřebujeme: 1 kapří hlava, 1 ocasní porce kapra, 3 okurky, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla, 1 lžička kapar, sůl, ½ citrónu, 1 rajče, kopr, pepř sůl.

Jak na to: z hlavy a odřezků uvaříme vývar. Na másle zpěníme cibulku s nasekanou cibulí, zalijeme zcezeným vývarem, přidáme nakrájené rajče zbavené slupky a povaříme. Kapra vykostíme, přidáme do vývaru společně s nakrájenými okurkami a sekanými kapary, okořeníme. Před podáním okyselíme citrónem a nasekanou koprovou natí.

 

Den č. 13

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Císařovy houbové placičky

Co potřebujeme: 25g sušeného Agaricu, 25g sušené Shiitake, 4 polévkové lžíce ovesných vloček, 1 vejce, 1 malá cibule, 2-3 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, 2 lžíce strouhanky, olivový olej.

Jak na to: potřebné množství hub namočte přes noc do mléka, vymačkané houby posekejte nahrubo v mixéru, přidejte vymačkané ovesné vločky, vejce, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku, promíchejte, v dlani tvořte kuličky, které zploštíte na placičky, smažte na oleji cca 5 min po každé straně. Podáváme s brambory, nastavovanou nebo bramborovou kaší.

 

Večeře

Hlávkový salát s ředkvičkami

Co potřebujeme: 1 svazek ředkviček, 1 malá salátová okurka, ½  hlávky salátu, sůl, 2 lžíce oleje, 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy, 4 snítky kopru, kysaná smetana, sůl, tymián.

Jak na to: ředkvičky očistíme a nakrájíme na kolečka, okurku nakrájíme na kostky a jemně opražíme na trošce oleje a necháme vychladnout. Salát opereme a nasekáme na proužky Smícháme s kořením a octem a nakonec vmícháme smetanu a nasekaný kopr. Necháme asi 30 minut odpočinout.

 

Den č. 14

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Plněné papriky s bulgurem

Co potřebujeme: 4 zelené papriky, 100 g bulguru, kukuřice, brokolice, 1 jarní cibulka,5 snítek čerstvé bazalky, 1 kávová lžička kurkumy, 1 kávová lžička mleté červené papriky, ½ kávové lžičky bílého pepře, ½ kávové lžičky muškátového oříšku, ½ kávové lžičky římského kmínu, na špičku nože mletého koriandru, 2 stroužky prolisovaného česneku, 4 rajčata, olivový olej.  

Jak na to: bulgur uvaříme a smícháme se všemi surovinami mimo rajčat a česneku, promícháme, osolíme a namačkáme do omytých paprik zbavených semínek, uzavřeme čepičkou od papriky a přichytneme párátkem nebo nití.  Prolisujeme česnek, rajčata nakrájíme na kolečka a smícháme v pekáči s 2 lžícemi olivového oleje a na tuto směs naskládme papriky. Rozehřejeme troubu na 180°C, papriky podlijeme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Podáváme samotné nebo s bramborem.

 

Večeře

Den č. 15

Snídaně

1 miska Congee (cca 200 ml), bylinkový neslazený čaj (nepijeme kávu)

V průběhu dopoledne pijeme vodu (pokojové teploty) s citrónovou šťávou nebo bylinkový čaj.

 

Oběd

Špenátové lívance

Co potřebujeme: 300g špenátu, 1 vejce, 1 lžíce másla, 2 lžíce polenty, sůl, prášek do pečiva.

Jak na to: špenát obereme a opereme, adáme ho zakrytý do trouby, kde ho dusíme ve vyhřáté troubě ve vlastní šťávě do změknutí. Slijeme šťávu a posekáme špenát na jemno. Máslo utřeme se žloutkem a vmícháme se špenátem. Promícháme s polentou, přidáme špetku kypřícího prášku a osolíme. Z bílku vyšleháme tuhý sníh, vmícháme a pečeme na pánvi nebo v lívanečníku, který vymažeme před pečením olejem. Podáváme s brambory.

 

Večeře

Pečená červená řepa v alobalu

Co potřebujeme: na 1 osobu 3 malé červené řepy, 5 cm čerstvého tymiánu, 1 kávová lžička olivového oleje, 1 bobkový list.

Jak na to: červenou řepu omyjeme a odtrhneme přiměřené množství alobalu. Červenou řepu dáme na alobal, polijeme olivovým olejem, přidáme tymián a bobkový list, zabalíme a dáme na plech do rozehřáté trouby na 180 C na 30 minut. Vytáhneme z trouby, rozbalíme a oloupeme a nakrájíme na proužky. Podáváme s pohankou, kterou vaříme se špetkou šafránu a vmícháme do ni opraženou jarní cibulku.

 

Doplňující detoxikace

Připravíme si relaxační očistnou koupel.

V koupelně si připravíme prostěradlo, houbu na masáž a napustíme vanu do které vsypeme 1/4 kg mořské kuchyňské soli. Voda by měla být hodně teplá (tato koupel není vhodná pro lidi trpící na vysoký tlak,

onemocnění srdce, křečové žíly, též není vhodná v době menstruace). Namočíme se do vany, a po 5 minutách promasírujeme celé tělo, po 10 minutách vylezeme z vany, zabalíme se do prostěradla a jdeme si na hodinku lehnout.

Očistná lázeň nohou

Do umyvadla dáme horkou vodu, přidáme mořskou sůl a na 15 minut si do lázně namočíme nohy, osušíme a promažeme nohy krémem. Jdeme si odpočinout, abychom nohy měli ve zvýšené poloze.

 

 

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy