Podpora naší imunity pomocí stravování

Young woman tired of diet restrictions deciding whether to eat healthy food or sweet cookies she is craving sitting at table isolated grey background. Human face expression emotion. Nutrition concept

Podpora naší imunity pomocí stravování

Imunitní systém funguje jako armáda a jeho jednotlivé složky nás chrání před vpádem vnějších vetřelců. V dnešních dnech nachází lékaři a vědci čím dál více propojení mezi imunitním systémem a rozvojem mnoha různorodých chorob. Nejde jen o nemoci z napadení vnějšími patogeny jako jsou viry, bakterie, chlamydie, toxiny atd., ale i o nemoci způsobené nepřiměřeně reagujícím imunitním systémem. Jsou to především alergie, kdy imunitní systém vyhodnotí celkem neškodný vnější podnět, např. pyl, jako cizorodou látku, s kterou je třeba bojovat. A tak vyvolá nepřiměřeně razantní imunitní reakci. Dalším problémem je, pokud náš imunitní systém začne vyhodnocovat naše vlastní a neškodné buňky jako nepřítele a začne je postupně likvidovat. Takto se projevují autoimunitní onemocnění. Z těchto autoimunitních reakcí se postupně vybuduje přecitlivělost podobná alergiím, kdy imunitní systém reaguje na různé látky, které by měl přehlížet, a napadá části našeho organismu. Problémy imunitního systému jsou tedy hlubší příčinou celé řady onemocnění: lupénky, Crohnovy nemoci, revmatoidní artritidy, sklerodermie, zánětů štítné žlázy, diabetu 1. typu a řady dalších.

Podle tradiční čínské medicíny jsou všechny nemoci pouze disharmonií yin a yangu v našem organismu. Co se týče imunitního systému, tak jsou za něj zodpovědné hlavně tři orgány: slezina, ledviny a plíce. Slezina vytváří palivo (enrgii Qi a krev) pro každodenní život. V ledvinách je uschovaná energie a esence, kterou dědíme po předcích. Plíce regulují póry na kůži a tím zabraňují vpádu vnějších patogenů.

Jak poznáme oslabení těchto tří orgánů?
Člověk s oslabenou slezinou bývá unavený, což se zhoršuje po jídle, bývá bledý, může trpět nechutenstvím, ale i různými chutěmi (hlavně na sladké), trpívá nadýmáním a měkkou stolicí. Často nadměrně přemítá.
Pokud má oslabené yang ledvin tak bývá unavený, bledý, zimomřivý, má studené končetiny, problémy s močením a ztrátou libida. Pokud chybí yin ledvin tak jsou různé projevy slabostí, noční pocení, návaly horka či problémy s plodností.
Slabost plic se může projevovat dechovou nedostatečností, kašlem, nechutí mluvit či slabým hlasem, plačtivostí či sklonem ke smutku.
 
Jak posílit imunitní systém stravováním podle zásad čínské medicíny?
Je několik obecných pravidel:
- jezte nekompromisně pravidelně, ve stejné časy. Pokud jíte každé dvě hodiny, slezina musí neustále vydávat energii na trávení potravy a brzy se vyčerpá.
- jezte maximálně 3-4x denně, ne častěji. Slezina potřebuje odpočívat a nabrat síly pro další trávení. Měla by také 12 hodin odpočívat, takže noční plenění ledničky ji neprospívají.
- jezte do polosyta
- jezte kvalitní potraviny, které obsahují dostatek živin. Vynechte průmyslově zpracované potraviny obsahující různá aditiva.
- jezte pestře
- popíjejte během dne horkou vodu

U oslabené imunity se změřte ve stravování na posilování Qi sleziny.

Jídelníček určený k posílení Qi sleziny klade důraz na chutná jednoduchá jídla skládající se z poměrně malého množství přísad. Základem tohoto jídelníčku jsou složité sacharidy doplněné malým množstvím vysoce hodnotných proteinů (bílkovin) a lehce povařené zeleniny. K získání té nejkvalitnější Qi ze stravy musí být samotná jídla čerstvá a plná života a musí lahodit nejen jazyku, ale i oku. Místně pěstované sezónní potraviny mají nejlepší Qi.

Přestože každé jídlo je třeba tepelně upravit, nedoporučujeme zbytečné rozvařování až do kašovita. V závislosti na druhu potraviny většinou stačí lehké povaření, po kterém jídlo zůstane ještě alespoň trochu křupavé. Listovou a křehkou zeleninu, jako jsou například brokolice či fazole, stačí lehce povařit, zatímco kořenová zelenina a zrniny si udrží tvar, strukturu a Qi i po dlouhém pomalém vaření.

Proces trávení potravy začíná již v ústech, proto je třeba potravu důkladně rozžvýkat a pomalu vychutnávat. Jídlo si musí člověk užít. Přísné či jednotvárné diety slezině škodí.

Už samotná příprava může mít značný vliv na celkovou kvalitu Qi a blahodárné účinky jídla. Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy připravované s láskou a potěšením chutnají lépe než ty zakoupené v obchodech nebo připravované ve spěchu či s nechutí. To je často kamenem úrazu, protože ne každý vaří rád či na to má čas. Avšak věnování času a úsilí vlastní výživě je samo o sobě důležitou součástí léčebného procesu. Na posilování sleziny se totiž můžete sami aktivně podílet tím, že si o víkendech vyhradíte čas na přípravu hustých a výživných polévek, zeleninových a masových vývarů a šťáv z dušeného masa a zeleniny. Navíc si tím zlepšíte duševní pohodu, což slezině rovněž prospívá.

food
 
Potraviny posilující slezinu:
Neutrální nebo teplé sladké chutě: lehké obiloviny, zvláště bílá rýže a rýžová kaše (congee), oves, pražený ječmen, lepkavá (sladká) rýže, špalda, dýně, sladké brambory, celer, tykev, mrkev, kukuřice, pastinák, cizrna, černé fazole, batáty, jamy, hrách, vlašské ořechy, kompot, kuřecí, hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, makrela, tuňák, ančovičky
Ostré chutě (v malých množstvích): cibule, pórek, česnek, vodnice, paprika, čerstvý zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, kuchyňská koření
Složité sladké chutě (v malých množstvích): melasa, datle, rýžový sirup, ječný slad, palmový cukr.
 
Potraviny oslabující slezinu:
Nevařené a syrové potraviny chladné povahy: saláty, syrové ovoce (celé i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), pšenice, klíčky a obilné výhonky, syrová zelenina, rajčata, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), tofu, jáhly, chaluhy, sůl, přílišné množství sladkých jídel a koncentrovaná sladidla, hnědá rýže, antibiotika, vitamín C (ve větším množství než 1-2 gramy denně), pivo
Zadržující a vytvářející vlhkost:zmrzlina a mléčné výrobky (kromě malého množství másla a jogurtu), cukr, čokoláda, ořechy a semínka (s výjimkou vlašských ořechů), ořechová másla

Zvláštní pozornost při oslabené či nepřiměřeně reagující imunitě si zaslouží medicinální houby. Patří k nim Cordyceps, Agaricus, Reishi, Shiitake, Maitake, Coprinus, Hericium či japonská Enoki. Kromě posilování oslabené imunity ji dokáží i regulovat, pokud je její reakce nepřiměřená. Ve formě 30% extraktů se jejich účinků dnes využívá hlavně u onkologických problémů. Používají se jako doplňková léčba u chemoterapie či radioterapie.

Připravil Milan Schirlo – praktik tradiční čínské medicíny (MycoMedica.cz)

Kde můžete koupit naše výrobky

Terapeuti a lékaři
Lékárny a prodejny zdravé výživy
Eshopy